MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

GoldSwitzerland: Βρισκόμαστε στον τρίτο κύκλο της κόλασης του Δάντη - Ακαριαίο το κραχ χρέους

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές κυριαρχούνται από την αδηφαγία για μεγάλο χρονικό διάστημα 
 
Θα βιώσει ο κόσμος μια καταστροφική κατάρρευση του χρέους;
 
Ακριβώς όπως το υποβρύχιο Τιτάν που κατέρρευσε πρόσφατα, η παγκόσμια φούσκα χρέους μπορεί να καταρρεύσει "μέσα σε ένα κλάσμα του χιλιοστού του δευτερολέπτου", προειδοποιεί νέα ανάλυση της GoldSwitzerland.
 
Και σύμφωνα με αυτήν βρισκόμαστε τώρα στον τρίτο κύκλο της κόλασης του Δάντη.
Ο Δάντης περιγράφει τους 9 κύκλους της κόλασης. 

Ο 3ος κύκλος είναι η Λαιμαργία, η οποία ταιριάζει σε έναν δυτικό κόσμο με υπερβολική κατανάλωση υλικών και οικονομικών πόρων.

Κάθε κύκλος αντιπροσωπεύει μια σταδιακή αύξηση του κακού, με αποκορύφωμα το κέντρο της γης όπου ο Σατανάς κρατείται δέσμιος. 

Οι αμαρτωλοί κάθε κύκλου τιμωρούνται για πάντα με τρόπο που ταιριάζει στα εγκλήματά τους.

Αδηφάγες οι αγορές

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές κυριαρχούνται επίσης από την αδηφαγία για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Αυτό οδήγησε στη μεγαλύτερη φούσκα περιουσιακών στοιχείων στην ιστορία.
 
Όμως, παρά τους πρωτοφανείς κινδύνους στις επενδυτικές αγορές, για τους λίγους επενδυτές που κάνουν τη σωστή επιλογή, τώρα είναι μια περίοδος μεγάλων ευκαιριών όχι μόνο για τη διατήρηση του πλούτου αλλά και για την αύξησή του.

Τέλος της σημερινής δυτικής αυτοκρατορίας

Βρισκόμαστε όμως στον 21ο αιώνα με τη σημερινή Δυτική Αυτοκρατορία να βρίσκεται στα τελικά στάδια μιας κοσμικής παρακμής που μοιάζει πολύ με την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον 5ο αιώνα. 

Πόλεμοι, χρέη, ελλείμματα, κατάρρευση νομισμάτων, παρακμή, διαφθορά και σοσιαλισμός - Plus ça change (όσο περισσότερο αλλάζουν τα πράγματα, τόσο περισσότερο παραμένουν τα ίδια).
 
Αν αυτός ο κύκλος είναι το τέλος μιας εποχής 100, 300 ή 2000 ετών, μόνο οι ιστορικοί του μέλλοντος θα γνωρίζουν την απάντηση.


Τύμπανα πολέμου και ΝΑΤΟ


Για να μην αποκαλυφθούν οι πραγματικοί λόγοι της κατάρρευσης της δυτικής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την έναρξη ενός πολέμου. 

Οι ηγέτες λατρεύουν να παίζουν πραγματικά πολεμικά παιχνίδια αν και οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν βρεθεί ποτέ κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου. 

Ένας πόλεμος δημιουργεί φόβο στον λαό και επιτρέπει στους ηγέτες να κυβερνούν τη χώρα ανεύθυνα, τόσο σε σχέση με την οικονομία όσο και με τον έλεγχο του λαού.
 
Έτσι, όλοι οι δυτικοί ηγέτες συγκεντρώθηκαν για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας την περασμένη εβδομάδα για να ακούσουν τα παραληρήματα του Zelensky για περισσότερα χρήματα και περισσότερα όπλα σε έναν πόλεμο που η Ουκρανία είναι απίθανο να κερδίσει ποτέ. 

Αλλά δεδομένου ότι πρόκειται για έναν πόλεμο-αντικαταστάτη της πραγματικής μάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, η Δύση υποχωρεί απρόθυμα σε πολλά από τα αιτήματα του Zelensky, κλιμακώνοντας έτσι τον πόλεμο σε επίπεδα που θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τον κόσμο.

Αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε στην καλύτερη περίπτωση να οδηγήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον θανάτους.
 
Ο ουκρανικός λαός δεν θέλει τον πόλεμο, πιθανόν πάνω από 10 εκατομμύρια από αυτούς έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και δεν θα επιστρέψουν. Ούτε ο ρωσικός, ο αμερικανικός ή ο ευρωπαϊκός λαός θέλουν πόλεμο, μόνο οι ηγέτες τους. 

Όταν πρόκειται για πολέμους, οι ηγέτες έχουν την απόλυτη εξουσία και επίσης πρόσβαση σε χρήματα. 

Παρόλο που καμία χώρα δεν έχει διαθέσιμα κεφάλαια για αυτόν τον πόλεμο, όλοι δανείζονται και τυπώνουν σε βάρος των χωρών και των λαών τους. 

Στην καλύτερη περίπτωση αυτός ο πόλεμος θα είναι περιορισμένος αλλά θα συνεχιστεί για χρόνια με τεράστιο κόστος σε ζωές και πόρους. 

Στη χειρότερη περίπτωση θα μπορούσαμε να έχουμε έναν παγκόσμιο και πυρηνικό πόλεμο με καταστροφικές επιπτώσεις.
 
Οι δυτικοί ηγέτες θα εξυπηρετούσαν πολύ καλύτερα τους λαούς τους αν αντί να στείλουν ειρηνοποιούς και επικεντρώνονταν στις οικονομίες τους που βρίσκονται στα πρόθυρα μιας μεγάλης κατάρρευσης. 

Επιστρέφοντας στο χρέος, αυτό είναι που θα καταστρέψει τελικά τη Δύση και πιθανότατα θα οδηγήσει σε δεκαετίες δυστυχίας.

Το χρέος αυξήθηκε κατά το ίδιο ποσό τα τελευταία πέντε χρόνια με τα πρώτα 221

Η τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ βρέθηκε υπό σοβαρή πίεση και η Fed χορήγησε σημαντική ρευστότητα στο σχεδόν χρεοκοπημένο σύστημα. 

Από τότε, το συνολικό χρέος των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 21 τρισεκατομμύρια δολάρια.
 
Αν το τοποθετήσουμε αυτό σε μια προοπτική, οι ΗΠΑ χρειάστηκαν 221 χρόνια για να φτάσουν από το μηδενικό χρέος το 1776 στα 21 τρισεκατομμύρια δολάρια το 1997 και μόνο τα τελευταία 4 χρόνια, το χρέος αυξήθηκε κατά τα ίδια 21 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τώρα κάποιοι θα ισχυριστούν ότι δεν είναι τα ίδια χρήματα σήμερα με εκείνα πριν από 200 χρόνια.

Όχι, φυσικά και δεν είναι τα ίδια χρήματα.

Διότι κάθε κυβέρνηση καταστρέφει την αξία του νομίσματός της δημιουργώντας απεριόριστες ποσότητες από το πουθενά εις βάρος των αποταμιευτών και των συνταξιούχων. 

Το παρακάτω γράφημα δείχνει την έκρηξη του χρέους κατά τη διάρκεια του μέχρι τώρα εργασιακού μου βίου.
 
Από 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 1969 σε 95 τρισεκατομμύρια δολάρια σήμερα - μια εντελώς απίστευτη αύξηση 63 φορές.


Για να κερδίσει την εξουσία η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να υποσχεθεί τη γη.

Μόλις βρεθούν στην εξουσία συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να διατηρήσουν την ευημερία χωρίς να εξαγοράσουν ψήφους μέσω χρόνιων ελλειμμάτων και εκτύπωσης χρήματος. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπήρξαν μόνο μερικά χρόνια από το 1930 που το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ δεν αυξήθηκε. 

Ακόμη και στα χρόνια του Clinton το χρέος αυξήθηκε, οπότε τα πλεονάσματα που δηλώνονταν οφείλονταν σε ψευδή λογιστική.
 
Αλλά το συνολικό χρέος των ΗΠΑ ύψους 95 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι μόνο ένα μέρος των συνολικών υποχρεώσεων. 

Προσθέστε σε αυτό τις μη χρηματοδοτούμενες υποχρεώσεις της Κοινωνικής Ασφάλισης και του Medicare ύψους π.χ. 150 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Στη συνέχεια, υπάρχουν τα ακαθάριστα παράγωγα εντός του τραπεζικού συστήματος και στο σκιώδες τραπεζικό σύστημα ύψους πιθανώς 2-2,5 τετρακοσίων δολαρίων.
 
Πρόκειται για μια μορφή πίστωσης που μπορεί εύκολα να εκραγεί όταν οι αντισυμβαλλόμενοι αποτύχουν.


Μια επερχόμενη κόλαση


Επιστρέφοντας στην Κόλαση του Δάντη, οι 9 κύκλοι της κόλασης είναι οι εξής: 1. Limbo - όπου δεν υπάρχει θεός, 2. Πόθος, 3. Λαιμαργία, 4. Απληστία, 5. Οργή, 6. Αιρέσεις, 7. Βία, 8. Απάτη και 9. Προδοσία.

Πολλές από τις 9 αμαρτίες στην Κόλαση του Δάντη ισχύουν για τον σημερινό κόσμο, αλλά ίσως η Λαιμαργία είναι μία από τις πιο ταιριαστές σε έναν δυτικό κόσμο που επιδίδεται στον εαυτό του. 

Ο Κέρβερος, το τρικέφαλο θηρίο της κόλασης, φυλάει τους λαίμαργους κατακρεουργώντας και γδέρνοντάς τους για την αιωνιότητα. 

Επίσης, ο Όμηρος έγραψε για τον Κέρβερο.
 
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι σε αυτή την τελική φάση που πιθανώς ξεκίνησε το 1913 με την ίδρυση της Fed και επιταχύνθηκε από το 1971, όταν ο Nixon έκλεισε το παράθυρο χρυσού, είδαμε τις απαιτούμενες υπερβολές ή την αδηφαγία που αναπόφευκτα οδηγούν σε αυστηρή τιμωρία.

Έχουμε δει ιστορικές φούσκες σε όλες τις αγορές περιουσιακών στοιχείων είτε πρόκειται για μετοχές, ομόλογα, ακίνητα και πολλά άλλα. 

Έχουμε επίσης δει το χρέος να εκρήγνυται, ειδικά από το 1971 και μετά.
 
Όπως πάντα στα τελικά στάδια μιας αυτοκρατορίας, η πραγματική ανάπτυξη πρώτα επιβραδύνεται και μετά σταματά.

Ο κόσμος έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της φθηνής ενέργειας

Η κύρια κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1700 ήταν η ανακάλυψη και η χρήση της ενέργειας σε βιομηχανική κλίμακα, ξεκινώντας με τη βιομηχανική επανάσταση. 

Η ανάπτυξη της οικονομίας δεν καθοδηγείται από το χρήμα αλλά από την ενέργεια. 

Όπως αναφέρει ο Tim Morgan της Surplus Energy Economics, "η οικονομία είναι μια εξίσωση πλεονάσματος ενέργειας, όχι νομισματική, και η αύξηση της παραγωγής (και του παγκόσμιου πληθυσμού) από τη Βιομηχανική Επανάσταση και μετά είναι αποτέλεσμα της αξιοποίησης όλο και μεγαλύτερων ποσοτήτων ενέργειας. 

Αλλά η κρίσιμη σχέση μεταξύ της παραγωγής ενέργειας και του ενεργειακού κόστους εξόρυξης επιδεινώνεται τώρα τόσο γρήγορα, ώστε η οικονομία όπως την ξέραμε για περισσότερο από δύο αιώνες αρχίζει να ξετυλίγεται".
 
Το δίλημμα είναι ότι το Ενεργειακό Κόστος της Ενέργειας αυξάνεται συνεχώς. 

Το 1990 το κόστος αυτό ήταν 2,6% των ορυκτών καυσίμων και εκτιμάται ότι θα είναι 12% το 2025. 

Σύμφωνα με τον Δρ Morgan, με το σημερινό Ενεργειακό Κόστος Ενέργειας, η πραγματική οικονομία καθώς και η ευημερία έχουν αρχίσει να μειώνονται και η τάση αυτή θα συνεχιστεί για αρκετές δεκαετίες.
 
Τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 83% του συνόλου της ενέργειας παγκοσμίως και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι απίθανο να κάνουν σημαντική διαφορά τις επόμενες δεκαετίες. 

Έτσι, βλέπουμε τώρα την κορύφωση της φτηνής ενέργειας σε μια εποχή που οι αγορές περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται σε έδαφος φούσκας με χρέη και ελλείμματα σε επίπεδα που μόνο σε κατάρρευση μπορούν να οδηγήσουν. 
 

 

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου