MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Ιωαννίδης: Θεατρικό έργο η καραντίνα – Δεν έχουμε βεβαιωθεί αν είναι ασφαλή τα εμβόλια

Δείτε τι δήλωσε ο έγκριτος επιστήμονας:

Ο καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας, Επιστημών Δεδομένων και Στατιστικής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Ιωάννης Ιωαννίδης, ο οποίος εξ αρχής ήταν κατά του Lockdown, μίλησε στο κυπριακό SigmaLive.

Σχολιάζοντας τα μέτρα και ειδικά την καραντίνα, σημείωσε ότι δεν είναι παράδοξο ότι δεν απέδωσε, αφού όπως εφαρμόζεται στις ευρωπαϊκές χώρες είναι απίθανο να έχουν αποτελεσματικότητα. Πρόσθεσε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις όταν έχουμε ένα εγκατεστημένο επιδημικό κύμα και στις συνθήκες που εφαρμόζεται ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εκ των πραγμάτων εξακολουθεί να κινείται και να εργάζεται, έτσι η καραντίνα είναι περισσότερο ένα θεατρικό μέτρο, έχει πρακτικά μηδενική αποτελεσματικότητα.

Μάλιστα, ο δρ. Ιωαννίδης είπε ότι έχει και αρνητική επίδραση πάνω στην επιδημία πολλές φορές, ειδικά όταν εφαρμοστεί σε μια φάση όπου το επιδημικό κύμα ήδη έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα και έχει ήδη μολύνει ένα μεγάλο ποσοστό στην κοινότητα και κατά συνέπεια «αναγκάζουμε» πολλούς μολυσμένους ανθρώπους να περάσουν περισσότερο χρόνο σε κλειστό χώρο, κυρίως στο σπίτι τους κυρίως με ευπαθείς ομάδες. Οι άνθρωποι αυτοί κανονικά θα περνούσαν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικό χώρο εάν δεν είχαμε καραντίνα».

Σε ερώτηση ποια μέτρα θα ήταν το πιο αποτελεσματικά, ο ειδικός απάντησε ότι η πρώτη λύση είναι να προστατεύσουμε με δρακόντεια μέτρα ειδικά πληθυσμούς και ειδικά συνθήκες όπου ο ιός μπορεί να είναι καταστρεπτικός. Γηροκομεία και νοσοκομεία πρέπει να προστατευτούν με κάθε τρόπο με τεστ κάθε εβδομάδα για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε χάσει λοιμώξεις. Η δεύτερη λύση είναι να προστατεύσουμε με δρακόντεια μέτρα αυτούς που είναι πραγματικά ευπαθείς. Υπάρχει ένα 10% του πληθυσμού που θα πρέπει να αποφεύγει εντελώς την έκθεση στον ιό, κάτι που η γενική καραντίνα δεν πετυχαίνει. Κάποιες φορές προστατεύει άτομα που έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο, περισσότερο από άτομα που βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα προσωπικής υγιεινής θα πρέπει να συνεχιστούν, τονίζοντας ότι είναι λάθος να λέμε ότι εάν κάποιος φοράει μάσκα είναι εντάξει να βρίσκεται σε σημεία συμφόρησης όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Όσον αφορά στα εμβόλια, εξήγησε ότι υπάρχει αισιοδοξία αλλά έχουμε ελάχιστες πληροφορίες για το ποια είναι η ικανότητα τους. Υπογράμμισε πως δεν έχουμε βεβαιωθεί ακόμα, αν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή και χαρακτήρισε βιαστική την απόφαση της Βρετανίας να προχωρήσει σε έγκριση του εμβολίου της Pfizer, για το οποίο γιατροί έχουν εκφράσει ανησυχίες πως είναι πιθανό να προκαλεί στείρωση στις γυναίκες (ΕΔΩ).

«Έχουμε ελάχιστες πληροφορίες για το ποιά είναι η ικανότητα αυτών των εμβολίων στο να δαμάσουν ένα επιδημικό κύμα και πόσο αυτό θα διαρκέσει αλλά και πόσο γρήγορα μπορούμε να εμβολιάσουμε, ακόμα και αν βεβαιωθούμε πως τα εμβόλια είναι τελικά και αποτελεσματικά και ασφαλή. Η Βρετανία προχώρησε σε μία έγκριση πολύ γρήγορα. Είναι δύσκολο να πιστέψω ότι μέσα σε λίγες ώρες πρακτικά μπόρεσαν να δουν διεξοδικά όλα τα δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε από το 2.33 τα λόγια του κ. Ιωαννίδη για την καραντίνα και στο 7.28 για το εμβόλιο:
 

 
Πηγή : el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου