Οι πολίτες βαρέθηκαν να τους κοροιδεύουν και γυρίζουν την πλάτη του όλο και περισσότερο στην προπαγάνδα της τηλεόρασης, των "παραδοσιακών" εφημερίδων και του ραδιοφώνου που ελέγχονται από το σύστημα των εργολάβων-εκδοτών ή των εκδοτών-εργολάβων.
Κατάρρευση των εφημερίδων και της τηλεόρασης, αλματώδη άνοδο του ίντερνετ και σταθερή αξία το ραδιόφωνο, κατέγραψε η έρευνα της MRB που παρουσιάστηκε στην εκπομπή "Ενικός" του Ν. Χατζηνικολάου στο Star.
Βαριές κατηγορίες για τα ελληνικά ΜΜΕ που δεν πληρώνουν δάνεια, φόρους και ασφαλιστικές εισφορές: "Ποιό μνημονιακά από την κυβέρνηση".
Επίθεση δέχτηκε από τον πανεπιστημιακό καθηγητή του Καποδιστριακού και πρόεδρο του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Γ. Πλειό, αλλά και άλλους που βρέθηκαν στο πάνελ, ο αρμόδιος υφυπουργός για τη δημόσια Τηλεόραση Παντελής Καψής με αφορμή τον τρόπο που καλύφθηκαν τα γεγονότα στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, τον κατηγόρησαν για μη αντικειμενική παρουσίαση των γεγονότων στην κρίση της Ουκρανίας στο πλαίσιο φιλοδυτικής γραμμής.
Παράλληλα, δέχτηκε επίθεση και για το ρόλο “καθεστωτικών” ΜΜΕ στα οποία ο ίδιος συμμετείχε σε κορυφαίες θέσεις, για τη δημιουργία του όρου κρίση αλλά και στη “χειραγώγηση” των πολιτών.
Στο πρώτο μέρος της εκπομπής ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB παρουσίασε τα ευρήματα έρευνας για την αξιοπιστία των θεσμών τον Δεκέμβριο του 2013, από την οποία γίνεται σαφές ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τα ΜΜΕ. Και αυτό διότι τα ΜΜΕ βρίσκονται στην 15η και 16η θέση ανάμεσα σε 22 συνολικά θεσμούς σε επίπεδο εμπιστοσύνης, με τα Μέσα να έχουν ποσοστό 18,6% και την τηλεόραση 17,2%.
Ο Παντελής Καψής, δημοσιογράφος και υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Τηλεόραση, επί δεκαετίας υπάλληλος του συγκροτήματος Λαμπράκη (ΝΑΕ, ΒΗΜΑ κλπ) υποστήριξε ότι το φαινόμενο της αξιοπιστίας των Μέσων προηγήθηκε χρονικά της οικονομικής κρίσης.
Μιλώντας με αυτοκριτική διάθεση από την πλευρά των Μέσων υποστήριξε ότι ο Τύπος στο σύνολό του δεν στάθηκε ικανός να προετοιμάσει τους πολίτες για την επερχόμενη οικονομική κρίση από την οποία πλήγηκαν σε σημαντικό βαθμό και τα ίδια τα Μέσα που είδαν τα οικονομικά τους να καταρρέουν.
Ο Γιώργος Πλειός, πρόεδρος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του πανεπιστημίου Αθηνών έκανε λόγο για άμεση υλική ευθύνη των Μέσων στην σημερινή κατάσταση της κρίσης, κυρίως λόγω των οικονομικών πόρων που έχουν καταναλώσει χωρίς να τους έχουν επιστρέψει.
«Τα media ευθύνονται για τα δάνεια που πήραν, τις ασφαλιστικές εισφορές που δεν κατέβαλλαν και ευθύνονται και για φοροδιαφυγή» ανέφερε και ανέλυσε τα χρέη των μέσων εκτιμώντας τα σε 3,2 δισ. το 2010 από δανειακές υποχρεώσεις, 41 εκατ. ευρώ οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές και 500 εκατ. ευρώ από διαφυγόντες πόρους από εισφορές για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες από το 1995 μέχρι σήμερα που δεν έχουν καταβληθεί.
Μάλιστα έκανε λόγο για προνομιακή μεταχείριση των επιχειρήσεων των ΜΜΕ από το κράτος καθώς, όπως είπε, καμία ελληνική κυβέρνηση ποτέ δεν έκλεισε επιχείρηση ΜΜΕ που -σύμφωνα με τον νόμο- πρέπει να έχει ίδια κεφάλαια 10%, κάτι που έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεων.
Ο Γιώργος Κοντογιώργης πανεπιστημιακός και πρώην πρύτανης του Παντείου πανεπιστημίου χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς για τα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία –όπως είπε- λειτουργούν ως «νονοί» και διαμεσολαβητές μιας πραγματικότητας που επιβάλλει το πολιτικό σύστημα. «Τα άρχοντα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν αγγίξει την ουσία της κρίσης, ενώ η τρόικα χρησιμοποιεί τα media για να επιβάλλει τις απόψεις της» επισήμανε ο πανεπιστημιακός.
Πηγή : www.defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου