MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Το γεωπολιτικό βραχυκύκλωμα οδηγεί την Ευρώπη σε ασύντακτη κατάρρευση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

Με την Ευρωζώνη σε βραχυκύκλωμα, καθώς Γαλλία και Ιταλία δεν αντέχουν περαιτέρω λιτότητα και η Γερμανία εισέρχεται σε ύφεση, η αναζήτηση συνολικής λύσης στην Ουκρανία γίνεται επείγουσα προτεραιότητα για το Βερολίνο, το Παρίσι και τη Ρώμη.

Η πραγματικότητα αυτή επιβεβαιώνεται από την πυρετώδη διπλωματική διαβούλευση στο Μιλάνο χθες και σήμερα στο περιθώριο Ευρωασιατικής Συνόδου μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας, με τη συμμετοχή της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Η ψυχροπολεμική αντιπαράθεση μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας κοστίζει ακριβά και στις δύο πλευρές στο σύντομο χρονικό διάστημα που πέρασε από την επιβολή τους.

Κυρώσεις στη Ρωσία και αντίποινα του Κρεμλίνου που, αν παραταθούν, δυναμιτίζουν το διμερές εμπόριο της ΕΕ με τη Μόσχα, λιγότερη και ακριβότερη ενέργεια για τους «28» αν δεν αποκλειστεί εντελώς ενδεχόμενη διακοπή παροχής φυσικού αερίου στην Ουκρανία, δεκάδες δισ. ευρώ για να μη λιμοκτονήσει τον χειμώνα μία ήδη χρεοκοπημένη Ουκρανία, συν αύξηση των αμυντικών δαπανών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ: ο λογαριασμός δεν είναι απλώς δυσβάστακτος για την ευρωπαϊκή πλευρά, αλλά κινδυνεύει να γίνει η θρυαλλίδα που θα την οδηγήσει από το βραχυκύκλωμα στην ασύντακτη κατάρρευση.

Η Ουκρανία είναι ο μόνος γεωπολιτικός κίνδυνος που μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο, σε αντίθεση με τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία. Στην Ουκρανία, αν βρουν κοινό παρονομαστή ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία ουδείς σε τοπικό επίπεδο μπορεί να εναντιωθεί.

Δεν συμβαίνει το ίδιο στη Μέση Ανατολή, όπου παρά πολλές συνιστώσες της κρίσης είναι εκτός ελέγχου των μεγάλων δυνάμεων αλλά και των τοπικών περιφερειακών δυνάμεων. Αν μη τι άλλο, διαμορφώνεται κοινός παρονομαστής συμφερόντων Δύσης - Ρωσίας. Στη Νοτιοανατολική Ασία η συγκρουσιακή αλληλεξάρτηση ΗΠΑ - Κίνας βρίσκεται σε σχέση συγκοινωνούντων δοχείων με την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, καθώς ταυτόχρονα την τροφοδοτεί αλλά και επηρεάζεται από την επιδείνωσή της προς την κατεύθυνση της αυτοσυγκράτησης.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, όλοι περιμένουν τις βουλευτικές εκλογές στα τέλη του μήνα για να διαπιστώσουν αν η σύγκρουση θα «παγώσει» στη σημερινή εύθραυστη εκεχειρία, επιβαρύνοντας δραματικά τις ισορροπίες στην Ευρωζωνη - ΕΕ ή αν θα αναζητηθεί μία συνολική πολιτική διευθέτηση. Μπορεί η Γερμανία να αντέξει τη συρρίκνωση της ζήτησης στην Ευρωζώνη, τη μείωση της στην Κίνα και την ποινικοποίηση των επενδύσεων και των εμπορικών συναλλαγών με τη Ρωσία;

Πηγή : ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου