MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Ιστορική στιγμή στις ΗΠΑ - Ενώπιον Δικαστηρίου χωρίς χειροπέδες ο Trump - Συναγερμός στη Νέα Υόρκη

Δεν θα αποφύγει φωτογραφίσεις και δακτυλικά αποτυπώματα – Trump: Οι ΗΠΑ έπεσαν, αλλά θα σώσουμε το έθνος το 2024
 
Ιστορική είναι η σημερινή ημέρα για τις ΗΠΑ καθώς ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη ως κατηγορούμενος για την υπόθεση της Stormy Daniels, της πορνοστάρ με την οποία φέρεται πως είχε ερωτική επαφή το 2006 και στην οποία κατέβαλε το ποσό των 130.000 δολαρίων για να εξαγοράσει τη σιωπή της το 2016, όταν και διεκδικούσε την αμερικανική προεδρία.

Οι κατηγορίες κατά του Trump - είναι ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που βρίσκεται αντιμέτωπος με την αμερικανική Δικαιοσύνη -  αφορούν κυρίως όχι αυτή καθεαυτή την υπόθεση της συνεύρεσης ή της εξαγοράς της Stormy Daniels, αλλά κυρίως το πώς δηλώθηκαν τα χρήματα για την εξαγορά της ως δαπάνες στο πλαίσιο της τότε προεκλογικής εκστρατείας του Trump, κάτι που συνιστά παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων.
 
Αν και το κατηγορητήριο δεν έχει γίνει επίσημα γνωστό, σε βάρος του Trump έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 34 κατηγορίες για κακούργημα.

Χωρίς χειροπέδες αλλά με δακτυλικά αποτυπώματα

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο Trump δεν θα προσέλθει στο δικαστήριο με χειροπέδες, αλλά πιθανότατα δεν θα καταφέρει να αποφύγει τις σχετικές φωτογραφίσεις και τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων στις αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές.

Ωστόσο, δεν θα περιμένει – ως είθισται - σε κελί την προσαγωγή του, αλλά θα βρίσκεται σε αίθουσα συνεντεύξεων ενώ θα συνοδεύεται από άντρες της μυστικής υπηρεσίας.

Ο 76χρονος Trump έφτασε στη Νέα Υόρκη με το αεροπλάνο του (βαμμένο σε κόκκινο, λευκό και μπλε χρώμα, με μια σημαία των ΗΠΑ στη ουρά και με γραμμένο το όνομα του TRUMP στο πλάι του αεροσκάφους) από το West Palm Beach, της Φλόριντα.

Οι εικόνες τον έδειξαν να κατεβαίνει μόνος του από το αεροσκάφος του και να κατευθύνεται προς τον Πύργο Trump στο Μανχάταν χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Δηλώνει αθώος

Ο Trump δηλώνει αθώος, λέει πως δεν είχε καμία σεξουαλική επαφή με τη Stormy Daniels, υποστηρίζοντας ότι οι ποινικές διώξεις σε βάρος του δεν είναι τίποτα άλλο από «ένα πολιτικό κυνήγι μαγισσών».

«Κυνήγι μαγισσών, καθώς η κάποτε σπουδαία χώρα μας πηγαίνει στην κόλαση.
Η χώρα μας έπεσε.

Αλλά δεν παρατάω την Αμερική.

Μπορούμε και θα σώσουμε το έθνος μας το 2024» υποστήριξε ο Trump λίγο πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.

Ενώπιον του δικαστή, ο Trump «θα δηλώσει αθώος», γιατί όπως υποστηρίζουν οι συνήγοροι του «δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα».

Κατά αυτήν την εκδοχή θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, ενδεχομένως υπό όρους, εν αναμονή της δίκης του.

Η δίκη

Η δίκη είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 21:15 ώρα Ελλάδας, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου από τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Alvin Bragg, ο οποίος είναι και αυτός που έφερε ξανά στο προσκήνιο την υπόθεση Stormy Daniels.

Όσον αφορά τον Trump, αυτός αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της δίκης να επιστρέψει στη Φλόριντα και στην έπαυλη του στο Mar al Lago, από όπου και θα κάνει τα ξημερώματα (περίπου στις 03:15 ώρα Ελλάδας) δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Όχι σε κάλυψη, φωτογραφίες

Οι δικηγόροι του Trump έχουν αντιταχθεί στη βιντεοσκόπηση, στη φωτογράφιση και στη ραδιοφωνική κάλυψη της δίκης για να μη μετατραπεί, όπως υποστηρίζουν, η όλη διαδικασία σε «τσίρκο», με το δικαστή Juan Merchan να επιτρέπει πέντε φωτογράφους να κάνουν λήψεις μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία και να ορίζει ότι οι τηλεοπτικές κάμερες θα επιτρέπονται στους διαδρόμους του κτηρίου.

Στη νομική ομάδα υπεράσπισης εντάχθηκε και ο Todd Blanche, ένας εξέχων δικηγόρος και πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, ο οποίος είχε υπερασπιστεί στο παρελθόν τον Paul Manafort, τον επικεφαλής της εκστρατείας του Trump το 2016 που κατηγορήθηκε από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης για απάτη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση για ομοσπονδιακά εγκλήματα.

Τελικά οι κατηγορίες σε βάρος του απορρίφθηκαν και ο Trump έδωσε χάρη στον Manafort, πριν αποχωρήσει από την προεδρία.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Με Ρεπουμπλικάνους βουλευτές να καλούν τους οπαδούς τους να βγουν στους δρόμους, η Νέα Υόρκη έχει τεθεί σε συναγερμό.

Πάνω από 55.000 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ενώ έχουν αποκλειστεί δρόμοι γύρω από το δικαστήριο του Μανχάταν και τον πύργο Trump.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Eric Adams υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία γνωστή απειλή για την ασφάλεια της πόλης και των κατοίκων, αν και έσπευσε να προειδοποιήσει πως όποιος ξεφύγει και συμμετάσχει σε οποιαδήποτε πράξη βίας, θα συλληφθεί και θα λογοδοτήσει

Ενισχυμένος στις δημοσκοπήσεις

Οι κατηγορίες κατά του Trump φέρονται πως έχουν προσδώσει περισσότερη δυναμική στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και νυν υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα του 2024.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε τρεις ημέρες κατάφερε να συγκεντρώσει 7 εκατομμύρια δολάρια, ενώ αναλυτές αναφέρουν πως έχει ήδη καταφέρει να συσπειρώσει γύρω του τη βάση των Ρεπουμπλικάνων, όταν μέχρι πρότινος ήταν αποδέκτης έντονης κριτικής για την «πολιτική ήττα» του κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Δημοσκόπηση δείχνει πως μέσα σε λίγες ημέρες αυξήθηκε από το 44% στο 48% το ποσοστό των Ρεπουμπλικάνων που θέλουν ο Trump να είναι αυτός που θα πάρει το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2024.
 
Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου