MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Ποιοι είναι οι BRICS και πως αλλάζουν τον κόσμο; Δημ. Σκουτέρης

Τι είναι οι BRICS; Πόσο αλλάζουν ή πόσο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο; Ποιες χώρες συμμετέχουν και ποια είναι η στάση της Ελλάδας σε αυτό το εγχείρημα;
 
Το 2014, οι BRICS ίδρυσαν τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων σε αναδυόμενες χώρες. Μέχρι το τέλος του 2022, το ίδρυμα είχε χρηματοδοτήσει 98 project, διαθέτοντας συνολικά 32,4 δισ. δολάρια. 
 
 
Από την 1η Ιανουαρίου 2024 όμως ονομάζονται BRICS +, λόγω της ένταξης σε αυτό το μπλοκ άλλων πέντε Κρατών. Συγκεκριμένα η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), η Αίγυπτος, το Ιράν και η Αιθιοπία έγιναν μέλη των BRICS από την 1η Ιανουαρίου, διπλασιάζοντας τα μέλη της σε 10.Μια κίνηση που οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά θα έχει συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν μπορεί να αφήνει ουδένα αδιάφορο. Αυτό γιατί:
  • Τα 10 πλέον Κράτη των BRICS  αντιπροσωπεύουν περίπου το 47,6% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Σε ότι αφορά τα αποθέματα πετρελαίου, η ομάδα θα ελέγχει επίσης σχεδόν το μισό του παγκόσμιου συνόλου, 719,5 δισεκατομμύρια βαρέλια από 1,6 τρισ.
  • Οι BRICS + με τα 10 μέλη εκπροσωπούν πληθυσμό πλέον των 2,5δις κάτι περισσότερο από το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ το συνολικό μερίδιο τους στην παγκόσμια αγορά ξεπερνά το 33%, που ισοδυναμεί με 26,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τους BRICS μας τα εξηγεί αναλυτικά ο κ.Δημήτρης Σκουτέρης , πολιτικός αναλυτής, μιλώντας στο militaire channel.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου