MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Αλλα 9 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ένα έτος. Εφτασαν τα 63 δισ.€

Οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους και τα χαράτσια του Μνημονίου, με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία να έχουν εκτοξευθεί στα 63 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013. Μόνο στη διάρκεια του 2013 τα χρέη αυξήθηκαν κατά 9,27 δισ. ευρώ, ενώ τον τελευταίο μήνα του περασμένου χρόνου συσσωρεύτηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 1,015 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος προήλθε από απλήρωτες μηνιαίες δόσεις φόρου εισοδήματος και Φόρων Ακίνητης Περιουσίας.

Παρά τις νέες ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης που έθεσε σε ισχύ το υπουργείο Οικονομικών από τον Ιούνιο, οι οφειλές προς το Δημόσιο μήνα με τον μήνα διογκώνονται αντί να περιορίζονται. Η εξέλιξη προβληματίζει το υπουργείο Οικονομικών, που αντιλαμβάνεται ότι πλέον δεν μπορεί να εισπράξει και τούτο παρά τα «φορολογικά γιουρούσια» του απίθανου Χάρη Θεοχάρη.

Από τα ληξιπρόθεσμα χρέη προ του 2013, ύψους 53,017 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών εισέπραξε μόνο 1,518 δισ. ευρώ και διέγραψε ως ανεπίδεκτα είσπραξης 292.000.000 ευρώ. Από τα χρέη που σωρεύτηκαν μέσα στο 2013, ύψους 9,27 δισ. ευρώ, εισέπραξε 1,688 δισ. ευρώ, ενώ διέγραψε 248.000.000 ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι από το 1,184 δισ. ευρώ που πήραν τον δρόμο προς την Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, η οποία από τις αρχές του έτους έχει ήδη αντικατασταθεί από την Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης, εισπράχθηκαν μόλις 14.700.000 ευρώ.

Η «καταιγίδα» χρεών που έπληξε όλο το προηγούμενο έτος τα ταμεία των εφοριών, αφού κάθε μήνα αυξάνονταν με μαθηματική πρόοδο κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, πιστοποιεί το αδιέξοδο επιχειρήσεων και νοικοκυριών εξαιτίας της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Πιστοποιεί όμως παράλληλα ότι και η «συνταγή» που ακολουθείται, όσον αφορά τις υφιστάμενες ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο, δεν αποδίδει, αφού οι όροι υπαγωγής σε αυτές εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα αυστηροί, στερώντας έτσι από τα δημόσια ταμεία έσοδα, καθώς δεν υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση από τους υπόχρεους.

Στο υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν ότι οι ληξιπρόθεσμες όφειλες θα συνεχίσουν να αυξάνονται και μέσα στο 2014 λόγω των φόρων και των χαρατσιών. Είναι ενδεικτικό ότι οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν, έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, δόσεις ΦΑΠ των ετών 2011, 2012 και 2013, το χαράτσι της ΔΕΗ, τον φόρο πολυτελείας κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου