MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

ΕΛΣΤΑΤ: Στο -2,9% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Είναι ο μεγαλύτερος αποπληθωρισμός από το 1960
 
Ο μεγαλύτερος αποπληθωρισμός πενήντα και πλέον ετών σημειώθηκε στη χώρα τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ την Δευτέρα. 
Οι αποπληθωριστικές πιέσεις συνεχίστηκαν για ένατο συνεχή μήνα τον Νοέμβριο, με τις τιμές καταναλωτή να υποχωρούν κατά 2,9% μετά από μείωση 2,0% ένα μήνα νωρίτερα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αποπληθωρισμού από το 1960, όταν ξεκίνησε η καταγραφή μηνιαίων στοιχείων για τον δείκτη. Το φαινόμενο της υποχώρησης των τιμών καταγράφηκε για πρώτη φορά 1962, όταν σημειώθηκε η προηγούμενη μέγιστη πτώση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, Εκτοτε και για 50 χρόνια οι τιμές ανέβαιναν. 
Εφέτος ο Γενικός Δείκτης Τιμών μειώθηκε κατά 1,3% το Σεπτέμβριο, κατά 0,7% τον Οκτώβριο και όπως ανακοινώθηκε κατά 2,9% το Νοέμβριο. Τον τελευταίο μήνα (πάντοτε σε σχέη με τον αντίστοιχο μήνα του 2012) η μεγαλύτερη πτώση των τιμών σημειώθηκε στην ένδυση και την υπόδηση (-11,5%), ακολουθεί η εκπαίδευση (-4,2%), οι επικοινωνίες (-4,2%), τα διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες (-3,6%), η αναψυχή - πολιτιστικές δραστηριότητες (-3,1%), οι μεταφορές (-2,7%). Αντίθετα, αυξήθηκαν οι τιμές στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό (3,5%) και στην υγεία (0,3%). 

Πηγή :  http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου