MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Καταρρέουν τα ταμεία – μειώθηκαν τα έσοδα κατά 40%!

Και η Κομισιoν χτυπάει καμπανάκι, για το ασφαλιστικό μας σύστημα, μετά τις αναλογιστικές μελέτες που διενεργήθηκαν για λογαριασμό της και δείχνουν μείωση των εσόδων κατά 40%, εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής.

Οι μελέτες οι οποίες αναμένεται με καθυστέρηση να προωθηθούν στην Κομισιόν στις 27 Οκτωβρίου είναι γνωστό ότι θα «υπαγορεύσουν» εν πολλοίς τις όποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Τι δείχνουν λοιπόν έως τώρα;

Σταθεροποίηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης που ήταν 13,6% του ΑΕΠ το 2010 καθώς το κόστος έχει υποχωρήσει λόγω των μειώσεων των συντάξεων και των παροχών. Ωστόσο εμφανίζεται αυξημένη ως ποσοστό του ΑΕΠ (προσεγγίζει το 15%)εξαιτίας της ύφεσης της οικονομίας, γεγονός που θα προκαλέσει ακόμα μια φορά τους δανειστές να απαιτήσουν μεταρρυθμίσεις.

Το μόνο θετικό μήνυμα έρχεται από το μέλλον καθώς οι προβολές των μελετών δείχνουν βελτίωση του ποσοστού τα επόμενα χρόνια με δεδομένη την υποχώρηση της ανεργίας. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα από 13,6% του ΑΕΠ το 2010 προβλέπεται να αυξηθούν σε 14,1% το 2030 και σε 14,6% το 2060.

«Ευρήματα» στο ίδιο μήκος κύματος αναδεικνύει και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για τα ταμεία.

Το πιο σημαντικό είναι ότι το 2015 το ΕΚΑΣ διατηρείται και μάλιστα οι δικαιούχοι αυξάνονται και αναμένεται να ξεπεράσουν τις 400.000. Αυτό συμπεραίνεται από την αύξηση της δαπάνης που προϋπολογίζεται. Οι δικαιούχοι είναι φανερό ότι αυξήθηκαν καθώς όλο και περισσότεροι πληρούν τις προϋποθέσεις για το επίδομα (περικοπή δώρου, μειωμένα εισοδήματα κλπ). Το ΕΚΑΣ προς το παρόν παραμένει αλλά δεν αποκλείεται το 2016 να συμψηφιστεί με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της προνοιακής πολιτικής.

 Το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει ακόμη:

-Μικρή μείωση των εσόδων. Να θυμίσουμε ότι εκτός από τη μείωση των εσόδων από εισφορές έχει μειωθεί και η κρατική επιχορήγηση κατά 2,7% .

-Αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Το έλλειμμα στο ταμειακό ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης προβλέπεται να διαμορφωθεί φέτος σε 1,184 δις ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,012 δις ευρώ στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Τι προκαλεί λοιπόν αυτή την αύξηση της προϋπολογιζόμενης δαπάνης αφού οι συντάξεις έχουν μειωθεί;

- Η αύξηση του αριθμού των νέων συνταξιούχων που θα βγουν στη σύνταξη για να προλάβουν τις νέες αλλαγές.

Πηγή : kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου