MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Μουσταφά Κεμάλ: Η προπαγανδιστική τουρκοσειρά με διανομή της Disney+

του Λεωνίδα Κουμάκη*
 
Όπως είναι γνωστό, οι τούρκοι ισλαμιστές και φασίστες που ελέγχουν το καθεστώς της Τουρκίας, χρησιμοποιούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια μια μέθοδο «ήπιας ισχύος», με την απλόχερη επιδότηση προπαγανδιστικών τηλεοπτικών σειρών οι οποίες παρουσιάζουν είτε μια ιδανική αλλά ανύπαρκτη στην πραγματικότητα εικόνα της Τουρκίας, είτε δημιουργούν ένα φανταστικό ιστορικό παρελθόν, με αδίστακτη παραμόρφωση της ιστορίας.
 
Η μέθοδος αυτή, με αντιγραφή ενός πολύ πετυχημένου αμερικανικού προτύπου, σημείωσε μεγάλη επιτυχία σε δεκάδες χώρες του κόσμου – μεταξύ των οποίων, μέχρι πρότινος, και στην Ελλάδα.
 
Μέσα στο πλαίσιο αυτό και εν όψει της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής «Δημοκρατίας» τον Οκτώβριο του 2023, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του τουρκικού καθεστώτος άρχισε από το έτος 2020 να επιστρατεύει ό,τι καλύτερο διέθετε η τουρκική τηλεοπτική βιομηχανία (ηθοποιούς, σεναριογράφους, τεχνικούς, σκηνοθέτες κλπ) προκειμένου να δημιουργήσει μια υπερπαραγωγή  «αγιοποίησης» του Μουσταφά Κεμάλ (για τους Τούρκους Ataturk, δηλαδή πατέρας των Τούρκων) η οποία θα εξασφάλιζε παγκόσμια διανομή.
 
Ο στόχος ήταν να σκεπαστεί με επιμέλεια η πληθωρικά εγκληματική δραστηριότητα του Μουσταφά Κεμάλ (σφαγές Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων, Χαλδαίων, Σύριων, απανωτές γενοκτονίες και συνεχιζόμενες ακόμα και σήμερα στρατηγικές εθνοκάθαρσης) και να παρουσιαστεί ένας φωτισμένος «αγνός και γνήσιος πατριώτης με καθαρά χέρια» που εγκαθίδρυσε ένα κοσμικό τουρκικό κράτος σαν μετεξέλιξη της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
 
Φήμες μάλιστα επιμένουν ότι την λαμπερή εικόνα της προπαγανδιστικής σειράς συμπληρώνει ο διάσημος ηθοποιός Αντόνιο Μπαντέρας που θα ενσαρκώσει τον Μουσταφά Κεμάλ στα ύστερα του χρόνια.
 
Το σχέδιο του τουρκικού καθεστώτος συμπληρώθηκε με την εξασφάλιση παγκόσμιας διανομής μέσω της πλατφόρμας Disney+, με πρόσβαση σε τουλάχιστον 160 εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο και έναρξη μετάδοσης των έξι επεισοδίων της σειράς την 29η Οκτωβρίου 2023 – 100η επέτειο από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους.
 
Ο προγραμματισμός μετάδοσης μιας τουρκοσειράς με βέβαιη την παραμόρφωση της ιστορίας για προπαγανδιστικούς λόγους από την Disney+, ξεσήκωσε παγκόσμιο κύμα διαμαρτυριών. Την αρχή έκανε η  Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής με μια καμπάνια μέσω social media προκειμένου να μην γίνει η προβολή της σειράς «που αποθεώνει έναν Τούρκο δικτάτορα και τον υπεύθυνο για τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Ασσυρίων, και άλλων τόσων χριστιανικών πληθυσμών».
 
Ακολούθησε  η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος  ζητώντας να ακυρωθεί η προβολή της τηλεοπτικής σειράς κάνοντας λόγο για έναν γενοκτόνο που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον Χίτλερ, καλώντας την Disney+ «Να ακυρώσει τη σειρά “Ατατούρκ” ως ένδειξη σεβασμού σε όσους υπέφεραν εξαιτίας του καταπιεστικού δικτάτορα».
 
Την σκυτάλη πήρε το International Hellenic Association με επιστολή του ΔΣ του ΙΗΑ, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος Ευάγγελος Ρήγος,  προς τον Robert A. Iger, Chief Executive Officer της The Walt Disney Company με την οποία ζητείται η ακύρωση της παγκόσμιας μετάδοσης της σειράς σαν ένδειξη  στοιχειώδους σεβασμού απέναντι στην ιστορική αλήθεια και αποτροπής βέβαιου βιασμού της από την προπαγανδιστική σειρά της τουρκικής παραγωγής. Το πλήρες κείμενο της επιστολής του ΙΗΑ με την αντίστοιχη Ελληνική απόδοση βρίσκεται εδώ.
 
Μια πρώτη αντίδραση της Disney+, η οποία όμως δεν φαίνεται να συνδέεται με τις διαμαρτυρίες για την τουρκοσειρά που αφορά τον Μουσταφά Κεμάλ αλλά σε άλλους λόγους, ήταν να αφαιρέσει από το δίκτυο της όλες ανεξαιρέτως τις υφιστάμενες τουρκικές τηλεοπτικές σειρές, χωρίς καμία απολύτως αναφορά για όσες βρίσκονται στο στάδιο παραγωγής ή έχει ήδη προγραμματιστεί η μετάδοση τους.
 
Αντίθετα τουρκικές ιστοσελίδες, όπως η Haberturk δημοσιεύουν ανακοίνωση της Disney Plus Turkey μηνός Ιουλίου (μαζί με σχετικό διαφημιστικό βίντεο της σειράς), με την ακόλουθη δήλωση: «Η πρωτότυπη τηλεοπτική σειρά ‘Aτατούρκ’, θα προβληθεί πολύ σύντομα στην 100η επέτειο της Δημοκρατίας μας».
 
Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: είτε η τηλεοπτική σειρά να μεταδοθεί κανονικά σε ολόκληρο το δίκτυο της Disney+ από τις 29 Οκτωβρίου 2023, είτε να μεταδοθεί μόνο μέσα στην Τουρκία. Μέχρι τώρα, ουδείς γνωρίζει την τελική κατάληξη του θέματος.
 
Στην Ελλάδα πάντως ένας κεντρικός τηλεοπτικός σταθμός άρχισε στις 3 Ιουλίου 2023 να μεταδίδει μια νέα τουρκοσειρά αλλά υποχρεώθηκε να την κατεβάσει μόλις δύο μέρες αργότερα, αφού η τηλεθέαση που σημείωσε ήταν μόλις 1,3% και 1,1% αντίστοιχα – η πιο εξευτελιστική τηλεθέαση τουρκοσειράς σε απογευματινή ζώνη των τελευταίων 20 ετών, όλων των πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών!
 
Οι διάφορες τουρκοσειρές, ιδιαίτερα όσες επιδοτούνται από το τουρκικό κράτος, κάνουν τόσο προκλητική και εξόφθαλμη προπαγάνδα ώστε σταδιακά άρχισαν να χάνουν την αίγλη, την αξιοπιστία και την επιτυχία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις μέρες μας  οι πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές μέσα στην Τουρκία είναι πλέον μη επιδοτούμενες αφού ασχολούνται με κοινωνικά προβλήματα χωρίς κατευθυνόμενη, προκλητική προπαγάνδα. Οι σειρές αυτές, αν και πολύ πιο ακριβές σε σχέση με τις επιδοτούμενες, συνεχίζουν να εξάγονται κυρίως σε Αραβικές χώρες, καθώς και σε χώρες Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Καυκάσου.
 
Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α Τ Α:  Οι γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και άλλων λαών της ανατολής έχουν αναγνωριστεί από δεκάδες κράτηπόλεις και κοινοβούλια σε ολόκληρο τον κόσμο, απομυθοποιώντας την τουρκική προπαγάνδα και φέρνοντας σε δύσκολη θέση την Disney+ σχετικά με την ιστορική αλήθεια της τουρκοσειράς για τον Μουσταφά Κεμάλ. Όσο και αν η τουρκική παραγωγή προσπαθήσει να «κουκουλώσει» την σκοτεινή πλευρά του Μουσταφά Κεμάλ, η ιστορική αλήθεια λάμπει εκτυφλωτικά και είναι δύσκολο να αγνοηθεί.
 
Ένα είναι βέβαιο: Μέχρι την πρεμιέρα της 29ης Οκτωβρίου 2023 θα διεξάγεται ένας σκληρός αγώνας για την αποτροπή της μετάδοσης απροκάλυπτης τουρκικής προπαγάνδας με την απόκρυψη ή την αλλοίωση αναμφισβήτητων ιστορικών γεγονότων, μπροστά σε ένα παγκόσμιο δίκτυο 160 εκατομμυρίων χρηστών!
 
* Λεωνίδας Κουμάκης: Νομικός, Συγγραφέας, Αρθρογράφος-Αναλυτής, μέλος του International Hellenic Association. Το αυτοβιογραφικό, διαχρονικό βιβλίο του «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία», το οποίο αναφέρεται στην μεθοδική εξολόθρευση του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης από το τουρκικό κράτος, υπάρχει εντελώς δωρεάν στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του ΙΗΑ, τόσο στην Ελληνική όσο και στην Αγγλική γλώσσα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου