MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ »ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟ 2016

»ZOMBIES» TO 40%, ΠΕΡΙΠΟΥ, ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΕΣΟΔΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10ΕΚ. ΕΥΡΩ 

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 250.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΟΓΩ ΛΟΥΚΕΤΟΥ Ή ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 

Το βάθεμα της ελληνικής κρίσης εξαιτίας των μνημοναικών πολιτικών λειτουργεί και ως μηχανισμός εξουθένωσης και εξόντωσης των ελληνικών επιχειρήσεων. 

Τα θύματα του ελληνικού μνημονιακού καπιταλισμού δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, οι νέοι και οι νέες και βεβαίως τα μικρομεσαία στρώματα (επαγγελματίες, έμποροι κλπ.) και τελευταία οι αγρότες αλλά και οι μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. 

ΜΑΖΙΚΟ »ΛΟΥΚΕΤΟ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Πρόσφατη έρευνα της Price Water House (PwC) σε 2.824 επιχειρήσεις με έσοδα άνω των 10εκ. ευρώ,έβγαλε το 40%, περίπου, εξ” αυτών να βρίσκονται υπερδανεισμένες, χωρίς καμιά ή σχεδόν καμιά, πιθανότητα επιβίωσης (655 σχεδόν »Zombies» και 464 »Ζombies»). 

Το ως άνω ποσοστό αυτών των επιχειρήσεων οδηγείται μέσα στο 2016 μάλλον σε λουκέτο, ενώ με απόλυτη βεβαιότητα κλείνει το 17% του συνόλου των επιχειρήσεων με έσοδα άνω των 10εκ. ευρώ, που βρίσκονται στην κατηγορία των »Zombies». 

Ποτέ στην Ελλάδα δεν θα έχουμε γνωρίσει ένα τόσο μαζικό κλείσιμο μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων όσο αυτό που θα ζήσει ως τραγωδία η πατρίδα μας μέσα στο 2016.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΚΥΜΑ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ 

Το μαζικό λουκέτο στις επιχειρήσεις μέσα στο 2016, που μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει το 40% του συνόλου τους, θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν στο δρόμο, τουλάχιστον, 150 χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ αν προσθέσουμε και τις απολύσεις που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, προκειμένου να καταστούν βιώσιμες, το συνολικό κύμα των απολύσεων γι” αυτούς μόνο τους λόγους μπορεί να ξεπεράσει το εφιαλτικό νούμερο των 250.000 εργαζομένων! 

Η PwC θεωρεί ότι το μαζικό λουκέτο σε επιχειρήσεις »Zombie», το οποίο είναι αναπότρεπτο, χρειάζεται να επισπευσθεί, διότι θα απελευθερώσει »παγιδευμένο» δανεισμό δεκάδων δις των τραπεζών προς αυτές τις επιχειρήσεις αλλά και δεκάδες δις έσοδα αυτών των επιχειρήσεων, πράγμα που θααντισταθμίσει εν μέρει, πάντα κατά την PwC, τις εφιαλτικές συνέπειες του γιγάντιου νεκροταφείουεπιχειρήσεων, που θα πρέπει να στηθεί. 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Στην ουσία η PwC υπερτονίζει τις όποιες θετικές συνέπειες προκύψουν από την αναδιανομή της πίτας στην αγορά, λόγω του μαζικού »λουκέτου» προβληματικών επιχειρήσεων, από την οποία θα επωφεληθείένας κύκλος »υγιών» επιχειρήσεων και θα σημειωθεί μια νέα συγκέντρωση και συγκεντροποίηση τουκεφαλαίου, ιδιαίτερα σε όφελος των πολυεθνικών εταιρειών. 

Οι υπερδανεισμένες εταιρείες οι οποίες σε σύντομο χρονικό διάστημα, το πολύ μερικών μηνών, δεν θα μπορέσουν να αναδιαρθρώσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους και να βρουν κεφάλαια ή νέους επενδυτές, θα μεταβιβαστούν, σύμφωνα και με την πρόσφατη απαράδεκτη νομοθεσία που ψήφισε η κυβέρνηση, σε ξένα κερδοσκοπικά »κοράκια» για ένα κομμάτι ψωμί, τα οποία θα προχωρήσουν στα περαιτέρω. 

ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ 

Το ίδιο, περίπου, θα συμβεί και με τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, τα οποία κατά πρώτο λόγο οιΤράπεζες θα επιχειρήσουν να ρυθμίσουν προς όφελος τους και μόνο αν δεν μπορεί να προκύψει μια ικανοποιητική γι” αυτές ρύθμιση, θα τα μεταβιβάσουν στα funds – κοράκια, μιας και τα τελευταία δεν δίνουν εύκολα πάνω από το 10% του δανειακού κεφαλαίου για την εξαγορά τους.

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΑ ΞΕΝΑ FUNDS 

Οι εξελίξεις αυτές το 2016 θα διαμορφώσουν ένα νέο, πολύ χειρότερο από το σημερινό, οικονομικό –κοινωνικό πεδίο, το οποίο θα είναι πρωτόγνωρα εφιαλτικό για ειρηνική περίοδο. 

Τα θύματα αυτού του νέου εφιάλτη θα επεκτείνονται τώρα και σε ένα πολύ ευρύτατο κύκλο του επιχειρηματικού κόσμου, αν και αρκετοί εξ αυτών των επιχειρηματιών έχουν συσσωρεύσει αποθέματααπό κέρδη και συχνά ληστρικές συμπεριφορές, του παρελθόντος, ενώ νέα, μαζική, σχεδόν, εξόντωσηθα υποστούν οι μικροί και πολύ μικροί επιχειρηματίες, μαζί με τις επιχειρήσεις τους.
Το χαρακτηριστικότερο, όμως, γεγονός μέσα στο 2016 θα είναι η ουσιαστική παράδοση της ιδιωτικής οικονομίας (!) σε ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια (funds)!!! 

Η δραματική αυτή εξέλιξη σημειώθηκε με την ουσιαστική παράδοση των τραπεζών, μέσω της πρόσφατηςανακεφαλαιοποίησης, στα ξένα funds και εν συνέχεια με την δυνατότητα εκχώρησης από τις τράπεζες των κόκκινων δανείων στα ίδια ή άλλα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Σε πρώτη φάση σε αυτά τα κερδοσκοπικά κεφάλαια μπορούν να πωλούνται τα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες μεγάλωνεπιχειρήσεων και τα στεγαστικά, πλην πρώτης κατοικίας και σε δεύτερη φάση, μετά τις 15 Φλεβάρη, όλα τα υπόλοιπα στεγαστικά, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τακαταναλωτικά δάνεια. 

Ο ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΡΟΛΟ »ΕΡΥΘΡΩΝ ΧΜΕΡ» 

Ο μνημονιακός ελληνικός καπιταλισμός συμπεριφέρεται ως »ερυθρός χμερ» απένανατι στο εγχώριοιδιωτικό κεφάλαιο, το οποίο, περίπου, το παραδίδει προς εκτέλεση στα νύχια του ξένου χρηματιστικούκερδοσκοπικού κεφαλαίου. 

Το 2016 ή θα γίνει μια χρονιά μεγάλης και βαθιάς δημοκρατικής ανατροπής για μια πορείαανασυγκρότησης της Ελλάδας ή αυτή η χώρα θα γνωρίσει μια τέτοια καταστροφή που θα μοιάζει μεχαριστική βολή στην ύπαρξη της και στην επιβίωση του ελληνικού λαού.

ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΑΝΑΣ (iskra.gr)

Πηγή : neinnewsgr.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου