MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Ταφόπλακα από Αδωνι και στους «χωρίς μεσάζοντες»

Αφροδίτη Τζιαντζή


«Οσο η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, τόσο οι θεσμοί της πρέπει να γίνονται περισσότερο κανονικοί», ήταν το επιχείρημα με το οποίο δικαιολόγησε την κατάργηση των αγορών χωρίς μεσάζοντες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ● Διοργανωτές και σύλλογοι πολιτών αντιτείνουν ότι οι κοινωνικές συνθήκες που γέννησαν τον θεσμό όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά η σημερινή νέα κρίση τον καθιστά ξανά επίκαιρο και πιο αναγκαίο από ποτέ και αναζητούν νόμιμη διέξοδο για τη συνέχισή του.

«Oι αγορές χωρίς μεσάζοντες ήταν ένα γέννημα της οικονομικής κρίσης. Οσο η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, τόσο οι θεσμοί της πρέπει να γίνονται περισσότερο κανονικοί». Με αυτό το επιχείρημα δικαιολόγησε την κατάργηση των αγορών χωρίς μεσάζοντες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα. Πόσο κανονικές είναι όμως οι συνθήκες που αναγκάζουν τα νοικοκυριά να μειώνουν ακόμα και τα απαραίτητα, μήπως καταφέρουν να μείνει λίγο... λιγότερος μήνας στο τέλος του μισθού;

Πόσο κανονικές είναι οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά, ακόμα και στα πιο ταπεινά τρόφιμα του ελληνικού τραπεζιού, λαχανικά, φρούτα και όσπρια, που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν ή και ξεπερνάνε το 100%; Οι διοργανωτές των αγορών χωρίς μεσάζοντες, παραγωγοί και ενώσεις καταναλωτών, επιμένουν ότι οι κοινωνικές συνθήκες που γέννησαν τον θεσμό όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά η σημερινή νέα κρίση τον καθιστά ξανά επίκαιρο και πιο αναγκαίο από ποτέ.

Τυπικά από τον Μάιο του 2022, όταν έληξε η τρίμηνη παράταση που έδινε ο νόμος για την «αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του υπαίθριου εμπορίου», η διοργάνωση αγορών χωρίς μεσάζοντες δεν επιτρέπεται ούτε υπό την αιγίδα των δήμων. Με βάση την προηγούμενη νομοθεσία οι δήμοι μπορούσαν μία Κυριακή τον μήνα να φιλοξενούν εθελοντικές δράσεις αλληλέγγυου εμπορίου ως «αγορές καταναλωτών». Δικαίωμα συμμετοχής είχαν οι επαγγελματίες αγρότες (εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών) και μόνο για ιδιοπαραγόμενα προϊόντα, συνεταιρισμοί, φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και πολύ μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις τροφίμων και ειδών καθαρισμού.

Η σχετική διάταξη απαλείφθηκε εντελώς από τον νέο νόμο, ενώ όπως παραδέχτηκε στη Βουλή ο Αδωνις Γεωργιάδης η κατάργηση των αγορών χωρίς μεσάζοντες ήταν πάγιο αίτημα των επαγγελματιών πωλητών των λαϊκών αγορών μέσα από την ομοσπονδία τους (ΠΟΣΠΛΑ). Πρόκειται για το ίδιο σωματείο που καλωσόρισε με πανηγυρικούς στολισμούς και κάμερες τον υπουργό στη λαϊκή αγορά της Νέας Φιλαδέλφειας, ξυπνώντας μνήμες από τον κινηματογραφικό Μαυρογιαλούρο στο «Υπάρχει και φιλότιμο» του Αλέκου Σακελλάριου.
Πιέσεις

Η ΠΟΣΠΛΑ, μέσω και του δικηγόρου της Βασίλη Καπερνάρου, πρωτοστατεί στις πιέσεις προς τους δήμους για να εξαφανιστούν οι αγορές χωρίς μεσάζοντες, αποκαλώντας τις «παραλαϊκές» που «λειτουργούν χωρίς κανόνες στο όνομα της δήθεν αλληλεγγύης». Μάλιστα συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΛΑ, ανάμεσά τους και στέλεχος του κόμματος του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη, κατήγγειλαν τη συμμετοχή παραγωγών σε «Φεστιβάλ Γης» που διοργάνωσε ο Δήμος Αλίμου την Κυριακή 5 Ιουνίου και ζήτησαν την παρέμβαση της αστυνομίας.

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε, χωρίς παρατράγουδα, αγορά χωρίς μεσάζοντες πίσω από το γήπεδο «Καραϊσκάκη» στον Πειραιά, ενώ την επόμενη Κυριακή πραγματοποιείται στα Ταμπούρια. «Είναι ένας θεσμός που κλείνει σχεδόν μια δεκαετία, από τον Φεβρουάριο του 2013, και λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, ειδικά στις λαϊκές γειτονιές» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Βαρθολομαίος Κυβέλος, πρόεδρος του συλλόγου καταναλωτών «Λιμάνι Χωρίς Μεσάζοντες». Οπως τονίζει, «ο κόσμος από τον Φεβρουάριο που ακούστηκε ότι οι αγορές θα καταργηθούν είναι ανάστατος. Διαμαρτύρονται και δεν καταλαβαίνουν γιατί τις κλείνουν».

Ο ίδιος συμμετείχε στην κοινοβουλευτική συζήτηση για τον νόμο εκπροσωπώντας συντονιστικό 15 φορέων από την Αττική, ωστόσο, όπως λέει, ο υπουργός αρνείται να συνομιλήσει μαζί τους υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν επίσημο συλλογικό φορέα.

«Το επιχείρημά του είναι ότι αυτά είναι παράνομα. Δεν μας εξηγεί όμως τι εννοεί. Εξάλλου σε μας συμμετέχουν αρκετοί παραγωγοί που πάνε και στις λαϊκές. Είναι κι αυτοί παράνομοι; Δεν υπάρχουν ελεγκτικοί οργανισμοί να διαπιστώσουν αν τηρείται η νομιμότητα;» αναρωτιέται. Οι τιμές στις αγορές αυτές εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές, έχουν πιστό κοινό, ενώ δίνουν διέξοδο έστω για ένα μεροκάματο τον μήνα σε μικρούς παραγωγούς που δεν έχουν πρόσβαση στις λαϊκές.

«Ούτε ότι μπορούμε να βγάλουμε όλοι άδεια λαϊκής είναι αλήθεια, αφού υπάρχουν σημαντικά εμπόδια, γραφειοκρατικά και οικονομικά» λέει στην «Εφ.Συν.» παραγωγός ελαιόλαδου που συμμετέχει σε αγορές χωρίς μεσάζοντες στην Αττική. «Διέξοδος είναι και για τους δήμους, αφού προσφέρουμε τρόφιμα στα κοινωνικά παντοπωλεία, αλλά και για τον καταναλωτή, ειδικά αυτή την εποχή της γενικευμένης ακρίβειας» καταλήγει.
 
 
Thanks to Paul_k 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου