MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Το τουρκικό brain drain και η απειλή του πολέμου

Με την Τουρκία να απομονώνεται επιστρέφοντας ταχύτατα στο μεσαίωνα και στις μογγολικές παραδόσεις της, οι νέοι την εγκαταλείπουν μαζικά – ειδικά αυτοί που κατοικούν στην Κωνσταντινούπολη και στα παράλια της Μικράς Ασίας, έχοντας σε μεγάλο βαθμό ελληνοκεντρικό τρόπο σκέψης. Από την άλλη πλευρά, με την τουρκική οικονομία κατεστραμμένη και με τόσα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του, είναι φανερό πως ο τούρκος δικτάτορας θέλει να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα – για να καλύψει τα θηριώδη προβλήματα του. Εν τούτοις, φοβάται πως θα ηττηθεί σε μία σύγκρουση με τη χώρα μας, η οποία θα διαρκούσε ελάχιστο χρόνο – ενώ θα περιοριζόταν στη θάλασσα και στον αέρα, όπου η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή, γνωρίζοντας πως είναι μόνη της.

Επικαιρότητα 

Μπορεί ο Τούρκος δικτάτορας να έχει κηρύξει ως αποστολή του τη δημιουργία ευσεβών μουσουλμανικών γενεών, αλλά οι νέοι της χώρας του έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις – σύμφωνα με μία πρόσφατη δημοσκόπηση που διαπίστωσε ότι, το 2019 δεν ήθελαν να νηστεύουν ή να προσεύχονται τακτικά, ενώ οι γυναίκες απεχθάνονται την κάλυψη των μαλλιών τους (πηγή). 

Μία άλλη δημοσκόπηση τώρα (πηγή), ανέφερε πως μόλις το 12% των Τούρκων εμπιστεύεται τους ισλαμιστές κληρικούς – ενώ ακόμη και το 60,5% των νέων που υποστηρίζουν το δικτάτορα, θα προτιμούσαν να ζουν στη χριστιανική Ελβετία με το μισό μισθό που κερδίζουν στη μουσουλμανική Σαουδική Αραβία (πηγή). Όσο για το 70,3% των ερωτηθέντων, πιστεύουν πως ένας ταλαντούχος νέος δεν θα μπορούσε ποτέ να εξελιχθεί επαγγελματικά, εάν δεν διαθέτει πολιτικές «διασυνδέσεις» – γεγονός που σημαίνει πως ο νεποτισμός στην Τουρκία ζει και βασιλεύει. 

Σε σχέση τώρα με την ελεύθερη έκφραση στα κοινωνικά μέσα, μόνο το 30% πιστεύει πως υπάρχει – ενώ με βάση νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι νέοι της χώρας έχουν περισσότερο μία δυτική νοοτροπία, παρά μία ισλαμική συντηρητική όπως θα ήθελε ο δικτάτορας. Το 72% δε αυτών που είναι κάτω από την ηλικία των 20 ετών υποστηρίζουν την πλήρη ένταξη της χώρας στην ΕΕ – κάτι που φυσικά αποκλείεται να συμβεί, αφού η μογγολική καταγωγή των Τούρκων δεν συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές αντιλήψεις. 

Παρά τις επίσημες θρησκευτικές διδασκαλίες λοιπόν, όπου σύμφωνα με τον κορυφαίο ισλαμιστή κληρικό «τα παιδιά που δεν διαβάζουν το Κοράνι είναι με το Σατανά» (πηγή), η νέα γενιά δεν ανέχεται την κοινωνική μηχανική που θέλει να της επιβάλλει το καθεστώς – πόσο μάλλον αφού η ελευθερία για τους περισσότερους είναι πιο σημαντική από την προσευχή, κατά τις ελληνοκεντρικές αντιλήψεις. 

Μπορεί τώρα αρκετοί νέοι να έχουν συλληφθεί επειδή πρόσβαλαν το δικτάτορα, ακόμη και μέσω μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν σκύβουν το κεφάλι – εγκαταλείποντας συχνά την πατρίδα τους με προορισμό κράτη που σέβονται τις ατομικές ελευθερίες. Έτσι μόνο το 2019 περίπου 330.289 άτομα έφυγαν από την Τουρκία, για να ζήσουν στο εξωτερικό – με το 40,8% αυτών που μετανάστευσαν να είναι νέοι μεταξύ 20 και 34 ετών, κυρίως μορφωμένοι (πηγή). Λογικά επομένως αναφερόμαστε σε ένα τουρκικό brain drain – το οποίο είναι εξαιρετικά μεγάλο. 

Ο βασικός λόγος εκτός από την ανεργία των νέων (25%), τους μισθούς πείνας και την οικονομική κατάρρευση της χώρας, είναι το αυταρχικό καθεστώς – συμπεριλαμβανομένων των απαγορεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των απειλών κατά της ελευθερίας της σκέψης, καθώς επίσης της έκφρασης άποψης. Μόνο στις πρώτες 65 ημέρες της πανδημίας συνελήφθησαν 510 Τούρκοι με την κατηγορία της διάδοσης αβάσιμων και προκλητικών μηνυμάτων στα μέσα δικτύωσης – ενώ προηγουμένως η κρατική λογοκρισία είχε αποκλείσει την πρόσβαση σε 408.494 ιστοσελίδες, σε 7.000 λογαριασμούς Twitter, σε 40.000 tweets, σε 10.000 βίντεο You Tube και σε 6.200 λογαριασμούς Facebook! (πηγή). 

Όσον αφορά γενικότερα τη Δημοκρατία, υποχωρεί ακατάπαυστα – με κριτήριο ένα ακόμη νομοσχέδιο που υπεβλήθη από το κυβερνών κόμμα στη Βουλή, με στόχο το μεγαλύτερο έλεγχο των κοινωνικών μέσων. Εν προκειμένω, θα αναγκάσει τις εταιρίες κοινωνικών μέσων με περισσότερους από 1.000.000 χρήστες καθημερινά στην Τουρκία, όπως το Twitter, το Facebook και το You Tube, να εγκατασταθούν ή να ορίσουν έναν εκπρόσωπο τους στην Τουρκία – ο οποίος θα λογοδοτεί απέναντι στις τουρκικές αρχές για νομικά και φορολογικά θέματα. 

Εάν τώρα αυτές οι εταιρίες δεν συμμορφωθούν, θα απειλούνται με πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων – ενώ θα περιορισθεί η ζώνη λειτουργίας τους κατά 50-95%. Ως εκ τούτου, με την Τουρκία να απομονώνεται επιστρέφοντας ταχύτατα στο μεσαίωνα και στις μογγολικές παραδόσεις της, οι νέοι την εγκαταλείπουν μαζικά – ειδικά αυτοί που κατοικούν στην Κωνσταντινούπολη και στα παράλια της Μικράς Ασίας, έχοντας σε μεγάλο βαθμό ελληνοκεντρικό τρόπο σκέψης. 

Κλείνοντας, με την τουρκική οικονομία κατεστραμμένη και με τόσα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του, είναι φανερό πως ο τούρκος δικτάτορας θέλει να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα – για να καλύψει τα θηριώδη προβλήματα του. Εν τούτοις φοβάται πως θα ηττηθεί σε μία σύγκρουση με τη χώρα μας, η οποία θα διαρκούσε ελάχιστο χρόνο – ενώ θα περιοριζόταν στη θάλασσα και στον αέρα, όπου η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή, γνωρίζοντας πως είναι μόνη της.

Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου