MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Φάκελος Μέση Ανατολή: Νέα Γεωπολιτική Κρίση σε ένα ατέρμονο σφαγείο

- Η πολυεπίπεδη αιματηρή κρίση της 50ετίας,  με τις δαιδαλώδεις γεωπολιτικές προεκτάσεις, το σοκ ασφαλείας στο Ισραήλ και το βίαιο ανακάτεμα της γεωστρατηγικής τράπουλας από την Χαμάς.


-  Αυτή την Παρασκευή στις "Αντιθέσεις" ο μαύρος κύκλος του αίματος, της βίας και της φρίκης που άνοιξε ξανά εμφατικά το Σφαγείο της Μέσης Ανατολής, με τον αιφνιδιασμό του τρόμου στο Ισραήλ, την γεωπολιτική αναδιάταξη που προκαλεί η φονική επίθεση - σοκ της Χαμάς και το νέο ακόμη πιο ζοφερό μέλλον για την επί δεκαετίες περίκλειστη Λωρίδα της Γάζας των 2 εκατομμύριων κατοίκων σε μόλις 360 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που βουλιάζει στο ανθρωπιστικό χάος επιβίωσης των αμάχων  και τις οριακές καταστάσεις για την τύχη των Ισραηλινών ομήρων.
 
 
- Πως μία ακόμη τεκτονικής διάστασης κρίση  στο πεδίο της πολεμικής αναμέτρησης, έχει αλλάξει ήδη του πολιτικούς όρους και στόχους στο Μεσανατολικό και ο ρόλος των βασικών δρώντων, εμφανών και αφανών,  στη περιοχή.
 
- Οι παγκόσμιες προεκτάσεις από την Ουκρανία και τον νέο δρόμο του Μεταξιού, έως την Κεντρική Ασία , τις χώρες του Κόλπου και τους ενεργειακούς δρόμους σε Μέση Ανατολή και Μεσόγειο. Η επίδραση σε Ελλάδα- Κύπρο και Τουρκία.
 
Στο στούντιο των Αντιθέσεων:
Ο Γιώργος Μαργαρίτης - Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Α.Π.Θ.

Στην εκπομπή καταθέτουν την οπτική τους οι:

- Φρίξος Δρακοντίδης
Απεσταλμένος  " protothema.gr "

- Μαίρη Μπόση
Καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά
 
-Κωνσταντίνος Γρίβας
Καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονης Στρατιωτικής τεχνολογίας στην Σχολή Ευελπίδων- Διδάσκων Γεωπολιτική στο ΕΚΠΑ
 
- Νίκος Μιχαηλίδης
Αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι/ διδάκτορας ανθρωπολογίας του αμερικανικού πανεπιστημίου Princeton (Πρίνστον)

- Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος
Στρατηγικός Αναλυτής, Συνδιευθυντής του Athens Hub του Οργανισμού Geneva Centre for Security Policy

- Γιώργος Μενεσιάν
Διεθνολόγος - Επικεφαλής της Ομάδας Μέσης Ανατολής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων  (Ι.ΔΙ.Σ), ερευνητής στο Washington Institute for Defence & Security, μέλος του ΕΛΙΣΜΕ

- Ζαχαρίας Μίχας
Σνυεργάτης του Defence-point. gr /Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ/ISDA).

"ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ" με τον Γιώργο Σαχίνη
📺 Στην ΚΡΗΤΗ TV
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου