MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Κασπάροφ: Ο Πούτιν ακολουθεί την ίδια τακτική με το 'Game Of Thrones'

Γιώτα Χουλιάρα

Έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για την πιθανή αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης με αφορμή την ρωσική πολιτική στο θέμα της Ουκρανίας, όμως ο διάσημος Ρώσος σκακιστής Γκάρι Κασπάροφ έχει άλλη άποψη.

Ο νυν ακτιβιστής και πρώην master του σκάκι όπως δήλωσε σε τηλεοπτιή συζήτηση που διοργάνωσε στη Νέα Υόρκη σημείωσε πως ο Πούτιν ακολουθεί την ίδια τακτιή με το "Game of Thrones", αφού πιστεύει ότι ο "χειμώνας έρχεται" και η Ευρώπη χρειάζεται πετρέλαιο.

Η Ρωσία ειναι η μεγαλύτερη προμηθεύτρια φυσικού αερίου στην Ευρώπης, αφού καλύπτει το 1/4 των αναγκών της, σύμφωνα με το Reuters.

Eπειδή ο χειμώνας είναι ζωτικής σημασίας, ο Πούτιν στέλνει μήνυμα στους ηγέτες της Ευρώπης ότι "ο χειμώνας έρχεται", αναφέρει ο Κασπάροφ.

Ο Πούτιν, υπολογίζει ότι ο χειμώνας θα οδηγήσει μικρές και μεγάλες χώρες της Ευρώπης, από την Γερμανία έως τη Γαλλία και την Τσεχία στο να χαλαρώσουν τις κυρώσεις προς την Ρωσία.

Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης στηρίζουν το 10% το εισαγωγών τους σε ενέργεια στην Ρωσία.

Ο Πούτιν πιστεύει ότι η Ευρώπη θα βυθιστεί στο σκοτάδι, σημειώνει ο Κασπαροφ. Πιστεύει ότι όλα είναι παροδικά αφού οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν.

Ποιος είναι ο Κασπάροφ

Ο Γκάρι Κίμοβιτς Κασπάροφ (Га́рри Ки́мович Каспа́ров) (γεν. 13 Απριλίου 1963) είναι τέως Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο σκάκι και θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος σκακιστής όλων των εποχών (To Αστέρι του Μπακού). Είναι επίσης συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής.

Στη λίστα κατάταξης της FIDE (Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία) τον Ιανουάριο του 2006, ο Κασπάροφ βρισκόταν στην πρώτη θέση με βαθμολογία ΕΛΟ 2812 (ο Κασπάροφ διεγράφη από τη λίστα των ενεργών αθλητών σκακιού, από τον Απρίλιο του 2006 επειδή παρέμεινε ανενεργός περισσότερο του ενός έτους). Το ιστορικό του ρεκόρ των 2851 βαθμών από τον Ιούλιο του 1999 ξεπεράστηκε από τον Μάγκνους Κάρλσεν, ο οποίος στη βαθμολογία της FIDE του Ιανουαρίου του 2013 κατετάγη στην πρώτη θέση συγκεντρώνοντας 2861 βαθμούς ΕΛΟ.

Ο Κασπάροφ βρισκόταν στην πρώτη θέση της λίστας ΕΛΟ για περισσότερα από 20 χρόνια (από το 1985 έως το 2006), και ήταν ο αδιαφιλονίκητος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο σκάκι από το 1985 έως το 1993, ενώ συνέχισε να είναι ο «κλασικός» Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο σκάκι (της PCA και της WCA) (το σκάκι τότε είχε διασπαστεί στην επίσημη ομοσπονδία και μια ομοσπονδία κορυφαίων αποσκιρτήσαντων σκακιστών, με μεγάλο κύρος και οι δύο ομοσπονδίες) έως την ήττα του από τον Βλαντίμιρ Κράμνικ το 2000.

Ο Κασπάροφ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το επαγγελματικό σκάκι στις 10 Μαρτίου 2005, με σκοπό να αφιερώσει τον χρόνο του στην πολιτική. Είναι ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής 2008: Ελεύθερη Επιλογή, μιας ομάδας φιλελεύθερων αντιπολιτευόμενων πολιτικών αρχηγών και σφοδρός πολέμιος της πολιτικής του Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Πρόσφατα,μάλιστα, κυκλοφόρησε και το δικό του βιβλίοόπου για ακόμη μια φορά επικρίνει την πολιτική του Ρώσου προέδρου. 


Από τις πρώτες γραμμές του βιβλίου, ο Γκάρι Κασπάροφ δεν μασάει τα λόγια του: 

Η Ρωσία σήμερα είναι δικτατορία όπου βασιλεύει βαθιά διαφθορά, σε πολύ υψηλό επίπεδο. 

Δίνει μάλιστα ως παράδειγμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, οι οποίο κόστισαν εξοργιστικές τιμές και -κατά τη γνώμη του- διοργανώθηκαν από μια μαφία που έχει βάλει γερά χέρι στα ταμεία του κράτους.

«Το καθεστώς Πούτιν ενδιαφέρεται μόνο για ένα πράγμα, τα χρήματα. Και ειδικότερα για το πώς μπορούν να επωφεληθούν οι σύμμαχοι του Πούτιν» αναφέρει. 

Και βγάζει το εξής συμπέρασμα: 

«Θέλουν να διοικούν σαν τον Στάλιν και να ζουν σαν τον Ρομάν Αμπράμοβιτς».

Σε αυτές τις συνθήκες δεν περιμένει κανείς πολλά σε επίπεδο ελευθεριών και η κοινή γνώμη είναι φιμωμένη, γράφει ο Κασπάροφ, ο οποίος δίνει παραδείγματα για την ανυπαρξία του κράτους δικαίου στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Κασπάροφ, αν ο Πούτιν διατηρεί μια κυρίαρχη θέση στο πολιτικό σύστημα της Ρωσίας είναι γιατί έχει βρει πολλούς συμμάχους εντός της χώρας, όπως στο στρατό και στις μυστικές υπηρεσίες.

Η κυριαρχία Πούτιν, σύμφωνα με τον συγγραφέα, είναι «η συνωμοσία της κυρίαρχης τάξης» και την συγκρίνει με τον φασισμό. 

Τα όργανα με τα οποία ο Πούτιν επιβάλλει την κυριαρχία του είναι άκρως εθνικιστικά και θυμίζουν τα χαρακτηριστικά μιας Μαφίας.

«Δεν έχουν ιδεολογία, ούτε καν ιμπεριαλιστική, από τον Μαρξ δεν συγκράτησαν παρά μόνο το κεφάλαιο», γράφει χαρακτηριστικά. 

«Οποιος θέλει να καταλάβει τους μηχανισμούς του καθεστώτος Πούτιν, η εγκληματολογία είναι μια επιστήμη χρησιμότερη από την Κρεμλινολογία» προσθέτει.

Ο Κασπάροφ στιγματίζει την διαφθορά στη Ρωσία, αλλά δεν παραλείπει να χαρακτηρίσει διεφθαρμένη και την Ευρώπη.

«Τα πιο αποτελεσματικά όπλα του Κρεμλίνου δεν είναι τα τανκς, είναι οι τράπεζες. Περισσότερο από κάθε ανίκητο όπλο του εικοστού αιώνα, τα κεφάλαια της Ρωσίας καταλαμβάνουν την Ευρώπη» γράφει.

Ο συγγραφέας εκτιμά ότι η Ευρώπη «πρέπει να βάλει χέρι στο πορτοφόλι των επικεφαλής. 

Να παγώσει τις βίζες, να ξετρυπώσει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, να διερευνήσει τις πηγές του πλούτου τους. 

Ο Πούτιν και οι δικοί του άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο για τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό παρά για τους πυραύλους στην Ανατολική Ευρώπη, για την συμφωνία με τον OMC ή για την καλωζωία των πολιτών τους. 

Το νεύρο του πολέμου δεν είναι τα τανκς, είναι οι τράπεζες» λέει χαρακτηριστικά.

Ο Κασπάροφ επικρίνει Αμερικανούς και Ευρωπαίους γιατί επέδειξαν «μια δειλία που στοίχισε ακριβά: 

δολοφονίες ακτιβιστών και δημοσιογράφων, φυλάκιση επιχειρηματιών, εκλογική νοθεία, κλοπή δημοσίου πλούτου, εξασθένιση της οικονομίας παρά τις διαδοχικές χρονιές με τιμές ρεκόρ στην ενέργεια».

Βικιπαιδεία, amazon.ca,
politica-gr
Επιμέλεια : Geopolitics Editorial Team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου