MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Μεγαλώνει ο κατάλογος των νεκρών αλλά και το αίτημα της κοινής γνώμης να υπάρξει μια παραίτηση για την τραγωδία

Η απουσία του κράτους ήταν οφθαλμοφανής και οι αμέλειες που καταγράφηκαν εγκληματικές. 

Στάχτες, αποκαΐδια, πόνος βουβός, αγωνία, ασυνεννοησία κι αμέτρητα ερωτήματα περικλείονται στο παζλ που δημιούργησε ο πύρινος εφιάλτης. 

Διανύοντας το τρίτο 24ωρο από την πύρινα λαίλαπα το χάος ακόμη δεν έχει τελειώσει και κανείς δεν ξέρει μέχρι που θα φτάσει καθώς ο αριθμός των νεκρών δεν έχει τέλος, οι αγνοούμενοι παραμένουν ενώ οι μαρτυρίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι συγκλονιστικές. 

Σε πείσμα όσων λέει η κυβέρνηση η οποία καταβάλει προσπάθεια να διαχειριστεί το ζήτημα, οι αφηγήσεις των ανθρώπων που κατάφεραν να σωθούν από την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική δηλώνουν ότι δεν υπήρχε σχέδιο διαφυγής των πολιτών.

Τα δεκάδες θύματα τα χιλιάδες στρέμματα καμένης γης οι περιουσίες που έγιναν στάχτη συνέθεσαν το σκηνικό της επόμενης μέρας. 

Εικόνες βιβλικής καταστροφής έφερναν στα χείλη ένα και μόνο βασανιστικό ερώτημα. 

Γιατί;

Μπορεί να είναι νωρίς για την απόδοση ευθυνών και μπορεί η φύση να μην στάθηκε σύμμαχος στην προσπάθεια της κατάσβεσης, ωστόσο, η εθνική καταστροφή έχει σίγουρα τα αίτιά της. 

Η απουσία του κράτους ήταν οφθαλμοφανής και οι αμέλειες που καταγράφηκαν εγκληματικές. 

Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού την ώρα που εξελισσόταν η τραγωδία ότι όλες οι δυνάμεις είναι συντονισμένες για τον κοινό πύρινο εχθρό τα γεγονότα ερχόταν να τις διαψεύσουν. Το σχέδιο συντονισμού και κυρίως το σχέδιο για την άμεση ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές που φλέγονταν και την απομάκρυνσή τους, δεν λειτούργησε ή ήταν ανύπαρκτο. 

Καταγαιστικά τα ερωτήματα γύρω από το αν ήταν ή όχι σωστός και έγκαιρος ο συντονισμός δυνάμεων.

Οι προειδοποιήσεις της πολιτικής προστασίας ελήφθησαν υπόψη;

Ήταν σε ετοιμότητα όλα τα μέσα πυρόσβεσης;

Έγινε σωστή η κατανομή των δυνάμεων;

Μαζί με την αγανάκτηση αυξάνονται όμως και τα ερωτήματα.

Υπήρξε πρόνοια αποψίλωσης; 

Το μέτωπο της Πεντέλης υποβαθμίστηκε; 

Υπήρχε σχέδιο εκκένωσης;

Οι Γάλλοι πυροσβέστες λένε ότι το πρώτο λεπτό η πυρκαγιά σβήνεται με ένα ποτήρι νερό το δεύτερο με έναν κουβά το τρίτο με μία δεξαμενή νερό. Μετά κάνουμε ότι μπορούμε. 

Στην κυβέρνηση η μία σύσκεψη διαδέχεται την επόμενη προκειμένου να συντονιστεί ο κρατικός μηχανισμός, να καταγραφούν γρήγορα οι ζημιές και να εξειδικευτούν τα μέτρα.

Η αντιπολίτευση κρατά στάση σιωπής χωρίς να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ανείπωτη τραγωδία. 

Άλλωστε η αμηχανία ήταν έκδηλη σε όλα τα κόμματα.

Για την κυβέρνηση είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα διότι είναι βέβαιο ότι θα αναζητηθούν ευθύνες από την αντιπολίτευση. 

Ωστόσο, ο πύρινος εφιάλτης δεν άφησε περιθώρια σε κανέναν, ούτε να ζητωκραυγάζει, ούτε να καπηλευτεί πάνω στα συντρίμμια. Δεν είναι ακόμη η ώρα για την απόδοση ευθυνών. 

Θα υπάρχει άπλετος χρόνος για την αναζήτηση των αιτιών που οδήγησαν στην απόλυτη τραγωδία. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηρεί χαμηλούς τόνους αλλά όπως λένε από το περιβάλλον του θα ρθει η ώρα του καταλογισμού τις επόμενες ημέρες όταν θα καταλαγιάσει ο θρήνος για τις απώλειες. 

Ωστόσο στην κοινή γνώμη φαίνεται ότι είναι έντονη η αίσθηση και θα κυριαρχήσει τις επόμενες ημέρες το αίτημα για να αναληφθούν οι ευθύνες για την τραγωδία και να υποβληθεί έστω και μια παραίτηση από κάποιον από τους πολλούς υπεύθυνους.

Χρύσα Κλειτσιώτη

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου