MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Το φιάσκο στις Βρυξέλλες ήταν άλλο ένα επεισόδιο στο «ρεσιτάλ αποτυχιών» του τραγικού Στουρνάρα

Υπό πίεση βρίσκεται η κυβέρνηση μετά το φιάσκο του Γιάννη Στουρνάρα στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, κατά το οποίο δόθηκε τελεσίγραφο για επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα έως το τέλος της εβδομάδας. 

Η άρνηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών που μετέχουν στο Eurogroup να εκδώσουν ανακοίνωση προόδου για την ελληνική αξιολόγηση άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Από μέσα ξεπήδησε η σκληρή πραγματικότητα των κλιμακούμενων πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης. 

Οι επικεφαλής επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα χωρίς να έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις συζητήσεις για πλήθος άλλα ζητήματα μείζονος σημασίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

* Καθιέρωση ενιαίου κατώτατου μισθού για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, με κατάργηση των προσαυξήσεων λόγω τριετιών και με «απαλοιφή» των επιδομάτων (τέκνων, πτυχίου, ανθυγιεινής εργασίας). Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν αυτές οι ρυθμίσεις να μην προβλέπονται με νόμο, αλλά να εφαρμόζονται ύστερα από διαπραγμάτευση με τους εργοδότες.

*Αλλαγή του νόμου για τις απεργίες με τη θέσπιση ρυθμίσεων που θα προβλέπουν ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων με πλειοψηφίες που θα εκπροσωπούν το 50%+1 επί των εγγεγραμμένων μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

*Για τις ομαδικές απολύσεις το υπουργείο Εργασίας προτείνει η έγκρισή τους να μεταφερθεί από τον υπουργό στον γενικό γραμματέα, ενώ η τρόικα ζητά νόμο που να προβλέπει την κατάργηση κάθε διοικητικής έγκρισης στις ομαδικές απολύσεις.

* Ασφαλιστικό: Το υπουργείο Εργασίας θέλει η μείωση των εισφορών υπέρ του ΙΚΑ κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες να προέλθει κατά τις 2,9 μονάδες από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και κατά μία μονάδα από τη μείωση των εισφορών των εργαζομένων. Η τρόικα θέλει και οι 3,9 μονάδες της μείωσης να αφορά μόνο τις εργοδοτικές εισφορές.

*Λίστα προτάσεων ΟΟΣΑ για τον ανταγωνισμό. Παραμένουν ανοιχτά πολλά θέματα, όπως τα σημεία πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων. Στο θέμα του γάλακτος υπάρχει μερική σύγκλιση στη διάρκεια ζωής του προϊόντος ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης.

*Ναυτιλία. Η τρόικα ζητά αλλαγές στη σύνθεση των πληρωμάτων, παρεμβάσεις στις ρυθμιστικές Αρχές λιμένων, αλλά και επιχειρησιακές συμβάσεις, δηλαδή σύμβαση ανά βαπόρι. 
Στέλιος Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου