MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Τουρκική ξεφτίλα… Οι γενοκτόνοι κατηγορούν τους Έλληνες για εγκλήματα!

Ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, το βράδυ της Παρασκευής, στο Διεθνές Συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, στη δήλωσή του, αρνείται τις κατηγορίες για τη γενοκτονία των Ποντίων και αναφέρεται στα γεγονότα της Μικρασιατικής Εκστρατείας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις στους Τούρκους. 

Αναφερθείς στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «απορρίπτουμε αβάσιμους, ψευδείς, συκοφαντικούς, εχθρικούς ισχυρισμούς εναντίον της Ιστορίας μας». Στη συνέχεια, ο Ακσόι αναφέρεται στα γεγονότα του 1922: 

«Εάν η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ρίχθηκε στο Αιγαίο Πέλαγος κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, θέλει να αντιμετωπίσει την Ιστορία της, αποφασίστηκε από την επιτροπή Ερευνών των Συμμαχικών Χωρών να καταβάλει αποζημίωση στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε, η οποία (σ.σ. η επιτροπή) διαπίστωσε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης». 

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ καλεί την ελληνική ηγεσία να ακολουθήσει «το παράδειγμα του Βενιζέλου που πρότεινε για Νόμπελ Ειρήνης τον Ατατούρκ». «Καλούμε την ελληνική ηγεσία να ακολουθήσει το δρόμο του Έλληνα πρωθυπουργού Βενιζέλου που πρότεινε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ που ίδρυσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας και να αφήσει στην άκρη τη γεμάτη φαντασία ιδεολογία και την καλούμε να οικειοποιηθούν τις αρχές φιλίας και καλής γειτονία». 

Τι είπε ο Μητσοτάκης στην ομιλία του στο συνέδριο των Ποντίων 

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία αναφερθείς στα πρόσφατα γεγονότα με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και τη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

«Η Τουρκία επιχειρεί να καλύψει με επιθετικότητα κενά που δημιουργεί η παγκόσμια γεωστρατηγική αστάθεια. Και με μονομερείς ενέργειες διεκδικεί τον ρόλο ενός ιδιότυπου “τοπάρχη” στην ευρύτερη περιοχή. Πότε φιλοτεχνώντας χάρτες που εξαφανίζουν ελληνικά νησιά, πότε υπογράφοντας άκυρα χαρτιά που τα αποκαλούν διμερείς συμφωνίες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καταπατώντας τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Για τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι είχε απέναντί του έναν ηγέτη που «μόλις είχε δεχθεί μια σοβαρή ήττα στο διπλωματικό επίπεδο» καθώς «Αμερική, Ρωσία, Ευρώπη, Αίγυπτος, Ισραήλ, είχαν ήδη καταδικάσει την τελευταία απόπειρα να επινοηθούν ανύπαρκτα δικαιώματα στην Μεσόγειο». 

Αναφερθείς στις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «ο δρόμος θα είναι δύσκολος» και «απαιτείται ενότητα, πάνω απ’ όλα και ψυχραιμία». 

Ιδιαίτερα τεταμένο είναι το κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας το τελευταίο διάστημα μετά την κίνηση της Άγκυρας να υπογράψει συμφωνία με τη Λιβύη για τη χάραξη των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο. Η συμφωνία που ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι έχει υπογράψει και στείλει στον ΟΗΕ, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου