MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Το ελληνικό χρέος αυξήθηκε μέσα στην ευρωζώνη όσο και στα τελευταία 100 χρόνια!

Του Θεόδωρου Κατσανέβα

«Σήμερα πληρώνουμε τα χρέη του παρελθόντος και καλά παθαίνουμε αυτά που παθαίνουμε»! Αυτό είναι το υπέρτατο επιχείρημα που διακινοούν οι Φιρφιρίκοι του του κατοχικού μιντιακού καθεστώτος, συνεπικουρόυμενοι από Ναναίκους οικονομολογούντες και τηλεπερσόνες. 

Και υπάρχουν ψεκασμένοι που το δέχονται καθ΄ότι «πες, πες, πες όλο και κάτι μένει» κάτι μένει κατά Γκέμπελς. 

Αλλά όλο αυτό αποτελεί ένα τερατώδες ψέμα. Στην πραγματικότητα, τα χρέη της χώρα μας που δημιουργήθηκαν μέσα στα τελευταία οχτώ χρόνια της ευρωζώνης, μεταξύ 2008-2016, αντιστοιχούν σε ολόκληρα τα χρέη του ελληνικού κράτους τα τελευταία εκατό χρόνια και περισσότερο.

Αυτό αναδεικνύεται από τα ίδια τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που προέρχονται από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το ιστόγραμμα που παραθέτουμε για άλλη μια φορά εδώ καταρρίπτετει με τη γλώσσα των αριθμώ

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από το ιστόγραμμα το χρέος της χώρας μας σε αναλογία του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο στη δεκαετία του 1980, όπως και στη δεκαετία του 1970, ήταν κάτω από το 50%.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 αυξήθηκε στο 60% ,σε 75% μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και σε περίπου 100% ύστερα από τα μέσα της ίδιας δεκαετίας. πριν από το 2002, όταν δηλ. η Ελλάδα εντάχθηκε στην ευρωζώνη, το χρέος ασνερχόταν σε επίπεδα της τάξης του 100% του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου οφειλόταν σε αμυντικές δαπάνες για αγορές οπλικών συστημάτων κυρίως απο τη Γερμανία και κατά δεύτερο λόγο τη Γαλλία,τις ΗΠΑ και τη Μ.Βρετανία.

Περισσότερο από 100 δις ευρώ δαπανήθηκαν σε περίπου δέκα χρόνια με δανεισκά από τις τράπεζες των Ευρωπαίων Εταίρων για να αγοράσουμε εξοπλισμό ώστε να προστατέυσουμε τα ανατολοικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ…Τουρκία !

Αναμφίβολα το το μεγάλο άλμα του χρέους σε επίπεδα της τάξης του 200% γίνεται μέσα στην ευρωζώνη ύστερα από το 2008 και σήμερα συνεχώς αυξάνεται.Πρέπει επιτέλους να το καταλάβουμε.

Όχι πριν αλλά μέσα στον «παράδεισο» της ευρωζώνης, το χρέος αυξήθηκε δραματικά και συνεχίζει να αυξάνεται.

Κι’ αυτό, παρ’ όλο το εσωτερικό κούρεμα του PSI το 2012 με υφαρπαγή ομολόγων και καταθέσεων Ελλήνων ιδιωτών,Δήμων, Πανεπιστημίων, δημόσιων φορέων, τον αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών, το ξεπούλημα δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, τη βάρβαρη φοροκαταιγίδα, τη συρρίκνωση προνοιακών παροχών, συντάξεων, μισθών, εισοδημάτων.

Όσα μέτρα λιτότητα και να επιβάλλονται, το χρέος υπερπολλαπλασιάζεται με ανατοκισμούς και διάφορα κλεπτοκρατικά κόλπα των διεθνών αρπακτικών και ο ερχομός της ανάπτυξης μοιάζει με ανέκδοτο.Μέσα στη γερμανική ευρωφυλακή το χρέος θα αυξάνεται στα ουράνια και η χώρα θα βουλιάζει στα Τάρταρα. 

Εξέλιξη ελληνικού χρέους 1970-2016 σύμφωνα με την Eurostat


Πηγή : http://www.freepen.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου