MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Η Τουρκία ξανά «επιτήδειος ουδέτερος» κι εμείς πανηγυρίζουμε με «ανούσιες επιτυχίες»

Ο Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος, άριστος γνώστης της τουρκικής ιστορίας αλλά και της σημερινής πραγματικότητας, δεν έχει κουραστεί να υπενθυμίζει σε κάθε δημόσια παρέμβαση του τον άριστο τρόπο με τον οποίο η Τουρκία παίζει το ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου». Δυστυχώς όσοι έχουν την ευθύνη χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων έχουν πληγεί από το επικίνδυνο σύνδρομο του «αλάθητου» και αρνούνται να δουν τα γεγονότα.


Πανηγυρίζουν επειδή σε πρόσφατη άσκηση ελληνικό στρατηγείο αντικατέστησε αυτό της Τουρκίας. Επειδή η εποχή που διανύουμε είναι πάρα πολύ περίεργη και επικίνδυνη να επισημάνουμε ότι αυτή η εξέλιξη δεν είναι απαραίτητα θετική. Δείχνει ότι σε περίπτωση που η σύγκρουση Δύσης -ΗΠΑ δηλαδή- με τη Ρωσία κλιμακωθεί ο ρόλος που θα δοθεί στην Ελλάδα θα είναι «αναβαθμισμένος» αλλά ταυτόχρονα θα αποκόψει κάθε επαφή με τη Ρωσία. Είναι κάτι που το θέλουμε;

Την ίδια ώρα η Τουρκία παίζει ξανά τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου» συζητώντας τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία! Έχει ανοιχτά και σοβαρά θέματα και με τις δύο, αλλά παρόλα αυτά τα τηλέφωνα του Ερντογάν δέχονται κλήσεις και από Ουάσινγκτον και από Μόσχα. Ο Ερντογάν δεν κάνει πίσω με τους S-400 αλλά ο Μπάιντεν δεν «τον τελειώνει». Πουλάει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία και «τσακώνεται» με τη Ρωσία αλλά η Μόσχα πρότεινε να αναλάβει η Τουρκία διαμεσολαβητικό ρόλο στην κρίση με τις ΗΠΑ!

Προφανώς στην κυβέρνηση τα γνωρίζουν όλα αυτά. Το ερώτημα είναι αν έχουν μετρήσει σωστά τα γεγονότα κι αν έχουν προβλέψει τις συνέπειες των αποφάσεων τους που οδηγούν τη χώρα σε μονόδρομο σ΄ ότι αφορά στην εξωτερική της πολιτική. Μονόδρομος που δεν αποκλείεται να οδηγεί σε αδιέξοδο. Ίσως θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά στην ιστορία ή να μελετήσουν τις παρεμβάσεις του Δημήτρη Σταθακόπουλου. Θα ΄ναι πολύ χρήσιμο να ανοίξουν λίγο τους ορίζοντες τους και να σταματήσουν να πανηγυρίζουν για ανούσιες «επιτυχίες».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου