MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Νέο « μαρτύριο» από Σόιμπλε

Νέο Μνημόνιο, το οποίο απλά δεν θα ονομαστεί έτσι υπό τον φόβο κοινωνικών αναταραχών και διάλυσης του ευρώ, και νέα δυσβάσταχτα μέτρα, που δεν θα γίνουν αμέσως γνωστά: αυτό είναι το σχέδιο της Γερμανίας για την Ελλάδα, σύμφωνα με νέο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel».

Εν ολίγοις, νέα μαρτύρια για τον ελληνικό λαό, που όπως φαίνεται δεν θα τελειώσουν εάν οι Γερμανοί δεν δημεύσουν το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από λίγες μέρες η Μπούντεσμπανκ, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, είχε προτείνει την επιβολή κεφαλαιακού φόρου, δηλαδή φόρο στον πλούτο των πολιτών των χωρών που απειλούνται με χρεοκοπία. 

Οπως αναφέρει το «Der Spiegel», το οποίο επικαλείται έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ετοιμάζει ένα τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα, ύψους 10-20 δισ. ευρώ, το οποίο θα συνδέεται με σκληρούς όρους ή ένα νέο «κούρεμα». Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος και για νέο «κούρεμα», όμως ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε διέψευσε αυτή την πληροφορία, επομένως το ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι αυτό του νέου Μνημονίου.

Οι όροι

Το «Der Spiegel» επισημαίνει ότι «η νέα βοήθεια θα συνδέεται με τον όρο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει πιο αποφασιστικά από ό,τι ως τώρα τις μεταρρυθμίσεις», δηλαδή θα επιβάλει και νέα μέτρα. Το περιοδικό φροντίζει να τονίσει ακόμη ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει ως τώρα λιγότερα από τα μισά μεταρρυθμιστικά μέτρα από αυτά που είχε υποσχεθεί, ενώ η Deutsche Welle, σε σχετικό δημοσίευμά της για το θέμα, αναφέρει ότι «το πιθανότερο σενάριο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών της Ελλάδας είναι ένα συμπληρωματικό πακέτο βοήθειας από τον ΕΜΣ, το οποίο δεν θα ονομαστεί “τρίτο πακέτο”, με όρους “που δεν θα προκαλούν εντάσεις”, ενώ δεν γίνεται λόγος για ενδεχόμενο “κούρεμα” ή ελάφρυνση του χρέους πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από τη Eurostat».

Η Deutsche Welle επισημαίνει ακόμη ότι η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης τις επόμενες δύο δόσεις, ύψους 8,3 δισ., που θα πρέπει να εκταμιευθούν το αργότερο τον Μάιο, διαφορετικά η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει υποχρεώσεις της ύψους 10 δισ. ευρώ, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Μαρία Παναγιώτου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου