MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Μετά τα Τέμπη και τον Αγχίαλο το κράτος ξαναπήγε διακοπές!

Ακατανόητα γεγονότα συμβαίνουν διαδοχικά στην χώρα μας. Μία εικόνα “παιδικής χαράς”, αν αναλογιστούμε την τραγωδία στα Τέμπη, την μεγάλη διάρκεια της φωτιάς και καταστροφή της Ρόδου, το γεγονός ότι πυρκαγιά έφτασε στην 111 Πτέρυγα Μάχης που είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών… Πειστική απάντηση από την κυβέρνηση που να δικαιολογεί ότι οι υπεύθυνοι φορείς (Πυροσβεστική, Περιφέρεια, Δήμος) έπραξαν τα απαιτούμενα για να μην φτάσει η φωτιά στην 111 Πτέρυγα Μάχης, δεν έχουμε πάρει. Μέχρι που ήρθε και η Νέα Φιλαδέλφεια για να δείξει ότι το κράτος ξαναπήγε διακοπές…
 
Διότι το τελευταίο που συνέβη με την καταδρομική-καθοδική επιδρομή (περί αυτού πρόκειται!) περίπου 120 Κροατών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ (με ναζιστικά χαρακτηριστικά) στην Αθήνα, με αντικειμενικό σκοπό να δημιουργήσουν θανατηφόρα επεισόδια εν γνώση της ΕΛ.ΑΣ, από ό,τι θυμάμαι, δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Να διέρχονται όλοι αυτοί άνετα τα σύνορα, χωρίς να συναντήσουν κανένα εμπόδιο, να διασχίζουν περίπου 400 km, με την Αστυνομία να κλείνει τα μάτια της, να παίρνουν τον Ηλεκτρικό και να φτάνουν στη Νέα Φιλαδέλφεια με μαχαίρια, ρόπαλα, λοστούς και να χτυπούν αθώους πολίτες που καθόντουσαν στα καφέ…
 
Και στη συνέχεια να μαχαιρώνουν και να χτυπούν όποιον έβλεπαν μπροστά τους, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ και τον σοβαρό τραυματισμό κάποιων άλλων φιλάθλων, με την αστυνομία και πάλι απούσα! Αυτό το σκηνικό δεν το έχει ξαναζήσει η χώρα μας.
 
Η επιδρομή των Κροατών χούλιγκαν
 
Να έχει ενημερωθεί η ΕΛ.ΑΣ από την Κροατική Ομοσπονδία, από το τμήμα Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας την 6η και 7η Αυγούστου, από την Αστυνομία του Μαυροβουνίου, που έχει διαβιβάσει στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ ακόμη και τα στοιχεία των αυτοκινήτων με όλες τις λεπτομέρειες και να βλέπουμε την ΕΛ.ΑΣ να αδρανεί και να μην λαμβάνει υπόψη της τις ενημερώσεις, σημαίνει πολλά.
 
Ενδεχομένως σημαίνει ότι άτομα που βρίσκονται σε κύριες θέσεις ευθύνης, από την κορυφή της πυραμίδας, είναι ανώριμα και δεν διαθέτουν τα κατάλληλα αντανακλαστικά πρωτοβουλιών. Επομένως είναι κατώτεροι των περιστάσεων, ως προς την θεσμική αποστολή τους. Ενδεχομένως και να σημαίνει, ότι δεν υφίσταται ο κατάλληλος συντονισμός μεταξύ των διευθύνσεων-τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ.
 
Ενδεχομένως σημαίνει ότι ο υπεύθυνος υπουργός δεν γνωρίζει το οργανόγραμμα της επιχειρησιακής λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ, που είναι το εργαλείο του και ήταν η πρώτη του δουλειά, για να μπορέσει να εκτελέσει την αποστολή του αποτελεσματικά και να μην μένει στα ωραία παχιά λόγια (ήταν άραγε ενημερωμένος από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ για τα τεκταινόμενα;). Ενδεχομένως σημαίνει ότι οι κύριες θέσεις ευθύνης συμπληρώνονται με πολιτικά κριτήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την πιθανή αναξιοκρατία που επηρεάζει άμεσα την αποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ.
 
Το συμπέρασμα από αυτή την ιστορία είναι ότι τα σύνορά μας είναι προσπελάσιμα, όποιος θέλει εύκολα εισέρχεται, που σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα προκύπτει, αυτό που έχω υποστηρίξει κατ’ επανάληψη, ότι η χώρα παρουσιάζει μία εικόνα “παιδικής χαράς” που όλα λειτουργούν στην τύχη και δυστυχώς γινόμαστε συνέχεια διεθνώς ρεζίλι.
 
Οπαδική βία
 
Η οπαδική βία είναι ένα πολύ σοβαρό σύνθετο διαχρονικό πρόβλημα που μαστίζει ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Η Πολιτεία, για διάφορους λόγους δεν θέλει να το λύσει, παρότι έχουμε δει νεαρά άτομα να δολοφονούνται και άλλα να τραυματίζονται σοβαρά και να γλιτώνουν από τύχη. Αν θέλει κάποιος να αναλύσει τα αίτια που την προκαλούν μπορεί να γράψει πάρα πολλά (υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες για αυτό το θέμα), ωστόσο θα μπορούσα να πω δύο λόγια χρησιμοποιώντας την ιδιότητα του εκπαιδευτικού.
 
Καταρχήν ως παραδοχή θεωρώ ότι όλα τα παιδιά είναι πολύ καλά, όταν τα μεταχειριστείς λογικά και δείξεις ότι πράγματι τα αγαπάς και ενδιαφέρεσαι γι’ αυτά. Όλα ξεκινούν από την παιδεία, η οποία αποκτάται από την οικογένεια και από το σχολείο από πολύ μικρή ηλικία.

Όταν συναντάμε διαλυμένες, συνήθως φτωχές οικογένειες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και με μία παιδεία που όχι μόνο αδυνατεί να δώσει το σωστό μήνυμα στα παιδιά, αλλά τα σπρώχνει στην απαξίωση και τα αποκόβει με την συμπεριφορά της από τον κοινωνικό ιστό, τότε τι μπορείς να περιμένεις από αυτά τα παιδιά;
 
Είναι επόμενο ότι αυτά τα παιδιά να ακολουθήσουν άλλους παραβατικούς δρόμους. Θα οργανωθούν σε οπαδικές ομάδες, εγκληματικές, φασιστικές… Αυτές οι ομάδες είναι πολύ καλά οργανωμένες, έχουν αρχηγό, θα σκύψουν στο πρόβλημά τους και στο τέλος τα παιδιά θα γίνουν χούλιγκαν, ακολουθώντας παραβατικές συμπεριφορές.
Ποιος ήταν αυτός που ειδοποίησε τους φιλάθλους της ΑΕΚ να βρίσκονται την συγκεκριμένη ώρα στην Νέα Φιλαδέλφεια; Ποιοι ήταν οι Έλληνες χούλιγκαν που ενώθηκαν με τους Κροάτες χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ; Βλέπουμε, λοιπόν, εδώ πως λειτουργούν αυτές οι οπαδικές ομάδες. Είναι έτοιμοι με πολεμοφόδια για πόλεμο! Αυτές οι οπαδικές ομάδες δημιουργούν ένα τεράστιο μίσος μεταξύ των φιλάθλων των αντιπάλων ομάδων, είναι τυφλοί από μίσος και έτσι φτάνουμε στα θανατηφόρα αποτελέσματα.
 
Αδρανής η Πολιτεία
 
Η Πολιτεία παραμένει αδρανής διαχρονικά. Όχι μόνο δεν έλαβε αυστηρά μέτρα, ώστε οι χούλιγκαν να μην εισέρχονται στο γήπεδο, αλλά ούτε αυστηρά ποινικά μέτρα είδαμε, ώστε να περιορίσουμε τουλάχιστον αυτό το φαινόμενο. Είδαμε ποτέ διακόπτεται κάποιος αγώνας για τα υβριστικά συνθήματα που ακούμε στα γήπεδα, όπως “Βούλγαροι” και άλλες χυδαίες λέξεις και για τις φωτοβολίδες που ρίχνονται;
Οι υπεύθυνοι των Συλλόγων έθρεψαν με την συμπεριφορά τους τέτοιους στρατούς και με τις εκάστοτε δηλώσεις τους δυναμιτίζουν και προσθέτουν το μίσος των χούλιγκαν και των φιλάθλων γενικότερα στην αντίπαλη ομάδα. Συνεπώς οι παράγοντες κινδύνου που τρέφουν παραβατικές συμπεριφορές είναι πολλές. Αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας να πάρει τώρα τα αναγκαία αυστηρά μέτρα και να αφήσουμε τα ευχολόγια ,πριν θρηνήσουμε και άλλα νέα παιδιά.
 

Τσιτσιλιάνος Γιώργος
 
 
Πηγή : https://slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου