MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Οι μπακαλόγατοι της τρόικας κυβερνούν τη χώρα

Έδωσαν εντολή να καταργηθεί ο νόμος που ψήφισε η Βουλή πριν από 20 μέρες 

Όσοι διατηρούσαν ακόμα την ψευδαίσθηση, ότι η Ελλάδα του μνημονίου είναι μια ανεξάρτητη χώρα, στην οποία κάνει κουμάντο ο λαός, μέσα από τους κυβερνήτες που ο ίδιος εκλέγει, θα πρέπει να προσγειώθηκαν ανώμαλα.

Ακόμη και οι πιο ανυποψίαστοι θα πρέπει να κατάλαβαν, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, σχετικά με τις ρυθμίσεις για τις οφειλές στο Δημόσιο και τον ΕΝΦΙΑ, πως τη χώρα δεν κυβερνά ο «νοικοκύρης λαός», μέσω των εκλεγμένων ηγετών του, αλλά οι «μπακαλόγατοι» της τρόικας. Οι οποίοι, προχώρησαν σε νέα επίδειξη δύναμης, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση, σε μια ταπεινωτική υποχώρηση, καθώς αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω, το δικό τους νόμο για τη ρύθμιση, που προέβλεπε την υπαγωγή στο καθεστώς των 72 έως 100 δόσεων και των συνολικών οφειλών για τον ΕΝΦΙΑ, για όλες τις δόσεις, μέχρι τον Μάρτιο. Ήταν, μάλιστα, τόση η πρεμούρα των κυβερνητικών εταίρων, να δηλώσουν «μετάνοια» στους τροϊκανούς, ώστε «ξέχασαν» να ενημερώσουν και τη γενική γραμματέα Δημοσίων εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου, που, χθες το πρωί, επέμενε ότι ισχύει η ρύθμιση, που είχε ψηφιστεί από τη Βουλή, πριν ενάμιση μήνα, με ευρύτατη πλειοψηφία και με ανοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είχε επιλέξει το παρόν.

Είχαν, μάλιστα, αν και με αρκετή καθυστέρηση, εκδώσει και τη σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο, που την εμφάνισαν μάλιστα και ως ένδειξη «αντίστασης» προς την τρόικα, ενώ ηχούν ακόμη στ` αυτιά μας, οι «λεβέντικες» κραυγές, ότι πρόκειται για ψηφισμένο νόμο, που θα εφαρμοστεί! έφτασαν, μάλιστα, στο έσχατο σημείο ξευτίλας, να καταργήσουν ψηφισμένο νόμο με «άτυπο ενημερωτικό σημείωμα» του υπουργείου Οικονομικών! Φαντάζεστε να είχε συμβεί κάτι παρόμοιο στην Ιαπωνία;

Όχι μόνο θα είχε παραιτηθεί, πάραυτα, όλη η κυβέρνηση, αλλά θα υποχρεωνόταν κάθε υπουργός, να κάνει, δημόσια, χαρακίρι. Εδώ, όχι μόνο «σφυρίζουν αδιάφορα», αλλά έχουν το θράσος να μιλούν για «λάθος» που διορθώθηκε. Έτσι, λέγεται, φαίνεται, στη γλώσσα της συγκυβέρνησης, το «ξεβράκωμα», από τους τροϊκανούς και τους ξένους τοκογλύφους. Το «λάθος», λοιπόν, που «διορθώθηκε», είναι πως καταργείται η ψηφισμένη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσαν να υπαχθούν στο καθεστώς των 72 έως 100 δόσεων και όσοι δε θα πλήρωναν και όλες τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, όπως και του τρέχοντος φόρου εισοδήματος.

Αυτή, ακριβώς, η ευνοϊκή ρύθμιση προκάλεσε την αντίδραση της τρόικας, που υποχρέωσε την κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση, διευκρινίζοντας, στο σχετικό «σημείωμα» του υπουργείου Οικονομικών, ότι στη ρύθμιση θα υπαχθούν μόνο οι οφειλές μέχρι την 1η Οκτωβρίου, ενώ οι μετέπειτα δόσεις, είτε θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά , είτε να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 ως 24 δόσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου