Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Ιωάννης Μάζης , έκανε λόγο για ένα κυκεώνα σχεδίων και καταλόγων δυσανάλογου αποτελέσματος ως προς την δραστικότητα κυρώσεων , με ευθύνη της Γερμανικής Προεδρίας, που αν αποφασιστούν στη πράξη δεν θίγουν τον πυρήνα της επεκτατικής πολιτικής Ερντογάν και είναι αμφίβολο αν και η Αθήνα θα μπορέσει για εσωτερική κατανάλωση να κάνει επίκληση. Η Τουρκία ενδεχομένως είπε ανήμερα και της έναρξης της Συνόδου Κορυφής να κάνει κάποια τρικ ανούσιων μεταμορφώσεων της εικόνας της, ώστε να δώσει άλλοθι στη Γερμανία , καν τέτοια συζήτηση να μην γίνει.
Ο ίδιος ανέλυσε γιατί η Τουρκία ετοιμάζεται για νέα κίνηση νότια της Κρήτης ώστε να δοκιμάσει στο πεδίο την ελληνοαιγυπτιακή μερική συμφωνία, προσέγγισε την νέα πραγματικότητα στις ΗΠΑ με την εξωτερική πολιτική Μπάιντεν σε σχέση με την Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αλλά και την παγίδα της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό.
Το ενδεχόμενο ρυμούλκησης εκ νέου στη Δύση της Τουρκίας , είπε ο κ. Μάζης, ενδεχομένως να έχει ως προσφορά και σε ρόλο «Ιφιγένειας» για Ελλάδα και Κύπρο , στο όνομα της σταθερότητας στην περιοχή. Μην περιμένουμε από την Γαλλία κατέληξε να θέσει μόνη της αρνησικυρία ως προς την Τουρκία, αν εμείς δεν συμπράξουμε σε αυτό , την ώρα που όπως είδαμε στην προηγούμενη Σύνοδο η Ελλάδα ήταν αυτή που απέτρεπε την Κυπριακή Δημοκρατία , από κάτι τέτοιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου