MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Δε θέλουν δίκαιο αλλά πελατειακό φορολογικό σύστημα

Η μνημονιακή κυβέρνηση αποφάσισε να εισάγει νέο πρωτόγνωρο θεσμό και συγκεκριμένα αυτόν της πτώχευσης των απλών πολιτών, όπως γίνεται μέχρι τώρα για τους εμπόρους και τις εταιρίες.

Αυτό το κάνει με το πρόσχημα της προστασίας από τα χρέη, αλλά στην πραγματικότητα αυτό γίνεται για διασφάλιση των απαιτήσεων των δανειστών. Όσοι δεν γνωρίζουν τις συνέπειες της πτώχευσης, ας ρωτήσουν νομικούς για να μάθουν.

Αφού λοιπόν η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει όλους τους ανθρώπους ως οικονομικές μονάδες που πτωχεύουν, τότε προτείνουμε το εξής: Να χαρακτηρίζονται και φορολογικά τα απλά φυσικά πρόσωπα και τα νοικοκυριά ως οικονομικές μονάδες, όπως οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες. Τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο;

Θα σήμαινε ότι όλοι ανεξαιρέτως (είτε άτομα είτε νοικοκυριά) θα φορολογούνταν στα καθαρά τους έσοδα, δηλαδή μετά την αφαίρεση των ΠΑΝΤΟΣ είδους εξόδων και φόρων, όπως γίνεται και με τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να υπάρξει μοναδικός ενιαίος φορολογικός συντελεστής τόσο για το άμεσο φόρο εισοδήματος όσο και για τον έμμεσο φόρο κατανάλωσης (ΦΠΑ).

Η τεχνική αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι, εξαφανίζεται αυτόματα η φοροδιαφυγή, πέφτει η φορολογία εισοδήματος κατακόρυφα στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και γίνεται αυτόματη αναδιανομή του πλούτου από τις πλουσιότερες τάξεις προς τις φτωχότερες.

Θα το κάνει αυτό κάποια κυβέρνηση; Όχι βέβαια. Ούτε η παρούσα μνημονιακή κυβέρνηση ούτε φυσικά η αυριανή αριστερή του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να το κάνει (ακούσατε να λέει κάτι για καθαρά έσοδα;), απλά γιατί στη σκέψη των ανθρώπων του πολιτικού συστήματος, δεν είναι η δίκαιη φορολόγηση, αλλά η πελατειακή αντιμετώπιση των φορολογουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου