MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Μετά την πτώχευση εννέα αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών η Σ.Αραβία πιάνει... "πάτο" - Ανακοίνωσε έλλειμα 97,9 δισ. δολαρίων!

Η ΑΝΤΙΡΩΣΙΚΗ ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ "ΒΑΡΑΘΡΟ"

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Μετά την ανακοίνωση της πτώχευσης εννέα αμερικανικών πετρελαϊκών εταιριών λόγω των χαμηλών τιμών του "μαύρου χρυσού" που προκλήθηκαν από τις "υπόγειες" χειραγωγήσεις της Ουάσιγκτον, τώρα ένας εκ των βασικών συμμα΄χων της βρίσκεται για πρώτη φορά σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση καθώς ανακοίνωσε το "αστρονομικό" έλλειμμα των 97,9 δισεκ. δολαρίων!

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες καθώς Ουάσιγκτον και Ριάντ έλπιζαν ότι θα κατέστρεφαν πιο γρήγορα την ρωσική οικονομία (που όμως είναι κλειστή και αυτάρκης καθώς έχουν υπερεπάρκεια σε ενε΄ργεια, πρώτες ύλες, και σιτάρι) απ'οτι θα πάθαιναν ζημιές οι ίδιες.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε δημοσιονομικό έλλειμμα που ανήλθε στα επίπεδα ρεκόρ των 367 δισεκ. ριάλ (97,9 δισεκ. δολαρίων) το 2015 λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου, σύμφωνα με το Συμβούλιο Οικονομικών και Αναπτυξιακών Υποθέσεων.

Το έλλειμμα αυτό «θεωρείται αποδεκτό» στις παρούσες συνθήκες, με το πετρέλαιο να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα πολλών ετών, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Χίντι μπιν Αμπντάλα αλ-Σουχάιμι, αξιωματούχος του Συμβουλίου αλλα ουδείς τον πίστεψε, καθώς τα οικονομικά προβλήματα έχουν γίνει ορατά εδώ και μήνες.

Οι κρατικές δαπάνες το 2015 ανήλθαν σε 975 δισεκ. ριάλ, περισσότερα από τα 860 δισεκ. ριάλ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, λόγω έκτακτων εξόδων όπως ο επιπλέον μισθός που δόθηκε στους δημόσιους υπαλλήλους με αφορμή τη διαδοχή του βασιλιά Σαλμάν τον Ιανουάριο, δήλωσε ο Σουχάιμι.

Τα φετινά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 608 δισεκ. ριάλ, χαμηλότερα του αρχικού στόχου για 715 δισεκ. ριάλ καθώς οι τιμές του πετρελαίου, στο οποίο βασίζεται η οικονομία, υποχώρησαν περισσότερο του αναμενόμενου.

Η Σαουδική Αραβία συν τοις άλλοις έχει να χρηματοδοτήσει και τον πόλεμο στην Υεμένη ο οποίος δεν της πηγαίνει καθόλου καλά καθώς οι απώλειες αυξάνονται και ο αντικειμενικός σκοπός δεν επιτυγχάνεται: Οι Χούτι προελαύνουν.

Από την άλλη οι πτωχεύσεις αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve of Dallas ξεπερνούν κάθε προσδοκία και "ξεβρακώνουν" όσους πίστευαν ότι οι ΗΠΑ είναι το "αφεντικό" και ότι η ρωσική οικονομία δέχεται συντριπτικά πλήγματα.

Τουλάχιστον εννέα αμερικανικές εταιρείες, των οποίων το συνολικό χρέος ξεπερνά τα δύο δισ. δολάρια, έχουν καταθέσει αίτηση για προστασία από τους πιστωτές τους κατά τη διάρκεια του δ' τριμήνου!

«Οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, εν μέρει γιατί βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλότερο κόστος παραγωγής σε σύγκριση με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους», τονίζουν οι Navi Dhaliwal και Martin Stuermer, οικονομολόγοι στη Federal Reserve of Dallas και προσθέτουν «εάν οι χρεοκοπίες συνεχίσουν με αυτό τον ρυθμό, τότε θα έχουμε αρκετές και εντός του 2016».

Παράλληλα οι δύο οικονομολόγοι στην έκθεσή τους υπογραμμίζουν ότι το συνολικό εργατικό δυναμικό στον κλάδο έχει υποχωρήσει κατά 70.000 εργαζόμενους.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου χτυπά πρωτίστως τις αμερικανικές εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικών υδρογονανθράκων αφού η τιμή του βαρελιού έχει πέσει χαμηλότερα από την τιμή παραγωγής του.

Συνεπώς εάν αυτό οφείλεται σε αμερικανικές πιέσεις για να έρθει σε δύσκολη θέση η ρωσική οικονομία, τότε οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή πυροβολούν τα "πόδια" τους, διότι η Ρωσία διαθέτει πλεονάσματα για να ανταπεξέλθει, ενώ οι ΗΠΑ με το "γαλαξιακό" χρέος τους δεν θα αντέξουν για καιρό χωρίς την βασική πηγή εσόδων τους που είνια οι υδρογονάνθρακες.

Οι αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης έχουν δανειστεί τεράστια ποσά, και θέτουν σε κίνδυνο εκ νέου και το τραπεζικό σύστημα καθώς δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν πράγοντας πετρέλαιο με ζημία.

Το pronews.gr ήταν το μόνο ΜΜΕ που είχε προβλέψει την ζημιά για την αμερικανική και την σαουδαραβική οικονομία σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι, κατάρρευσης όλων με την προοπτική, να κερδίσει όποιος προλάβει να μείνει όρθιος.

Η Ρωσία όπως και το Ιράν έχουν προσαρμόσει τις οικονομίες τους ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε δύσκολους καιρούς. Ειδικά η Ρωσία που είναι και ο μεγαλύτερος σιτοβολώνας του πλανήτη, και διαθέτει υποδομές, τεχνολογία, τεχνογνωσία και τεράστιο εργατικό δυναμικό, αλλά και ένα σαφέστερα πιο σκληραγωγημένο λαό από τους δυτικούς, μπορεί να συνεχίσει έτσι για πολλά χρόνια, αλλά απ'οτι φάινεται δεν μπορούν να συνεχίσουν οι αντίπαλοί της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου