MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Η μάχη για τη νέα ηγεμονία που οδηγεί στον τελευταίο πόλεμο και η Ελλάδα-Κ.Λαπαβίτσας

Μία κυβέρνηση με ισχυρή εντολή και απέναντι της η πιο αδύναμη αντιπολίτευση εδώ και δεκαετίες. Το πολιτικό σκηνικό από τη Δευτέρα με τα μέχρι στιγμή δεδομένα αυτό θα είναι και το αναλύει ο κ.Κώστας Λαπαβίτσας καθηγητής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 στην Ημαθία και άνθρωπος με βαθύτατες γνώσεις και στην οικονομία και στην γεωπολιτική.

Υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρουσίασε καμία σοβαρή εναλλακτική πρόταση δεν παρουσίασε και εγκλωβίστηκε στη φοβία να μην κατηγορηθεί ως «τοξικός». Όπως τοξική είναι η ΝΔ όταν κάνει αντιπολίτευση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το λάθος να μπει στο σύστημα, να μην προτείνει τίποτα εναλλακτικό και γι΄  αυτό την πλήρωσε», λέει ο κ.Λαπαβίτσας.

 
Όταν γίνονταν η μεγάλη διαμάχη του 2015, κάποιοι έλεγαν ότι μέσω των μνημονίων θα αλλάξουμε τα μεγάλα μας δομικά προβλήματα. «Ποτέ δεν θα έρθει μια συνταγή από τον ξένο για να λύσεις τα δικά σου προβλήματα», λέει ο κ.Λαπαβίτσας για να εξηγήσει πως αυτά τα χρόνια των μνημονίων πάμε όλο και χειρότερα. Η περιγραφή της ελληνικής οικονομίας που κάνει εξηγεί τα πάντα. «Ότι έχει να επιδείξει η ελληνική οικονομία, όπως η άνοδος των εξαγωγών και η ανταγωνιστικότητα, οφείλεται σε ένα πράγμα: στη μείωση των μισθών. Αυτό πια τελείωσε», επισημαίνει.

Ο κ.Λαπαβίτσας θεωρεί εξαιρετικά επικίνδυνη την επιλογή να ενταχθούμε πλήρως στο αμερικανικό άρμα, «έχοντας δώσει γη και ύδωρ» με την εκτίμηση ότι η Ρωσία θα ηττηθεί κι εμείς θα επωφεληθούμε. «Δεν φαίνεται καθόλου ότι κερδίζουν οι Αμερικανοί στην Ουκρανοί…Το αντίθετο φαίνεται να συμβαίνει και αυτό σημαίνει ότι κι εμείς θα ηττηθούμε», υποστηρίζει .

Εξηγεί γιατί η ρωσική οικονομία δεν λύγισε στις δυτικές κυρώσεις. «Αν δει κανείς τη ρωσική οικονομία με δεδομένα παραγωγής, είναι μέσα στη πρώτη δεκάδα στον πλανήτη. Προφανώς οι Ρώσοι ήταν προετοιμασμένοι για τις κυρώσεις και η Ρωσία έχει μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Την ίδια ώρα η Ευρώπη μπαίνει σε ύφεση και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη στάση της έναντι της Ρωσίας», λέει ο κ.Λαπαβίτσας και ίσως τα χειρότερα να μην έχουν έρθει.

Μιλά για τη «μεσοβασιλεία του καπιταλισμού» στην οποία αναφέρεται στο νέο του βιβλίο «Η κατάσταση του καπιταλισμού». Ο κ.Λαπαβίτσας θεωρεί ότι η διαμάχη για τη νέα ηγεμονία στον κόσμο «μας οδηγεί στον πόλεμο και αυτός όπως όλοι ξέρουμε θα είναι ο τελευταίος πόλεμος».

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα όσα λέει για την Τουρκία και ειδικά για την οικονομία της. Η ρεαλιστική προσέγγιση του δεν έχει καμία σχέση με όσα από το πρωί έως το βράδυ ακούμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μας αποπροσανατολίζουν επικίνδυνα.

Στις ΗΠΑ και λιγότερο στην Ευρώπη γίνεται ανάγκη για την βιομηχανική πολιτική. Μόνο στη χώρα μας δεν γίνεται οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση. «Αν υπάρχει μια χώρα που χρειάζεται τόνωση του παραγωγικού της ιστού, είναι η Ελλάδα. Ακούω για την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας ,τον τουρισμό, αλλά ο τουρισμός δεν δημιουργεί ωφέλειες στην παραγωγική διαδικασία», τονίζει ο κ.Λαπαβίτσας. «Η Ελλάδα χρειάζεται βιομηχανική παραγωγή κι αυτό δεν είναι απλό. Το ελληνικό κεφάλαιο δεν επενδύει. Το συνολικό ποσοστό είναι 13% του ΑΕΠ ακόμη και τώρα που εργασιακά η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε άγρια Δύση», λέει και τονίζει την ανάγκη δημοσίων επενδύσεων προκειμένου να «τραβήξουν» τις ιδιωτικές. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται σοβαρό τραπεζικό σύστημα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου