MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Η επέλαση του νεοφασισμού

Δεν θα ήταν λάθος να αναφερθεί κανείς σε μία νέα σκοτεινή εποχή Μακαρθισμού στις Η.Π.Α. – με τις απεριόριστες εξουσίες που δόθηκαν στις «Big Tech» να αποκλείουν κατά το δοκούν, ως ανώτατοι δικαστές, όποιους λογαριασμούς χρηστών θεωρούνται ύποπτοι. Δηλαδή τον οποιονδήποτε, τον οποίο είναι σε θέση να δαιμονοποιήσουν και να περιθωριοποιήσουν, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν – παίζοντας το ρόλο του Μεγάλου Αδελφού. Μπορεί τώρα να θεωρούν οι Δημοκρατικοί στις Η.Π.Α. πως δεν θα τους συμβεί κάτι ανάλογο, ότι είναι ασφαλείς δηλαδή απέναντι σε αυτό το είδος της «εταιρικής βίας», αλλά κάνουν μεγάλο λάθος – αφού τοποθετήθηκαν τα θεμέλια ενός ήπιου φασισμού στη χώρα, ο οποίος δεν θα αργήσει να μετατραπεί σε έναν πολύ πιο ολοκληρωτικό και επικίνδυνο, από αυτόν που φαίνεται σήμερα, πιθανότατα με «αριστερό προσωπείο». Στην Ευρώπη τώρα συμβαίνει κάτι ανάλογο, όπου τη θέση των «Big Tech» έχει η βιομηχανική ελίτ που κυβερνάει τη Γερμανία – μία διαδικασία που ξεκίνησε το 2000 με την πολιτική της φτωχοποίησης του γείτονα, επιταχύνθηκε το 2010 με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους που η ίδια προκάλεσε μέσω της Ελλάδας και ολοκληρώνεται με την κρίση του κορωναΐού. Αργά ή γρήγορα η Γερμανία θα καταστήσει όλες τις χώρες υποτελείς της, όπως την Ελλάδα, εγκαθιστώντας δικές της κυβερνήσεις – τις οποίες θα αλλάζει «δημοκρατικά», όταν αντιδρούν στις εντολές της. Ούτε εδώ θα χρειαστούν τανκς στους δρόμους, αλλά η σωστή χρήση των οικονομικών όπλων που διαθέτει – απέναντι στα οποία δεν θα μπορεί να αμυνθεί καμία χώρα.


Ανάλυση

Εν όψει της ορκωμοσίας του νέου προέδρου στις Η.Π.Α., του J. Biden, περίπου 20.000 στρατιώτες έχουν μεταφερθεί στην Ουάσιγκτον, για να προστατεύσουν τα κυβερνητικά κτίρια από τυχόν επιθέσεις – περισσότεροι από ότι στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στη Συρία μαζί! Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και το Καπιτώλιο έχουν περιφραχθεί με ατσάλι, συρματοπλέγματα και μπετόν – ενώ οι εικόνες από βαριά οπλισμένους Εθνοφρουρούς που στρατοπεδεύουν στα πατώματα του Καπιτωλίου, δημιουργούν την εντύπωση πως το Αμερικανικό Έθνος ευρίσκεται υπό πολιορκία.

Από ποιους; Από τους μισούς περίπου Πολίτες του που στηρίζουν τον απερχόμενο πρόεδρο Trump – ο οποίος κατηγορήθηκε για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα ότι, προκάλεσε τη βίαιη εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης στις 6 Ιανουαρίου! (ανάλυση). Για πραξικόπημα δηλαδή, παρά το ότι δεν δρομολογείται ποτέ κάτι τέτοιο στο φως της ημέρας – ούτε χωρίς τη στήριξη των ελίτ (ανάλυση).

Ο διχασμός και το κομματικό μίσος έχουν φτάσει σε τέτοιο οριακό σημείο, ώστε οι βουλευτές των Δημοκρατικών να φοβούνται πως ορισμένοι από τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους τους, είναι πρόθυμοι να συνδράμουν στο χάος – ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του Trump υπάρχουν κάποιοι υπέρμαχοι της «λευκής φυλής» και νεοφασίστες που δηλώνουν δημόσια ότι, «ο μόνος καλός Δημοκρατικός είναι ο νεκρός Δημοκρατικός»!

Την ίδια στιγμή τόσο ο Trump, όσο και τα 74 εκ. των υποστηρικτών του, πιστεύουν πως οι εκλογές ήταν νοθευμένες – χωρίς όμως να έχουν αξιόπιστες αποδείξεις που να το τεκμηριώνουν, αφού τα δικαστήρια απέρριψαν όλες τις προσφυγές ως ψευδείς και ανυπόστατες. Όσον αφορά δε τα 81 εκ. των ψηφοφόρων του Biden, θεωρούν πως ο Trump και οι οπαδοί του λειτουργούν αντιδημοκρατικά και ωθούν απερίσκεπτα τη χώρα σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

Ταυτόχρονα, οι κορυφαίοι στρατηγοί του Πενταγώνου προειδοποίησαν επίσημα τα στρατεύματα των Η.Π.Α. να σεβαστούν το Σύνταγμα και να εκπληρώσουν το καθήκον τους, προστατεύοντας την ειρηνική μεταφορά της εξουσίας στον Biden – μία απίστευτη ανακοίνωση που τεκμηριώνει την αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, προβλήθηκε από τα ΜΜΕ ένα βίντεο που δείχνει τον αντιπρόεδρο του D. Trump, τον M. Pence, να επιθεωρεί τα στρατεύματα που έχουν καταλάβει τους δρόμους της Ουάσιγκτον – σαν να πρόκειται να μεταβούν σε κάποιον πόλεμο στο εξωτερικό! Ο παραλογισμός ολοκληρώνεται με τους εξωφρενικούς ισχυρισμούς πως η Ρωσία ευρίσκεται πίσω από τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου – με το CNN να αναφέρει πως «η αποστολή ολοκληρώθηκε για το Ρώσο πρόεδρο Putin»!

Υπενθυμίζουμε εδώ πως από τότε που εκλέχθηκε ο D. Trump, δήθεν με τη βοήθεια των Ρώσων, δρομολογήθηκε μία αδυσώπητη εκστρατεία των ΜΜΕ εναντίον του, γνωστή ως «Russia Gate» – με την κατηγορία πως η Ρωσία επεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική των Η.Π.Α. Όταν βέβαια κέρδισε τις εκλογές ο Biden, οι αναφορές στην ανάμιξη της Ρωσίας εξαφανίσθηκαν σε χρόνο μηδέν – γεγονός που σημαίνει πως οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί μεν να υπονόμευσαν τις εκλογές του 2020, αλλά οι Δημοκρατικοί τις υπονομεύουν από το 2016 και μετά. 
 
Η άλλη όψη του νομίσματος

Περαιτέρω, ο οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει πως πρόκειται για μία κοινωνική σύγκρουση – ως αποτέλεσμα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που επικράτησε στις Η.Π.Α. μετά το 1980, ενισχύθηκε από την πολιτική της Fed (QE) κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και απογειώθηκε με την υγειονομική κρίση του Covid. Πως επιχειρείται στην ουσία η ολοκληρωτική επικράτηση των ελίτ του 1% επί της «μάζας» του 99% που αντιδράει στο «δρόμο προς τη δουλεία» – αν και δρομολογείται με διαφορετικό τρόπο, από αυτόν που είχε περιγράψει ο Hayek στο ομώνυμο βιβλίο του.

Ειδικότερα, μπορεί να μην υπάρχουν τανκς στους δρόμους και ένας δικτάτορας που υποκινεί το πλήθος, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο – αφού η ισχύς των μονοπωλιακών εταιρικών δυνάμεων που έχουν δημιουργηθεί, με τη συνεργασία της κυβέρνησης που θέλουν να επιβάλλουν, δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου από το φασισμό. Ο νέος δικτάτορας δεν είναι κάποιος φανατικός «Führer» όπως ο Χίτλερ στη Γερμανία, αλλά η Silicon Valley – η πηγή της τεχνολογικής προόδου και το φρούριο της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, σε συνεργασία με τη Wall Street. Θυμίζουμε εδώ πως στο βιβλίο «Φιλελεύθερος φασισμός» του J. Goldberg από το 2008, ο συγγραφέας υποστήριξε πως πριν το 2ο παγκόσμιο πόλεμο «ο φασισμός θεωρήθηκε ευρέως ως ένα προοδευτικό κοινωνικό κίνημα, με πολλούς φιλελεύθερους και αριστερούς οπαδούς στην Ευρώπη και στις Η.ΠΑ.».

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να μη σοκάρει τόσο τους Ρεπουμπλικάνους, όσο και τους Δημοκρατικούς το ότι, ο πρόεδρος των Η.Π.Α. «αποβλήθηκε» με συνοπτικές διαδικασίες από όλες τις μεγάλες πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, YouTube) – τα οποία του στέρησαν και του αρνήθηκαν τη δυνατότητα να επικοινωνεί με τα 74 εκ. των ψηφοφόρων του ή με το 50% περίπου των Αμερικανών ψηφοφόρων.

Πρόκειται στην ουσία για μία βίαιη ενέργεια άνευ προηγουμένου – πολύ πιο ανησυχητική από την επίθεση στο Καπιτώλιο, παρά το ότι η τελευταία ήταν αναμφίβολα μία αποτρόπαια και καταδικαστέα πράξη. Οι τεχνολογικές αυτές εταιρίες βέβαια, γνωστές ως «Big Tech», νομιμοποιήθηκαν ουσιαστικά από το ότι, οι επικεφαλής τους κλήθηκαν να καταθέσουν στο Κογκρέσο «πώς και γιατί οι Ρώσοι πράκτορες κατάφεραν να παραβιάσουν τις εκλογές των Η.Π.Α. υπέρ του λαϊκιστή Trump» (πηγή) – διαμορφώνοντας έκτοτε το λογισμικό τους, έτσι ώστε αρκετά από τα εκατομμύρια των χρηστών τους να μπορούν να χάσουν τη σκληρή δουλειά, τα μέσα επιβίωσης και την ίδια τους τη φωνή, χωρίς κανένα δικαίωμα αντίδρασης τους.

Ως εκ τούτου δεν θα ήταν λάθος να αναφερθεί κανείς στο ξεκίνημα μίας νέας σκοτεινής εποχής Μακαρθισμού στις Η.Π.Α. – με τις απεριόριστες εξουσίες που δόθηκαν στις «Big Tech» να αποκλείουν κατά το δοκούν, ως ανώτατοι δικαστές, όποιους λογαριασμούς χρηστών θεωρούνται «ύποπτοι». Δηλαδή τον οποιονδήποτε, τον οποίο είναι σε θέση να δαιμονοποιήσουν και να περιθωριοποιήσουν, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν – παίζοντας το ρόλο του Μεγάλου Αδελφού, όπως περιγράφεται από το «1984» του Orwell που αναφέρει ο γιός του Trump (εικόνα).


Μπορεί τώρα να θεωρούν οι Δημοκρατικοί στις Η.Π.Α. πως δεν θα τους συμβεί κάτι ανάλογο, ότι είναι ασφαλείς δηλαδή απέναντι σε αυτό το είδος της «εταιρικής βίας», αλλά κάνουν μεγάλο λάθος – αφού τοποθετήθηκαν τα θεμέλια ενός ήπιου φασισμού στη χώρα, ο οποίος δεν θα αργήσει να μετατραπεί σε έναν πολύ πιο ολοκληρωτικό και επικίνδυνο, από αυτόν που φαίνεται σήμερα, πιθανότατα με «αριστερό προσωπείο». 
 
Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, στην Ευρώπη συμβαίνει κάτι ανάλογο, όπου τη θέση των «Big Tech» έχει η βιομηχανική ελίτ που κυβερνάει τη Γερμανία – μία διαδικασία που ξεκίνησε το 2000 με την πολιτική της φτωχοποίησης του γείτονα (ανάλυση), επιταχύνθηκε το 2010 με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους που η ίδια προκάλεσε μέσω της Ελλάδας και ολοκληρώνεται με την κρίση του κορωναΐού.

Αργά ή γρήγορα, η Γερμανία θα καταστήσει όλες τις χώρες υποτελείς της, όπως την Ελλάδα, εγκαθιστώντας δικές της κυβερνήσεις – τις οποίες θα αλλάζει «δημοκρατικά», όταν αντιδρούν στις εντολές της. Ούτε εδώ θα χρειαστούν τανκς στους δρόμους, αλλά η σωστή χρήση των οικονομικών όπλων που διαθέτει – απέναντι στα οποία δεν θα μπορεί να αμυνθεί καμία χώρα. 
 
Πηγή :  https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου