MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

GAMX Investment Corporation Limited

Απαντητική επιστολή απο την εταιρία GAMX Investment Corporation Limited προς τον Δήμαρχο Μεγανησίου για το δρόμο στο Κεφάλι (ποδι Μεγανησίου )

 

 

 

 

 

 

Κυρίες, Κύριοι
 Προκειμένου να ενημερωθούν οι αναγνώστες σας, σας στέλνω προς ανάρτηση απαντητική επιστολή που έχει ήδη λάβει εκ μέρους μας ο κ. δήμαρχος Μεγανησίου.

Μετά τιμής,
Νικόλαος Παπαδάκος
Δικηγόρος
GAMX  Investment Corporation  Limited 
Αλέξανδρος Βασιλείου Μουρκογιάννης

 Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2010 
Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,
             Πληροφορηθήκαμε προσφάτως, την υπ’ αριθμ. 105  απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μεγανησίου,  που ελήφθη στις 06/09/2010 και με την οποία απεφασίσθη  να σταματήσει κάθε εργασία συνέχισης του δρόμου. Πρώτα από όλα βέβαια αξίζει να αναφερθεί ότι στην ως άνω  συνεδρίαση θα έπρεπε να κληθούμε και εμείς ως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι προκειμένου να ακουστούν και οι δικές μας θέσεις, δεδομένου ότι το θέμα της συνεδρίασης αφορούσε την επένδυση μας, επένδυση ιδιωτών δηλαδή, και όχι κάποιο δημοτικό έργο. 
            Επειδή κατά την εισήγησή σας επί της ως άνω αποφάσεως συμπεριλάβατε πολλές ανακρίβειες, μέσω της παρούσης επιστολής θα θέλαμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, από τη δική μας μεριά τουλάχιστον, και να σας θυμίσουμε όσα εσείς και το συμβούλιό σας είχατε εγκρίνει και αποφασίσει στο παρελθόν.
Στην υπ’ αριθμ. 90/14.7.2008 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρεται ρητά ότι «Στο νότιο άκρο του Μεγανησίου στην περιοχή Κεφάλι υπάρχει παλιό μονοπάτι, δύσβατο, το οποίο διαχρονικά έδινε την δυνατότητα πρόσβασης στην περιοχή.» Κάτι το οποίο βέβαια επαναλαμβάνετε και στην από 11-11-2008 επιστολή σας προς εμάς.
Κατά την εισήγησή σας όμως στις 06/09/2010, προφανώς εκ παραδρομής, αναφέρετε εντελώς ανακριβώς ότι «στην απόφασή μας αυτή αποδεχθήκαμε την υποβληθείσα μελέτη, που είχε συνταχθεί από τον κύριο Χολέβα, εκφράζοντας κυρίως την βούλησή μας για την κατασκευή του δρόμου, χωρίς καμία αναφορά σε προϋπάρχον μονοπάτι».
Γίνεται ευκόλως αντιληπτό, λοιπόν, από τις παραπάνω αντιφάσεις στις οποίες υποπέσατε, ότι εξαρχής γνωρίζατε την ύπαρξη παλαιού μονοπατιού και είχατε μάλιστα αποφασίσει και εγκρίνει την διάνοιξη και την κατασκευή δρόμου προκειμένου να καταστεί προσιτό το νότιο άκρο του νησιού που ήταν πάντοτε δυσπρόσιτο. 
Εξάλλου το παλαιό αυτό μονοπάτι, το οποίο στα παλαιά συμβόλαια αναφέρεται ως αμαξιτή οδός και το οποίο χρησιμοποιούνταν αφ’ ενός για τη μεταφορά του ελαιοκάρπου και αφετέρου για την πρόσβαση στην παλαιά εκκλησία του Αγ. Γρηγορίου, προϋπάρχει χρονολογικά του 1923 και έχει αναγνωριστεί ως κοινόχρηστη αγροτική οδός με απόφαση, του αρμόδιου για αυτά, Νομάρχη  Λευκάδας με την από 30-3-2009 απόφασή του, που έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ (178/28-4-2009). 
Επιπλέον σχετικά με την υποβληθείσα μελέτη από τον κύριο Χολέβα για τη διαπλάτυνση και διαμόρφωση του εν λόγω δρόμου σας υπενθυμίζουμε ότι δεν την αποδεχθήκατε απλά, αλλά την εγκρίνατε κατόπιν ελέγχου από το δικό σας μηχανικό κύριο Ζαβιτσάνο. Στην υπ’ αριθμ. 90/14.7.2008 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρεται χαρακτηριστικά «..έχει υποβληθεί στο Δήμο μελέτη που αφορά το βασικό οδικό δίκτυο, η οποία έχει ελεγχθεί από το μηχανικό μας κύριο Ζαβιτσάνο Δημήτριο, εξασφαλίζοντας την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής.»
Σχετικά με τις αναγκαίες εργασίες και επεμβάσεις που έχουν γίνει για τη διάνοιξη του δρόμου σας γνωρίζουμε ότι ακριβώς όπως προβλέπεται και στην τεχνική και περιβαλλοντική μελέτη που έχετε εγκρίνει, μετά το πέρας του έργου θα γίνει πλήρης αποκατάσταση και δεν θα υπάρχει καμία απολύτως περιβαλλοντική επίπτωση. Οι  ενστάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας αφορούν μόνο την προσωρινή απόρριψη ορισμένων προϊόντων εκσκαφής στην περιοχή Μιλί, τα οποία όμως μετά από υπόδειξη των αρμοδίων απομακρύνθηκαν άμεσα. Στις δε αναφερόμενες περιοχές Τούρλος και Κακιά Σκάλα δεν είναι δυνατή η τροποποίηση της χάραξης λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους και η διάνοιξη του δρόμου, όπως θα γνωρίζετε, γίνεται με ιδιαίτερα αργό και προσεκτικό ρυθμό για να αποφευχθούν τα όποια περιβαλλοντολογικά προβλήματα
Εξάλλου, σας επαναλαμβάνουμε και με την παρούσα, ότι πέραν της κατασκευής του δρόμου ολόκληρη η επένδυση μας στο Μεγανήσι θα είναι ήπιας ανάπτυξης και δεν θα έχει απολύτως καμία επιβλαβή συνέπεια στο φυσικό περιβάλλον. Η φυσική ομορφιά του τόπου είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε, ώστε να μπορέσει το Μεγανήσι να αποτελέσει προορισμό και για τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, κάτι που θα δώσει ιδιαίτερη ώθηση όχι μόνο στο Μεγανήσι αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Το φυσικό κάλλος και το όποιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον της περιοχής, αποτελούν πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα και πόλο έλξης για την επένδυσή μας τα οποία θέλουμε να αξιοποιήσουμε αναδεικνύοντάς τα και να τα προστατέψουμε, καθώς ανήκουν ούτως ή άλλως στην ιδιοκτησία μας. 
Επίσης σας ενημερώσουμε, ότι το «Πόδι» του Μεγανησίου δεν ανήκει στη ΝΑΤURA 2000, σύμφωνα και με την απόφαση του αρμόδιου οργάνου του ΥΠΕΚΑ. Πιο συγκεκριμένα οι αναφερόμενες ενστάσεις ως προς τα θέματα NATURA έγιναν αφορμή για προσωρινή διακοπή των εργασιών, οι οποίες όμως ήρθησαν με το από 19/07/2010 141235/2153 έγγραφο της Δ/νσης Περιβαλλοντικού σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής στο οποίο αναφέρεται ότι «το εν λόγω έργο βρίσκεται εκτός της περιοχής Εσωτερικό Αρχιπελάγους Ιονίου (Μεγανήσι, Αρκούδι, Άτοκος, Βρωμόνας) με κωδικό 2220003 του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000.» 
Στους υπαινιγμούς που αφήνετε σχετικά με την επένδυσή μας, ότι δηλαδή το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η κατασκευή του δρόμου, νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη ευφυΐα ώστε να κατανοήσει ο οποιοσδήποτε ότι ως επιχειρηματίες επωμιζόμαστε τις δαπάνες κατασκευής του δρόμου προκειμένου να καταστεί εφικτό να προχωρήσουμε την επένδυσή μας.
            Εμείς ουδέποτε αποκρύψαμε τα σχέδιά μας για την ήπια ανάπτυξη της αγορασθείσας γης με εγκαταστάσεις οικιστικού και τουριστικού σκοπού. Στα σχέδια μας αυτά περιλαμβάνονται η κατασκευή boutique hotel, μαρίνας ελλιμενισμού περιορισμένου αριθμού σκαφών αναψυχής και τέλος κατασκευή πολυτελών και ευμεγεθών οικιών σε οικόπεδα μεγάλου εμβαδού.
Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε τέτοιου είδους επένδυση δεν δύναται να ξεκινήσει εάν πρώτα δεν έχει εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες προς τούτο εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις. Συνεπώς, ήδη ευρίσκονται στο στάδιο επεξεργασίας τα ως άνω σχέδια, προς υποβολή αρμοδίως, για την λήψη των απαραίτητων κατά νόμο εγκρίσεων και των σχετικών αδειοδοτήσεων (αιγιαλού, παραλίας, περιβαλλοντικών επιπτώσεων, λιμενικών και τουριστικών έργων, αδειών οικοδομής κ.α.) ως και μελετών βιωσιμότητας των σχετικών επενδύσεων. Είναι επίσης προφανές ότι όλα τα παραπάνω είναι απολύτως απαραίτητα  να υλοποιηθούν, ώστε να δημιουργηθεί μία σύννομη και υγιής επένδυση.
Δεδομένου ότι οι εργασίες διάνοιξης του δρόμου ξεκίνησαν τον Νοέμβριο 2008, διεκόπησαν στις 15 Δεκεμβρίου και επανάρχισαν  μόλις τον Σεπτέμβριο του 2009), και εν συνεχεία επαναδιεκόπησαν για  μεγάλα χρονικά διαστήματα από καθυστερήσεις εγκρίσεων από διάφορες Υπηρεσίες, του Δήμου σας συμπεριλαμβανομένου, η πρόοδος εκτέλεσης του έργου ήταν αργή.
Επιπροσθέτως η τελική διάνοιξη του δρόμου και η αποτύπωση της ακριβής του θέσης και μόνον, θα καταστήσει δυνατό τον ακριβή σχεδιασμό του γενικού χωροταξικού, που είναι απαραίτητος για την έναρξη υποβολών προμελετών προς έγκριση αρμοδίως και η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της σε συνδυασμό δε με την οικονομική συγκυρία της εποχής, είχε ως αποτέλεσμα και την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σχετικών σχεδιασμών.
Τα προβλήματα και η αβεβαιότητα που δημιουργείται από τις ενέργειες αναιτιολόγητης διακοπής των εργασιών, μας προξενεί βαθιά ανησυχία ως προς  την  συνέχιση και ολοκλήρωση των επενδυτικών μας σχεδιασμών. Φρονούμε δε ότι οι συνέπειες τέτοιων ενεργειών όπως η εκ νέου απόφαση διακοπής των εργασιών από τον Δήμο Μεγανησίου, θα έπρεπε να προβληματίζουν σοβαρά τις υπηρεσίες που πασχίζουν για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και τους κατοίκους που εν τέλει θα καρπωθούν και οι ίδιοι  τα οφέλη μιας υγιούς ανάπτυξης.        
Η ανοχή και η υπομονή που έχουμε επιδείξει ήδη σε διάφορα δημοσιεύματα που βλάπτουν την επένδυσή μας και τη φήμη μας, σε κακοπροαίρετες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, έχουν εξαντληθεί. Όλα αυτά που γίνονται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, έχουν ως  αποτέλεσμα την καθυστέρηση της επένδυσής μας και μόνον, καθώς είναι τελικώς ατελέσφορα δεδομένου ότι εμείς είμαστε  σε όλες τις ενέργειες μας τυπικοί και νόμιμοι.
Δεδομένων όλων των παραπάνω σας γνωρίζουμε ότι δεν προτιθέμεθα να ανεχθούμε από κανέναν απολύτως να μας προσβάλει προσωπικά, να βλάπτει τη φήμη της εταιρείας μας και να προκαλεί ζημία στην περιουσία μας και για αυτό επιφυλασσόμαστε να προχωρήσουμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια προκειμένου να διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας.
Τέλος η κρίση και η ύφεση που μαστίζει τη χώρα μας είναι συλλογικό πρόβλημα. Μπροστά στα δυσοίωνα και δύσκολα που προμηνύονται για τον τόπο μας, το Μεγανήσι μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να σταθεί επάξια στη μάχη της τουριστικής ανάπτυξης και οικονομίας. Οι επενδύσεις που αφορούν τον τουρισμό για να είναι πετυχημένες και με διάρκεια δεν απαιτούν μόνο επένδυση χρημάτων αλλά και την υποστήριξη όλων όσων αντιλαμβάνονται, ότι η μοναδική «βαριά» βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός. 

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι

                                                Για την GAMX  Investment Corporation  Limited


                                                                                                                                                            Ν.Δένδιας


Για τον Αλέξανδρο Βασιλείου Μουρκογιάννη
Ν. Παπαδάκος