MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

ΔΝΤ εναντίον Μέρκελ- Σόιμπλε: Η άρνηση σας στο «κούρεμα» του χρέους γονάτισε τους Ελληνες φορολογούμενους

Σφοδρά πυρά κατά της Γερμανίας εξαπολύει το ΔΝΤ σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία αναφέρει πως το Ταμείο αμφισβητεί ανοικτά τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την οικονομική κρίση η Ανγκέλα Μέρκελ και την κατηγορεί πως με τις πρακτικές της, μετακύλησε το βάρος στους Ελληνες φορολογούμενους.

Σε δημοσίευμα της, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται το ΔΝΤ προβλέπει γρήγορο «κούρεμα» στο χρέος των προβληματικών χωρών, κάτι που θα αποτελέσει βασική προϋπόθεση για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας εκ μέρους του Ταμείου.

Το Βερολίνο από την πλευρά του έχει αποκλείσει την συνέχιση της πρακτικής των απομειώσεων μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους την περασμένη χρονιά. Μέρκελ και Σόιμπλε τονίζουν κατηγορηματικά με κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά «κούρεμα» χρέους υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

«Δύο από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης» επισημαίνει η Handelsblatt. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την εμπειρία που έκανε το ΔΝΤ στην ελληνική περίπτωση, «οι αναδιαρθρώσεις είτε είναι περιορισμένης έκτασης είτε έρχονται πολύ αργά», τονίζει ο Χιου Μπρέντενκαμπ, αναπληρωτής διευθυντής Στρατηγικής και Πολιτικής στο ΔΝΤ. Σύμφωνα με το στέλεχος του Ταμείου, η πρακτική αυτή, όχι μόνο εμπόδισε την ανάκαμψη των προβληματικών χωρών, αλλά έδωσε στους ιδιώτες κατόχους ομολόγων το χρόνο να απαλλαγούν από αυτά, μεταθέτοντας το βάρος στους φορολογούμενους. «Ακριβώς αυτό συνέβη στην Ελλάδα», υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ.

Ηταν «η πικρή εμπειρία της απομείωσης του ελληνικού χρέους τον Φεβρουάριο του 2012» η αφορμή για να δοθεί η εντολή επανεξέτασης της πρακτικής που ακολουθήθηκε, μεταδίδει η Deutsche Welle.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου