MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Στίγκλιτς: Τοξικό μείγμα δανειστών στην Ελλάδα

«Έχει δίκιο η ελληνική κυβέρνηση όταν λέει ότι το πρόγραμμα διάσωσης ήταν καταστροφή»

Στις πιθανές επιπτώσεις του Grexit και στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της, αναφέρθηκε ο νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia Business School, Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε συνέντευξη στο Bloomberg.

«Έχει δίκιο η κυβέρνηση στην Ελλάδα όταν λέει ότι το «πρόγραμμα διάσωσης ήταν καταστροφή», τονίζει ο Τζόσεφ Στίγκλιτς.

«Αποδείχθηκε καταστροφή η πτώση κατά 25% του ΑΕΠ την τελευταία πενταετία και το χρέος προς το ΑΕΠ σκαρφάλωσε από το 110% στο 180%. Αυτό είναι Μεγάλη Ύφεση», τόνισε ο διάσημος Οικονομολόγος προβάλλοντας και το νέο του βιβλίο.

«Τα μοντέλα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Βερολίνου, των δανειστών, αποδείχθηκαν καταστροφή. Βγάζουν προβλέψεις επί προβλέψεων της αποτυχίας. Θα πάρετε μηδέν αν προτείνετε τέτοιο μοντέλο πρόγραμμα λέω στους φοιτητές μου. Απέτυχαν να προβλέψουν την κρίση του 2008 με αυτά τα μοντέλα, δεν διδάχθηκαν», ανέφερε ο νομπελίστας οικονομολόγος.

«Εάν η Γερμανία αρνηθεί να αλλάξει το πρόγραμμα δεν υπάρχει διέξοδος. Να παραδεχθούν ότι η λιτότητα δεν δουλεύει και να αλλάξουν ρότα. Δημιουργούν ένα τοξικό μείγμα», συμπλήρωσε ο Τζόζεφ Στίγκλιτς.

«Το Grexit θα έχει άσχημες επιπτώσεις για όλους στην Ευρώπη, μολονότι η Ελλάδα θεωρείται μικρό συγκριτικά μέγεθος. Θα δημιουργήσει προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση π.χ. τι θα γίνει με άλλες χώρες, με την Ισπανία, τα προβλήματα δεν φεύγουν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περιστασιακή ένωση», πρόσθεσε ο διάσημος οικονομολόγος. 

Πηγή : http://www.kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου