MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Οι πέντε μεγάλες απειλές του πλανήτη

Οι μελλοντικές προβλέψεις του κ. Hawkins, ειδικά όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου, οφείλουν να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν – όπως επίσης το αναμενόμενο παγκόσμιο κραχ τεραστίων διαστάσεων, με κίνδυνο να καταρρεύσει ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καταστρέφοντας τον πολιτισμό μας.

Επικαιρότητα

Είναι φανερό από την πρόσφατη αντιπαράθεση της Μ. Βρετανίας με τη Ρωσία πως οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των δύο κορυφαίων πυρηνικών δυνάμεων του πλανήτη, των Η.Π.Α. και της Ρωσίας, επιδεινώνονται – ενώ ο πρόεδρος Putin, ο οποίος προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό την υπερδύναμη στη Μέση Ανατολή, προσεγγίζοντας επί πλέον τη Σαουδική Αραβία που αποτελεί τον κίνδυνο νούμερο ένα για το δολάριο, είναι πολύ δύσκολο να έχει την «τύχη» των άλλων αντιφρονούντων, όπως ο Καντάφι και ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Η νέα επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, καθώς επίσης η τοποθέτηση των ισχυρών κρατών της Δύσης στην πλευρά της Μ. Βρετανίας, δεν αποτελούν αμελητέα γεγονότα – πόσο μάλλον εάν τα συνδέσει κανείς με την προηγούμενη ομιλία του κ. Putin, όπου ο περισσότερος χρόνος της αφιερώθηκε στα νέα όπλα που κατασκεύασε η χώρα του και ιδίως στα πυρηνικά. Εν προκειμένω, μία μεγάλη εστία πυρκαγιάς αποτελούν τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα που ευρίσκονται στην Ελλάδα και στην Κύπρο – όπου η μεν Ευρώπη επιθυμεί την εξόρυξη τους, συνεπικουρούμενη από τις Η.Π.Α., έτσι ώστε να μειωθεί η ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, ενώ η τελευταία ακριβώς το αντίθετο.

Στα πλαίσια αυτά οφείλουν να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν οι μελλοντικές προβλέψεις του κ. Hawkins, ειδικά όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου – έχοντας την άποψη πως οικονομικά τουλάχιστον η Ρωσία, αν και κατάφερε να ανακάμψει από την περιπέτεια του 2014 θα πιεσθεί ξανά λόγω των νέων κυρώσεων, οπότε δεν είναι απίθανο να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οι προβλέψεις αυτές (πηγή), οι πέντε κύριοι παράγοντες καλύτερα που θα συμβάλλουν στο τέλος του πλανήτη μας, είναι οι εξής:

(α) Η πυρηνική τεχνολογία: Ο κ. Hawkins ξεκίνησε το 2007 μία εκστρατεία με στόχο την ακύρωση του αποτρεπτικού πυρηνικού όπλου TRIDENT (ερμηνεία) της Μεγάλης Βρετανίας – δηλώνοντας πως ο πυρηνικός πόλεμος αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την επιβίωση της ανθρώπινης φυλής. Κατά τον ίδιο, η επιθετικότητα είναι εκείνο το χαρακτηριστικό γνώρισμα του ανθρώπου, το οποίο τελικά θα τον καταστρέψει, μαζί με την απληστία – ενώ και τα δύο αυτά στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στα γονίδια μας, οπότε πολύ δύσκολα μπορούμε να τα ελέγξουμε. Ως εκ τούτου θεώρησε πως η βέλτιστη ελπίδα για την επιβίωση της ανθρώπινης φυλής είναι η δημιουργία αποικιών στο διάστημα.

(β) Ο πρόεδρος Trump: Αν και ο κ. Hawkins δεν ήταν ποτέ οπαδός του Αμερικανού, αυτό που τον τοποθέτησε εναντίον του ήταν η άρνηση του να υπογράψει τη συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή – επειδή τη θεωρεί ως το δεύτερο μεγάλο κίνδυνο για τον πλανήτη, ο οποίος μπορεί να αποτραπεί μόνο εάν δράσουμε τώρα. Αφού όπως ο πρόεδρος Trump δεν συμφώνησε, ο επιστήμονας πιστεύει πως θα είναι αυτός ο ένοχος της περιβαλλοντικής ζημίας που θα προκληθεί στον πλανήτη μας, θέτοντας σε κίνδυνο το φυσικό κόσμο, εμάς και τα παιδιά μας – χαρακτηρίζοντας τον ως έναν δημαγωγό που προσελκύει το χαμηλότερο κοινό παρανομαστή των ανθρώπων.

(γ) Η τεχνητή νοημοσύνη: Σύμφωνα με τον Hawkins, η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence – AI) θα μπορούσε να είναι το καλύτερο ή το χειρότερο πράγμα που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα – ενώ η τρομακτική πραγματικότητα έχει σχέση με το ότι, δεν γνωρίζουμε τι από τα δύο θα συμβεί. Με απλά λόγια, ενώ θα μπορούσε να είναι επωφελής για τη μείωση της φτώχειας, των ασθενειών και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, έχει την ίδια πιθανότητα να αποτελέσει τη χειρότερη εφεύρεση στην ιστορία του πολιτισμού μας – εάν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή νέων όπλων ή σε νέους τρόπους, με τους οποίους οι λίγοι θα καταπιέζουν τους πολλούς.

(δ) Η υπερθέρμανση του πλανήτη: Η αύξηση του πληθυσμού που προβλέπεται, θα μετατρέψει τον πλανήτη σε μία κόκκινη, μη κατοικήσιμη καυτή σφαίρα εντός των επομένων 600 ετών, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας – οπότε ο μοναδικός τρόπος για να διασωθεί η ανθρώπινη φυλή είναι ο αποικισμός άλλων πλανητών, με τη δημιουργία φυλακίων στη Σελήνη ή στον Άρη μέσα σε τριάντα και πενήντα χρόνια αντίστοιχα.

(ε) Η σύγκρουση με αστεροειδή: Ο πέμπτος μεγάλος και αναπόφευκτος κίνδυνος είναι η καταστροφή της γης από έναν αστεροειδή, η οποία δεν αποτελεί επιστημονική φαντασία – αφού είναι «εγγυημένη» από τους νόμους της φυσικής και των πιθανοτήτων. Ξανά εδώ δήλωσε πως η μοναδική δυνατότητα επιβίωσης είναι ο αποικισμός άλλων πλανητών – ο οποίος φυσικά δεν είναι απλός, αφού θα έπρεπε να οικοδομηθεί εκεί ένας πολιτισμός, να υπάρξουν τα μέσα για την εγκατάσταση ενός νέου οικοσυστήματος που να επιτρέπει την επιβίωση των ανθρώπων, καθώς επίσης να μεταφερθούν χιλιάδες άνθρωποι, ζώα, φυτά, μύκητες, βακτήρια και έντομα.

Ολοκληρώνοντας, απέναντι σε όλες αυτές τις απειλές το προβλεπόμενο παγκόσμιο κραχ τεραστίων διαστάσεων, με κίνδυνο να καταρρεύσει ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα του πλανήτη καταστρέφοντας τον πολιτισμό μας, είναι ίσως αμελητέο – αν και ο ίδιος ο Hawkins είχε πει πως πρέπει να φοβόμαστε περισσότερο τον ασύδοτο, μονοπωλιακό καπιταλισμό, από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η ακόρεστη, συνεχής μεγέθυνση εταιριών όπως η Google, η Apple, η Amazon κοκ., οι οποίες καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμα τους, δημιουργώντας τεράστια μονοπώλια και ελέγχοντας τους ανθρώπους, σε συνδυασμό με την απολυταρχική κυριαρχία των κεντρικών τραπεζών και των αγορών γενικότερα, ίσως είναι αυτά που θα θέσουν τις βάσεις για την καταστροφή του πλανήτη – από όπου και αν τελικά προέλθει.
 

Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου