MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Χρωστούν στην Ελλάδα 10 δισ. από παλιά ομόλογα και το «Der Spiegel» παρουσιάζει την υποχρέωση ως κίνησης καλής θέλησης

Τα 10 δισ. ευρώ που θα εμφανιστούν εντός των επόμενων μηνών ως «δώρο» από τους Γερμανούς προς την Ελλάδα, δηλαδή ως χρηματοδότηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις για να γλυκάνουν την επόμενη δανειακή σύμβαση, δεν είναι δώρο, αλλά συμβατική υποχρέωση των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών που δεν τηρήθηκε εκ μέρους τους. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ηλεκτρονικού ιστότοπου reporter.gr, αυτά τα 10 δισ. είναι στην ουσία ομόλογα (τα επονομαζόμενα ANFAS) του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία έχουν αφενός στην κατοχή τους κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες και αφετέρου ελληνικές τράπεζες από την εποχή του Αλογοσκούφη, που τους είχαν δοθεί ως ενίσχυση.

Αυτά τα χαρτιά κανονικά θα έπρεπε να ανανεωθούν, κάτι που δεν αποδέχονται στην τρόικα, ισχυριζόμενοι ότι μια τέτοια ανανέωση ισοδυναμεί με νομισματική χρηματοδότηση. Αυτά είναι τα περιβόητα 10 δισ. που εμφανίζονται τώρα από το «Spiegel» ως «δώρο» προς την Ελλάδα από τον Σόιμπλε, ενώ δεν είναι καθόλου δώρο. Και δεν είναι δώρο καθώς έχει υπολογιστεί η αποπληρωμή των συγκεκριμένων ομολόγων με πόρους που ήδη έχουν προβλεφθεί στις δανειακές συμβάσεις.

Οπως αναφέρει ο ιστότοπος reporter.gr, αυτό είναι και το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων το τελευταίο διάστημα μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης.

Σε προγενέστερο χρόνο ο Γ. Στουρνάρας είχε διεκδικήσει ανανέωση των συγκεκριμένων τίτλων, κάτι που δεν δέχθηκε ούτε η Γερμανία αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν υποθέσουμε ότι η τρόικα δεχόταν την ανανέωση των ομολόγων, τότε δυνητικά θα μειωνόταν η τρύπα που έπρεπε να καλύψει η Ελλάδα.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πάντως ότι ακόμα και στην υποθετική περίπτωση που η τρόικα δεχόταν να προχωρήσει η Ελλάδα σε ανανέωση θα υπήρχε ένα αντικειμενικό πρόβλημα. 

Η Ελλάδα δεν θα είχε στα χέρια της «αξιόπιστα χαρτιά» για να ανανεώσει τα συγκεκριμένα ομόλογα, καθώς η ίδια δεν εκδίδει ομόλογα. Που σημαίνει ότι θα έπρεπε να προσφύγει στον νεοσυσταθέντα μηχανισμό βοήθειας ΕSM για να «δανειστεί» ομόλογα, αναλαμβάνοντας άλλες, πρόσθετες υποχρεώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου