Η ιταλική πρεσβεία στο Βερολίνο κατ'εντολή της νέα ιταλικής κυβέρνησης απάντησε όπως θα έπρεπε να είχε απαντήσει κάποτε η Αθήνα στα εμετικά κατευθυνόμενα άρθρα του γερμανικού Τύπου κατά της Ελλάδας του περιοδικού Spiegel, το οποίο καταστροφολογούσε και χαρακτήριζε «λαϊκιστές»ης τα κόμματα της ιταλικής δεξιάς και των «5 Αστέρων» που απειλούν την «ενότητα της ευρωζώνης».
«Το άρθρο του Spiegel ασκεί κριτική σε έναν ολόκληρο λαό, και αυτό μας αφήνει με μια κάκιστη γεύση», γράφει ο Ιταλός πρέσβης στην Γερμανία Πιέτρο Μπενάσσι. «Η πολιτική διαλεκτική ανήκει στην ελευθεροτυπία και στην δημοκρατική αντιπαράθεση», λέει ο διπλωμάτης.
Και με αναφορά, πάντα, στο εν λόγω άρθρο που χαρακτήρισε τους Ιταλούς χειρότερους από τους επαίτες, καταλήγει ότι στην περίπτωση αυτή «πρόκειται για έναν επικίνδυνο δρόμο για την διαλεκτική σε όλη την Ευρώπη».
Το συγκεκριμένο άρθρο στιγμάτισε και ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι.
Είναι η πρώτη κρίση στις ιταλογερμανικές σχέσεις μετά την ανάδειξη της νέας ιταλικής κυβέρνησης, με πατριωτική σύνθεση. Είναι η πρώτη εθνοκεντρική κυβέρνησης μετά τα πιόνια του Βερολίνου, στιλ Μόντι και τον απίθανο Μ.Ρέντσι που τον έκαναν από δήμαρχο, πρωθυπουργό για να διευκολύνει τον σχεδιασμό των Βρυξελλών.
Tι έλεγε το άρθρο:
«Η επίθεση από τη Ρώμη κατά της ενότητας της Ευρώπη είναι θρασύτερη και πιο επικίνδυνη. Είναι πιο επικίνδυνη, γιατί η Ιταλία, σε αντίθεση με την πολύ μικρότερη Ελλάδα, θα μπορούσε να στηριχθεί το πολύ για ένα-δύο χρόνια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης».
Και τονίζει: «Στη συνέχεια το ευρώ θα κυλούσε αναπόφευκτα σε μία κρίση, η οποία θα απειλούσε την ίδια την ύπαρξή του, συμπαρασύροντας στην άβυσσο τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε όλον τον κόσμο. Αν η Ελλάδα ήταν ο εκρηκτικός μηχανισμός, η Ιταλία είναι η πυρηνική βόμβα».
Μάλιστα, το Spiegel ως «φωνή του Βερολίνου», έναν ρόλο που εκτέλεσε με ιδιαίτερη επιτυχία και στην ελληνική κρίση, μιλά για «ιταλικό θράσος»!
«Η καμπάνια της Ρώμης διακρίνεται από ιδιαίτερη θρασύτητα. Η Ελλάδα ήταν μια πτωχή χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η οποία παρακάλεσε για βοήθεια σε ώρα ανάγκης. Αντιθέτως οι Ιταλοί διαθέτουν κατά μέσο όρο περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από τους Γερμανούς.
Και είναι πολύ πλουσιότεροι από τους πολίτες της Λετονίας ή της Σλοβακίας. Οι οποίοι όμως καλούνται να επωμιστούν το βάρος μίας φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα οφελούσε κυρίως τους πλουσιότερους Ιταλούς.
Εάν τελικά η νέα κυβέρνηση (της Ρώμης) περάσει αυτό που θέλει, θα καθιερώσει μία εξαιρετικά ύπουλη μορφή μεταφοράς πόρων στην Ευρώπη, από τους πιο φτωχούς στους πιο πλούσιους».
Ενας μεγάλος αντίπαλος της Γερμανίας θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, αν ο ευρωλάγνος Ματαρέλα δεν καταφέρει να το αποτρέψει. Μπορεί να υπερισχύσει;
Η επιθυμία για έναν υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος έχει τοποθετηθεί ως αυστηρός ευρω-αντίπαλος και εχθρός της Γερμανίας, έχει οδηγήσει σε ακινησία στην Ιταλία κατά τις διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση.
Ο υποψήφιος για την ηγεσία των δύο υπουργείων είναι ο Πάολο Σαβόνα, ο 81χρονος οικονομολόγος με ένα λαμπρό βιογραφικό σημείωμα.
Ωστόσο, βλέπει το ευρώ ως την ολοκλήρωση των γερμανικών ιδεών υπεροχής στην Ευρώπη.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι επιμένει σε αυτόν τον υποψήφιο υπουργό Οικονομικών .
Υπάρχει προφανώς έντονη αντίθεση στο διορισμό του Σαβόνα από τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.
Σε αντίθεση με τη συνηθισμένη διπλωματική-τυπική προσέγγιση για το σχηματισμό κυβέρνησης, υπήρξε μια δήλωση που απέρριψε όποιον «υπαγορεύει» για την εκλογή μελλοντικών υπουργών.
Ο πρόεδρος προσπαθεί σκληρά να μην εμφανιστεί ως απλός συμβολαιογράφος για τους εταίρους του συνασπισμού.
Αντίθετα, ο συνασπισμός του κινήματος διαμαρτυρίας «Πέντε Αστέρια» και η δεξιά Λέγκα συμφώνησαν πρώτα για ένα πρόγραμμα, στη συνέχεια τον κατάλογο των υπουργών και τον υποψήφιο για πρωθυπουργό.
Ο Ματαρέλα από την άλλη πλευρά, μπορεί να κάνει λίγα πράγματα.
«Είμαι πραγματικά θυμωμένος», έγραψε ο Σαλβίνι στο Facebook την Παρασκευή και πήρε ένα «Like» από τον εταίρο του στον συνασπισμό, τον επικεφαλής των Πέντε αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο.
Το Σάββατο ο Σαλβίνι διατύπωσε ερωτήματα στη Γερμανία, όπως: «Γερμανικές εφημερίδες και οι πολιτικοί τους μας προσβάλλουν ως "Ιταλούς ζητιάνους , τεμπέληδες και αχάριστους», έγραψε στο Twitter.
«Και πρέπει να επιλέξουμε έναν υπουργό Οικονομικών που τους ταιριάζει; Όχι, ευχαριστώ!»
Προωθεί επιστροφή στο εθνικό νόμισμα
Η Λέγκα υπό την ηγεσία του Σαλβίνι, προωθεί τώρα την επιστροφή στην εθνική κυριαρχία της Ιταλίας με το δικό της νόμισμα.
Ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών Πάολο Σαβόνα είναι ιδιαίτερα κατάλληλος για αυτές τις ιδέες.
Επειδή σε αντίθεση με τους άλλους καθηγητές και επιχειρηματικούς ομιλητές της Λέγκα, έχει ένα σπουδαίο βιογραφικό σημείωμα, ειδικά για τα πρώτα του χρόνια.
Μεταξύ άλλων, ο Σαβόνα σπούδασε στο αμερικανικό ΜΙΤ της Μασαχουσέτης Εργάστηκε στο οικονομικό τμήμα της Banca d’Italia και στη συνέχεια για πολλά χρόνια ήταν γενικός διευθυντής της ιταλικής επιχειρηματικής ένωσης Confindustria.
Συγκρίνει την εισαγωγή του ευρώ με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών
Προέρχεται από το περιβάλλον του πρώην προέδρου του μικρού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, του Ουγκο Λα Μάλφα.
Ωστόσο, η εχθρική στάση του Σαβόνα για την Ευρωζώνη και τη Γερμανία δεν έχει καμία σχέση με τη στάση των πατέρων της ιταλικής ευρωμεσογειακής ένωσης.
Ο Σαβόνα έγραψε σε πρόσφατο βιβλίο του ότι οι συνθήκες για το ευρώ στην Ιταλία είχαν το ίδιο αποτέλεσμα όπως το 1918 η Συνθήκη των Βερσαλιών για τη Γερμανία.
Από τη σκοπιά της Σαβόνα, η Ιταλία χρειάζεται ένα «Σχέδιο Β» για απόσυρση από το ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει ουσιαστικές παραχωρήσεις από τη Γερμανία και τους άλλους εταίρους της νομισματικής ένωσης.
Για τον Σαβόνα, αυτό προφανώς περιλαμβάνει επίσης την κατάργηση των ορίων ελλείμματος, τα οποία θεωρούνται από αυτόν ως εντελώς αυθαίρετα.
Πηγή : http://www.pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου