MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Μόνιμη φοροαπαλλαγή στις τράπεζες θέσπισε η κυβέρνηση των μνημονίων

Ολική παράδοση στις τράπεζες των χρημάτων των φορολογουμένων έχει αποφασίσει και πράττει η κυβέρνηση των μνημονίων

Όπως αναφέρει στην εκπομπή «Terra Nullius» o Γ. Βαρουφάκης, με το κούρεμα των ομολόγων του δημοσίου (PSI), το κόστος για τις τράπεζες που τα είχαν αγοράσει ήταν 38 δισ. ευρώ.

Σε αντίθεση όμως με τα ασφαλιστικά ταμεία και τους μικρο-ομολογιούχους που αφέθηκαν στη μοίρα τους, οι τράπεζες αμέσως μετά ανακεφαλαιοποιήθηκαν με 41 δισ. ευρώ από τα χρήματα που δανείστηκαν οι φορολογούμενοι με το 2ο μνημόνιο.

Η κυβέρνηση, σα να μην έφτανε αυτό, αποφάσισε – χωρίς την έγκριση της βουλής – κρυφά την εγγύηση – στο όνομα των φορολογούμενων φυσικά – νέου ιδιωτικού χρέους – ύψους 41 δισ. ευρώ για να αντλήσουν ρευστότητα οι τράπεζες.

Έπειτα οι τράπεζες ζήτησαν επιπλέον από την κυβέρνηση, να τους αναγνωριστεί η ζημία των 38 δισ. ευρώ από το κούρεμα των ομολόγων με το PSI, ζητώντας ως ρύθμιση να μην πληρώσουν φόρο για τα επόμενα 30 χρόνια στα κέρδη αξίας ίσης με το κόστος του κουρέματος.

Αυτό το ποσό του φόρου που τους χάρισε η κυβέρνηση ανέρχεται σε βάθος 30ετίας σε 10 δισ. ευρώ (υπολογίζοντας πως η κλίμακα φορολογίας των τραπεζών είναι 26%).

Αυτό το ποσό το ονόμασαν αναβαλλόμενη φορολογική υποχρέωση(ΑΦΥ) και συμφωνήθηκε να μην πληρωθεί.

Επιπλέον όμως, οι τράπεζες, για να αντέξουν τα stress test που κάνει αυτό το διάστημα το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ζήτησαν αυτό το ποσό όχι απλά να μην το πληρώσουν, αλλά να το εγγράψουν και στο ενεργητικό του κεφαλαίου τους. Κάτι τέτοιο η ΕΚΤ δεν θα το έκανε δεκτό – παρά μόνο για ένα πολύ μικρό μέρος του ποσού.

Έτσι η κυβέρνηση σκανδαλωδώς παρενέβη και υποχρέωσε τους φορολογούμενους να εγγυηθούν αυτά τα 10 δισ. ευρώ για λογαριασμό των τραπεζών – ακόμα και αν οι τράπεζες δεν βγάλουν τα προβλεπόμενα κέρδη τους.

Έτσι τα 10 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να δώσουν ως μελλοντικούς φόρους οι τράπεζες, τους τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι για άλλη μια φορά και μετατρέπονται σε πραγματικά κεφάλαια.

Έτσι με θεσπισμένη τη μόνιμη φοροαπαλλαγή που θέσπισε η κυβέρνηση των μνημονίων και με την γνώση ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν χ τις χρεοκοπημένες τράπεζες, οι τραπεζίτες από εκεί που θα έπρεπε να έχουν πτωχεύσει και να χάσουν την ιδιοκτησία των τραπεζών, συνεχίζουν ανενόχλητοι το «θεάρεστο έργο» τους.

Με τις ευλογίες Σαμαρά και Βενιζέλου φυσικά !

Πηγή : jodigraphics.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου