MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Το βατερλό Σκυλακάκη με το πράσινο τιμολόγιο - Η τιμή του φυσικού αερίου πέφτει ενώ στην Ελλάδα ανεβαίνει το κόστος ενέργειας

Η φόρμουλα του ΥΠΕΝ ανεβάζει την τιμή της KWh ενώ πέφτει η τιμή του φυσικού αερίου 
 
Σαν «πρόβατα επί σφαγή» οδηγούνται οι καταναλωτές και τα νοικοκυριά με τα νέα τιμολόγια ρεύματος εμπνεύσεως του υπουργού ΥΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος να σημειωθεί διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο MBA από το Πανεπιστήμιο του Citi του Λονδίνου όπως και μεταπτυχιακό δίπλωμα από την Βρετανική Εταιρεία Ερευνών Αγοράς (British Market Research Society) στην Έρευνα Αγοράς.

Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης του υπουργού τον οδήγησαν σε ένα περίπλοκο τρόπο υπολογισμό του «πράσινου τιμολογίου» που ως σκοπό είχε αρχικά να «μαντρώσει» τα εκατομμύρια των καταναλωτών που δεν αναζητούν τον πιο φθηνό πάροχο αλλά πληρώνουν απλώς έναν λογαριασμό ρεύματος.

Η τιμή του φυσικού αερίου πέφτει ενώ στην Ελλάδα ανεβαίνει το κόστος ενέργειας

Η «εξυπηρέτηση» του υπουργού και ο σύνθετος τρόπος υπολογισμού αποτελούν το νέο τοπίο στην αγορά ενέργειας που θα οδηγήσει σε άνοδο της τιμής της KWh χωρίς το διεθνές περιβάλλον να συνηγορεί σε αυτή την κατεύθυνση όταν η τιμή του TTF μετά τις 13 Οκτωβρίου κινείται πιο χαμηλά από 53 ευρώ ανά MWh. 
 
Χθες ήταν στα 42 ευρώ ευρώ ανά MWh.
 
Χθες η χονδρεμπορική τιμή διαμορφώθηκε στα 120, 95 ευρώ ανά MWh αυξημένη κατά 2% και εφαρμόζεται την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου. 

Δηλαδή ο Δεκέμβριος ξεκινά με σχετική υψηλή τιμή ενόψει του χειμώνα παρότι το συμβόλαιο TTF έχει τιμή κατά 10 ευρώ πιο χαμηλή σε σχέση με την υψηλή τιμή του περασμένου Οκτωβρίου.

Οι σημερινές ανακοινώσεις της φόρμουλας υπολογισμού της τιμής

Σήμερα οι 15 προμηθευτές θα ανακοινώσουν το μοντέλο τιμολόγησης όπως και τις παραμέτρους του νέου «πράσινου» τιμολογίου ενώ η τελική τιμή χρέωσης ανά KWh θα γνωστοποιηθεί για τους καταναλωτές την 1η Ιανουαρίου 2024.

Η πολυπλοκότητα του νέου μηχανισμού και οι περιορισμοί του ΥΠΕΝ οδηγούν αδιαπραγμάτευτα σε άνοδο του «πράσινου τιμολογίου» διότι οι πάροχοι στην περίπτωση που δώσουν μία χαμηλή τιμή η εταιρεία θα αναλάβουν υψηλό ρίσκο με δεδομένο ότι οι καταναλωτές δεν πληρώνουν στην ώρα τους και το κυριότερο μπορεί να τους ρίξουν φέσι αναζητώντας άλλον πάροχο.

Τα μεσάνυχτα οι ανακοινώσεις των παρόχων

Σύμφωνα με την ΚΥΑ οι πάροχοι υποχρεούνται σήμερα να δώσουν στη δημοσιότητα τη μεθοδολογία.
Όμως οι πάροχοι δεν ήθελαν να αναρτήσουν την «φόρμουλα» τιμολόγησης σήμερα Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου γα να μη εντοπίσουν οι ανταγωνιστές τη φόρμουλα για να μη αποκρυπτογραφήσουν την τελική τιμή. 

Έτσι ζήτησαν από την ΡΑΑΕΥ διευκρινήσεις για το χρόνο δημοσιοποίησης της φόρμουλας με την Ανεξάρτητη Αρχή να δίνει ως καταληκτική ώρα ανάρτησης τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η διευκρίνιση «λύτρωσε» τα επιτελεία των παρόχων διότι θα ακολουθήσουν την πάγια τακτική των προηγούμενων μηνών που προηγείται η ανακοίνωση της ΔΕΗ και ακολουθούν οι υπόλοιποι πάροχοι. 

Η ΔΕΗ λοιπόν θα δώσει το στίγμα της νέας αγοράς και θα βάλει τον πήχη της τιμής γα το πράσινο τιμολόγιο.

Τα λάθη κι η αστοχία του ΥΠΕΝ

Η φόρμουλα επιβάλει στον υπολογισμό την τιμή του προηγούμενου μήνα «Μ-1» η οποία συμβάλει στην άνοδο της τιμής όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. 

Το ΥΠΕΝ απέφυγε τη μέση χονδρεμπορική τιμή η οποία στο 10 μηνο Ιανουαρίου Οκτωβρίου ήταν στα 135,36 ευρώ, η οποία είναι πιο κοντά στην αξία της αγοράς.

Η μέση τιμή εκκαθάρισης του Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 120 ευρώ ανά MWh. 

Το επιπλέον ρίσκο του παρόχου μεταφράζεται σε υψηλότερη τιμή ενώ αν το ΥΠΕΝ άφηνε ελεύθερη την αγορά θα είχε καλύτερα αποτελέσματα στην τιμή του πράσινου τιμολογίου.

Η φόρμουλα τιμολόγησης απαιτεί μεταπτυχιακό

Άρθρο 3 Ορισμός Μηχανισμού Διακύμανσης 

1. O Μηχανισμός Διακύμανσης ορίζεται ως εξής:

Όπου: Μ: Ο μήνας κατανάλωσης.

Αντιστοίχως, ως «Μ-1» νοείται ο προηγούμενος μήνας του μήνα κατανάλωσης.
α: Συντελεστής Προσαύξησης. Το ύψος του συντελεστή α επιλέγεται ελεύθερα από τον Προμηθευτή. 

ΤΕΑ Μ-1: O μέσος όρος των ημερήσιων Τιμών Εκκαθάρισης Αγοράς Επόμενης Ημέρας του προηγούμενου μήνα του μήνα κατανάλωσης «Μ», όπως αυτός δημοσιεύεται από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

β: Ο συντελεστής β προκύπτει ως το γινόμενο του σταθερού συντελεστή α με τη διαφορά της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς του προηγούμενου μήνα (ΤΕΑΜ-1) μειωμένη κατά την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς του προ- προηγούμενου μήνα (ΤΕΑΜ-2). 

Ο συντελεστής β λαμβάνει μηδενική τιμή για τον πρώτο μήνα εφαρμογής, ήτοι τον Ιανουάριο 2024. [β=α*(ΤΕΑ Μ-1 - ΤΕΑ Μ-2)] Lu και Ll: Τα όρια της περιοχής ασφαλείας, εντός της οποίας δεν ενεργοποιείται ο μηχανισμός διακύμανσης και άρα η Χρέωση Προμήθειας διαμορφώνεται βάσει της Βασικής Τιμής Προμήθειας. 

Ο Προμηθευτής ορίζει περιοχή μη ενεργοποίησης του μηχανισμού διακύμανσης επιλέγοντας άνω όριο (Lu ) και κάτω όριο (Ll ). 

Ο μηχανισμός διακύμανσης ενεργοποιείται όταν η ΤΕΑΜ-1 είναι μικρότερη του κάτω ορίου ή μεγαλύτερη του άνω ορίου. 

Τα άνω (Lu ) και κάτω (Ll ) όρια επιλέγονται ελεύθερα από τον Προμηθευτή.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
 
Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου