MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Ακρίβεια διαρκείας στα τρόφιμα

Αφροδίτη Τζιαντζή
 
Νέο ρεκόρ στις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στο σιτάρι • Φωτιά στις τιμές των αγροτικών προϊόντων στις χώρες του Νότου και ειδικά στην Ελλάδα βάζει ο καύσωνας, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο Moody’s
 
Mπορεί ο δείκτης τιμών αγροτικών προϊόντων να υποχώρησε τον Ιούλιο σχεδόν κατά 5%, όπως προκύπτει από τα διεθνή στοιχεία που επεξεργάζεται η Τράπεζα Πειραιώς, ωστόσο οι θερινές «εκπτώσεις» δεν είναι παρά η ηρεμία πριν από την καταιγίδα, με το φθινόπωρο και τον χειμώνα να προμηνύονται επεισοδιακοί.
 
Ηδη στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων γίνεται «πάρτι», με τις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) στο σιτάρι να τραβάνε την ανηφόρα μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών. Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται, και οι βομβαρδισμοί των Ρώσων σε ουκρανικά λιμάνια και υποδομές, μεταξύ άλλων και σε αποθηκευτικό σιλό σιτηρών, πυροδότησαν νέο ράλι στα ΣΜΕ σιτηρών, που σημείωσαν ρεκόρ πενταμήνου στο χρηματιστήριο του Σικάγου.
 
«Η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι οι ανοδικές πιέσεις πιθανά να συνεχιστούν, καθώς αναμένεται να υπάρξει κλιμάκωση της σύγκρουσης για τις εξαγωγές σιτηρών, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον πληθωρισμό τροφίμων», επισημαίνουν οι αναλυτές της Πειραιώς, πρόβλεψη που μπορεί να λειτουργήσει και ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» προεξοφλώντας νέο κύμα ανατιμήσεων.
 
Σε συνδυασμό με την απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές λευκού ρυζιού (πλην της ποικιλίας μπασμάτι) για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες και να περιορίσει την ακρίβεια, οι κερδοσκόποι βρίσκουν ευκαιρία να ανεβάσουν κι άλλο τις τιμές διαπραγμάτευσης στα διεθνή χρηματιστήρια, που βρίσκονται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών (βλ. «Εφ.Συν». 21/7, «Επισιτιστική επισφάλεια από τις τιμές σε ρύζι και σιτάρι» Μπ. Μιχάλης).
 
Σαν να μην έφταναν οι διεθνείς γεωπολιτικές εντάσεις, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή βάζουν και αυτά το χεράκι τους στην ακρίβεια των τροφίμων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ), το φαινόμενο El Nino, που έχει ήδη εμφανιστεί, αναμένεται να ενταθεί το φθινόπωρο και τον χειμώνα, επιδρώντας αρνητικά στην παραγωγή βασικών αγροτικών προϊόντων συμπαρασύροντας ανοδικά τις τιμές. Ακριβότερη αναμένεται να είναι το φθινόπωρο και η τιμή της σόγιας, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για σογιέλαιο, ενώ μειώνεται η παραγωγή λόγω της ξηρασίας ειδικά στις ΗΠΑ.
 
Η προειδοποίηση της Moody’s
 
Η Moody’s προειδοποιεί για τις επιπτώσεις του καύσωνα αλλά και των πυρκαγιών στις οικονομίες της Μεσογείου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις κυβερνήσεις των χωρών του Νότου και ειδικά για την Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, εκτός από το πλήγμα στον τουρισμό δεδομένες θεωρούνται οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και των ακραίων καιρικών φαινομένων και στις τιμές των τροφίμων, επηρεάζοντας αρνητικά την Ελλάδα που έχει συγκριτικά τον μεγαλύτερο αγροτικό τομέα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της, καθώς ισοδυναμεί με το 4,5% του ΑΕΠ και το 10,9% της απασχόλησης. Οπως σημειώνει η Moody’s, ο καύσωνας θα φέρει μείωση της παραγωγής σε βασικά αγροτικά προϊόντα των μεσογειακών χωρών, όπως ελιές, σταφύλια, σιτηρά και φρούτα, επηρεάζοντας ανοδικά τις τιμές.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου