MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Η φοβική διπλωματία της Ελλάδας και η… αδιαφορία της Merkel για το μεταναστευτικό

Η φοβική διπλωματική αντίδραση της Αθήνας δίνει την ευκαιρία στους Γερμανούς να σφυρίζουν αδιάφορα 

Η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να διεθνοποιήσει εγκαίρως το ζήτημα της μαζικής εισβολής στον Έβρο, κυρίως όμως να θέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση άμεσα προ των ευθυνών της, δίνει την ευκαιρία στους Γερμανούς να κάνουν ότι δεν βλέπουν και να κερδίζουν χρόνο κλωτσώντας μακριά την καυτή πατάτα.

Οι αυριανές παράτες του κ. Μητσοτάκη στα σύνορα με την Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλους κοινοτικούς παράγοντες ελάχιστη σημασία έχει για την ουσιαστική διαχείριση της υπόθεσης. 

Η Γερμανίδα επικεφαλής της Κομισιόν κάνει ότι δεν καταλαβαίνει που ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα και υπόσχεται αορίστως βοήθεια σε Ελλάδα και… Βουλγαρία παρότι η κυβέρνηση της τελευταίας δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα και δεν είχε μέχρι σήμερα ούτε μία παράνομη είσοδο στο έδαφος της!

Επιπλέον η κυρία φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε αποστολή δυνάμεων της Frontex στον Εβρο κάτι το οποίο καλοδέχεται και επιζητά η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να έχει σταθμίσει τις συνέπειες. 

Πρόκειται για τραγικό σφάλμα καθώς η εμπειρία από την δράση της Frontex στα νησιά αποδεικνύει ότι δεν θα λειτουργήσει ως δύναμη αποτροπής, αλλά ως μοχλός διευκόλυνσης παράνομων εισόδων λαθρομεταναστών.

Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι η Ελλάδα αντί για έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, ζήτησε με φοβικότητα συμβούλιο υπουργών εξωτερικών το οποίο ορίστηκε «για κάποια στιγμή» την επόμενη εβδομάδα. 

Αλλά ως κύριο θέμα συζήτησης δεν έχει την κατάσταση στον Εβρο, αλλά την κατάσταση στην…Ιντλίμπ με αφορμή τις αιτιάσεις και τα παράπονα της Τουρκίας! 

Ως δεύτερο θέμα συζήτησης έχει τις προοπτικές εξέτασης τρόπων βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και την… Βουλγαρία, που όπως είπαμε δεν αντιμετωπίζει κάποια επείγουσα κατάσταση.

Αυτή η υποτίμηση της ακραίας και επικίνδυνης κατάστασης που βιώνει τα τελευταία 24ωρα η Ελλάδα είναι σκόπιμη και συνειδητή. 

Προέρχεται δε πεντακάθαρα από την πλευρά της Γερμανίας που διαβλέποντας τις χαλαρές αντιστάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη επιχειρεί να κερδίσει χρόνο.
Είναι απολύτως ενδεικτική η διαρροή από την πλευρά της γερμανικής Καγκελαρίας ότι εξακολουθεί να υπάρχει η πεποίθηση πως ο Ερντογάν τελικά θα τιμήσει την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και πώς τα γεγονότα των τελευταίων ημερών αποτελούν μεμονωμένα επεισόδια…

Ακόμη πιο αποκαλυπτική είναι η δήλωση του Χριστιανοδημοκράτη, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, στην FAZ ότι το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων είναι στην ουσία μία… «κραυγή αγωνίας» του Ερντογάν προς την Ευρώπη! 

Γι' αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Ρέτγκεν, η Γερμανία και η ΕΕ δεν πρέπει να αντιδράσουν σκληρά: «Ο Ερντογάν, επειδή απέτυχε να συνεννοηθεί με την Ρωσία ζητά στην ουσία την βοήθεια των Ευρωπαίων για να βρεθεί μία λύση στη Συρία».

Οι επίσημες αυτές δηλώσεις έπρεπε ήδη να έχουν προκαλέσει πολλαπλά διαβήματα από την ελληνική πλευρά η οποία όμως φαίνεται να κοιμάται μακαρίως ποντάροντας στο αυριανό photo opportunity του Εβρου με τον κ. Μητσοτάκη, την Γερμανίδα πρόεδρο της Κομισιόν…

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου