MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Ισπανία: Οργή και πετροπόλεμος στις γειτονιές για τις εξώσεις

Μάχες πολιτών με την δημοτική αστυνομία σημειώνονται καθημερινά στις γειτονιές της Ισπανίας, όπου συνεχίζονται οι εξώσεις λόγω χρεών...

Το τελευταίο θύμα, ήταν ένας 54χρονος άνδρας με ολική αναπηρία στη Μαδρίτη. Ο Αντόνιο Αργκόμπια υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του, καθώς δεν μπορούσε να πληρώσει το ενοίκιο. 

Οι ενέργειες της αστυνομίας κινητοποίησαν τους ανθρώπους της γειτονιάς και των εκπροσώπων των κοινωνικών κινημάτων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο όπου βρίσκεται το διαμέρισμα του Αργκόμπια.

Όπως φάινεται στο βίντεο που κατέγραψε τα γεγονότα, οι αστυνομικοί σύρουν τους διαδηλωτές που πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στο δρόμο και τους χτυπούν επανειλημμένα με τα γκλόπ τους. Αυτό εξοργίζει τους υπόλοιπους, που επιτίθενται κατά των αστυνομικών με πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρηση, συνελήφθησαν μία εκπρόσωπος του κινήματος "Σταματήστε τις Εξώσεις" (Stop Desahucios), δύο φωτορεπόρτερ του Associated Press, καθώς και ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος.

Η συνέλευση της ομάδας ακτιβιστών "Vivienda Centro del 15M", που κάλεσε το "Stop Desahucios" προκειμένου να καθυστερήσει την έξωση, κατήγγειλε με δήλωσή της, ότι το κόστος της αστυνομικής επιχείρησης, μαζί με τις απώλειες για τους εμπόρους που πλήττονται από περιορισμούς μετακινήσεων, θα υπερκάλυπτε την πληρωμή των μισθωμάτων μέχρι να βρει μια λύση για το πρόβλημα της στέγασης του Αργκόμπια.

Στοιχεία από την Τράπεζα της Ισπανίας, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα, δείχνουν μια απότομη αύξηση των εξώσεων. Ειδικότερα, 19.567 εξώσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2013, ενώ για ολόκληρο το έτος 2012, ο αριθός εκτιμάται σε 23.774.

Η αύξηση αυτή σημειώθηκε παρά τους ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής και παρά τη νομοθεσία κατά των εξώσεων (που παγώνει τις εξώσεις για δύο χρόνια) που ψηφίστηκε από το Λαϊκό Κόμμα, τον Απρίλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου