MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Σύννεφα στην Ισπανία

Ο φόβος της πολιτικής αστάθειας επανέρχεται και στην Ισπανία, όπου ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απειλείται με πρόταση μομφής από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης. Ο λόγος: πιθανή εμπλοκή του συντηρητικού πολιτικού σε υπόθεση "μαύρων ταμείων" και διαφθοράς. Ήδη ο πρώην ταμίας του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος Λουίς Μπαρθένας έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 33 ετών για ξέπλυμα χρήματος και άλλα αδικήματα. 

Ακόμη δεν είναι σαφές αν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ραχόι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν στη Βουλή την πλειοψηφία που απαιτείται για να τον ανατρέψουν. Πάντως το κόμμα των Θιουδαδάνος, που μέχρι σήμερα στήριζε τον ισπανό πρωθυπουργό, φαίνεται να διαχωρίζει τη θέση του ζητώντας νέες εκλογές και προειδοποιώντας ότι αν δεν τις προκαλέσει ο ίδιος ο Ραχόι, θα αναγκαστεί να υποστηρίξει την πρόταση μομφής των σοσιαλιστών. Πάντως ο συντηρητικός πρωθυπουργός όχι μόνο αρνείται τις κατηγορίες, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει την επανεκλογή του στις εκλογές του 2020.

Μετά την πολιτική αναταραχή στην Ισπανία το χρηματιστήριο της Μαδρίτης υποχώρησε κατά 1,8% μέσα σε λίγες ώρες. Επανερχόμενος στο ζήτημα το απόγευμα της Πέμπτης, ο Ραχόι πέρασε στην αντεπίθεση και επέκρινε σε υψηλούς τόνους την τακτική των πολιτικών του αντιπάλων. Μοναδικός στόχος του σοσιαλιστικού PSOE είναι να αναρριχηθεί στην εξουσία ο επικεφαλής του, Πέδρο Σάντσεθ, με κάθε τίμημα, δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός. Για να προσθέσει ότι αυτό που συμβαίνει στην πολιτική ζωή της χώρας "είναι άσχημο για την Ισπανία και τους Ισπανούς και μόνο ανασφάλεια προκαλεί".

Πηγή: dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου