MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Μήνυση Βαρουφάκη στην ΕΚΤ για το «πάγωμα» της βοηθείας προς τις ελληνικές τράπεζες το 2015

Ο Γιάννης Βαρουφάκης μηνύει την ΕΚΤ για τις πρακτικές της το 2015 

Σε μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα προχώρησαν ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο Γερμανός βουλευτής του «Die Linke», Fabio De Masi, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, με αφορμή την απόφαση της Ε.Κ.Τ. να «παγώσει» τη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες το 2015, όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η τότε κίνηση της Τράπεζας άφησε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με λίγες επιλογές και οδήγησε στην επιβολή των «capital controls», εξασθενίζοντας τη διαπραγματευτική του θέση με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, υπενθυμίζει το πρακτορείο.

Εν τέλει, «ο σκληροπυρηνικός Γ. Βαρουφάκης παραιτήθηκε και ο Αλ. Τσίπρας προχώρησε σε συμφωνία που έδωσε στην Ελλάδα μετρητά, με αντάλλαγμα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις.

Πλέον, οι κκ. Βαρουφάκης και De Masi ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναγκάσει την Ε.Κ.Τ. να αποκαλύψει μια νομική γνωμάτευση σχετικά με την τότε «παράνομη» απόφασή της.

«Με τον περιορισμό της ρευστότητας στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο που οδήγησε σε περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις φόρων και ιδιωτικοποιήσεις, η Ε.Κ.Τ. υπερέβη την εντολή της», δήλωσε ο κ. De Masi.

Μετά την απόρριψη της αίτησής τους από την Ε.Κ.Τ., οι κκ. Βαρουφάκης και De Masi στρέφονται προς το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να λάβουν το έγγραφο.

Εκπρόσωπος της Ε.Κ.Τ. δήλωσε στο πρακτορείο ότι η νομική γνωμοδότηση προηγήθηκε της απόφασης για την παρακράτηση χρηματοδότησης κατά τουλάχιστον δύο μήνες. 

Η Ε.Κ.Τ. αποφάσισε να μην αποκαλύψει την προστασία των νομικών της συμβούλων και των εσωτερικών διαβουλεύσεών της, ανέφερε.

Η συμφωνία της Τράπεζας για την παροχή βοήθειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (ELA), που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, απαγορεύει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να παρέχουν στην ELA εάν «παρεμβαίνει στους στόχους και τα καθήκοντα» του Ευρωσυστήματος, όπως η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και η διασφάλιση των πληρωμών.

«Υπάρχει υπέρτατο δημόσιο συμφέρον για να μάθουμε κατά πόσο η Ε.Κ.Τ. “ζύγισε” τους στόχους μεταξύ τους και πώς οι ίδιοι και οι νομικοί τους εμπειρογνώμονες ερμήνευσαν το νομικό πλαίσιο από αυτή την άποψη», ανέφερε ο δικηγόρος των καταγγελλόντων Andreas Fischer-Lescano, κατά την έφεση.

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου