MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Η μεγάλη ληστεία των δανειοληπτών

Μία σειρά ανάλγητων ελληνικών κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν την Ελλάδα με την ασυδοσία ή/και με την ανικανότητα τους, αδιαφόρησαν και αδιαφορούν εντελώς για τους Πολίτες. Προτίμησαν να διασώσουν τις τράπεζες με συνεχείς εγγυήσεις ήδη από το 2008, με τρεις κεφαλαιοποιήσεις που κόστισαν στους Πολίτες πάνω από 40 δις €, με μία τέταρτη στήριξη 17 δις € (αναβαλλόμενοι φόροι) που θα πληρωθεί επίσης από τους Έλληνες και σήμερα με τα 12 δις € του προγράμματος «Ηρακλής» – το οποίο στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από μία ύπουλη συμπαιγνία της κυβέρνησης και των τραπεζών που αφήνει εντελώς εκτεθειμένους τους δύστυχους Έλληνες δανειολήπτες.

“Πάνω από 57.000 πολίτες έχουν εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ περισσότεροι από 38.000 έχουν εκκινήσει τη διαδικασία της σχετικής αίτησης. Αθροιστικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ειδικής γραμματείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους από 1η Ιουλίου 2019 μέχρι 20 Δεκεμβρίου 2019: (α) Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 57.166 (β) Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 38.073 χρήστες (γ) Έχουν υποβληθεί 1.249 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες (δ) Έχουν δοθεί 315 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες (ε) Έχουν ήδη αποδεχθεί 84 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων και (στ) Έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 41 πολίτες” (πηγή).
Ανάλυση 

Αυτό που μας εξοργίζει περισσότερο, είναι η προσπάθεια χειραγώγησης των Ελλήνων από την κυβέρνηση και τις τράπεζες, όσον αφορά κυρίως τα δάνεια πρώτης κατοικίας – η ριζική επίλυση των οποίων θα απαιτούσε απλά τη δημιουργία ενός κρατικού επενδυτικού οχήματος από το δημόσιο κατά τα πρότυπα των Η.Π.Α. τη δεκαετία του 1930 και μόλις 6 δις € (αφού δεν υπερβαίνουν τα 12 δις € και οι τράπεζες έχουν ήδη αποσβέσει ως επισφάλειες από τους Ισολογισμούς τους πάνω από το 50%). 

Εν προκειμένω, μία σειρά ανάλγητων ελληνικών κυβερνήσεων προτίμησαν να διασώσουν τις τράπεζες με συνεχείς εγγυήσεις ήδη από το 2008, με τρεις κεφαλαιοποιήσεις που κόστισαν στους Πολίτες πάνω από 40 δις €, με μία τέταρτη στήριξη 17 δις € (αναβαλλόμενοι φόροι) που θα πληρωθεί επίσης από τους Έλληνες και σήμερα με τα 12 δις € του προγράμματος «Ηρακλής» – το οποίο στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από μία συμπαιγνία της κυβέρνησης και των τραπεζών που αφήνει εκτεθειμένους τους δύστυχους Έλληνες δανειολήπτες. 

Ειδικότερα, όλοι γνωρίζουμε πως το πρόβλημα των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα δεν είναι «πιστωτικό», όπως στην περίπτωση των Η.Π.Α. το 2008, της Ιρλανδίας ή της Ισπανίας – με την έννοια πως στις συγκεκριμένες χώρες οφειλόταν στις τράπεζες ή/και στους δανειολήπτες, αφού οι μεν τράπεζες έδιναν δάνεια χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις για να εισπράττουν προμήθειες τα στελέχη τους, ενώ οι δανειολήπτες δανείζονταν ασύδοτα, έναντι συχνά υπερδιογκωμένων αξιών των ακινήτων τους, με δική τους ευθύνη.

Αντίθετα, το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι μακροοικονομικό, οφειλόμενο αποκλειστικά και μόνο στη διαφθορά, στην κακοδιαχείριση και στην αναλγησία των κυβερνήσεων της χώρας – ξεκινώντας από το κληροδότημα του Κ. Καραμανλή, την προδοσία του Γ. Παπανδρέου, την εθνοκτόνο πολιτική των κκ. Βενιζέλου και Σαμαρά που υπέγραψαν το καταστροφικό PSI και καταλήγοντας στο έγκλημα Βαρουφάκη, όπου έκλεισαν οι τράπεζες, χάθηκαν τα χρήματα των Ελλήνων και αφελληνίσθηκαν.

Αναλυτικότερα, το μέσο ετήσιο εισόδημα των οφειλετών το 2008 ήταν 28.418 € σύμφωνα με μελέτη της ΓΣΕΕ, οπότε ήταν εύλογος ο δανεισμός τους για την αγορά κατοικίας ή για κάτι άλλο – ενώ το εισόδημα της ίδιας κατηγορίας κατέρρευσε στα 7.956 € το 2017 (πηγή), λόγω της χρεοκοπίας του κράτους και όχι από δική τους ευθύνη. Εκτός αυτού πολλοί έχασαν τη δουλειά τους, οι επιχειρήσεις τους χρεοκόπησαν κοκ. – ξανά με υπαιτιότητα του κράτους. Τέλος, η αξία των περιουσιακών στοιχείων όλων των Ελλήνων, οπότε οι εγγυήσεις τους για ενδεχόμενα δάνεια, μειώθηκε σχεδόν κατά 600 δις € σύμφωνα με μελέτη της Credit Suisse (πηγή) – χωρίς ούτε αυτό να είναι δική τους ευθύνη, αλλά του κράτους τους.

Με τις τράπεζες συνέβη φυσικά κάτι σχετικά ανάλογο αφού χρεοκόπησαν από το PSI – εισέπραξαν όμως πολλαπλά τα χρήματα του έχασαν από το κράτος με τις κεφαλαιοποιήσεις που πλήρωσαν κυρίως οι φορολογούμενοι (επομένως και οι δανειολήπτες), με τους αναβαλλόμενους φόρους κλπ.

Στα πλαίσια αυτά, όταν διαβάζει κανείς τέτοιες ειδήσεις όπως στην εισαγωγή του κειμένου, η ουσία του οποίου ευρίσκεται στην τελευταία φράση (έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 41 πολίτες), εύλογα εξοργίζεται – αφού πρόκειται για έναν άνευ προηγουμένου εμπαιγμό των Ελλήνων, οι οποίοι κλήθηκαν και καλούνται να πληρώσουν με τα σπίτια και με τα εισοδήματα τους την κακοδιαχείριση των ελληνικών κυβερνήσεων που τους οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Ακόμη χειρότερα, σε μία χρεοκοπία χωρίς κανένα από τα πλεονεκτήματα της, όπως θα ήταν η ονομαστική διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους κατά το προηγούμενο της Αργεντινής (75%), αλλά με όλα της τα μειονεκτήματα συν πολλά άλλα – όπως η απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας, η υποθήκευση των πάντων, η μεταφορά όλων των περιουσιακών μας στοιχείων στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ (=ΕΕΣΥΠ, στο οποίο ανήκει το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΔ και το ΤΧΣ) κοκ.

Περαιτέρω οι Έλληνες, οι οποίοι υφίστανται τα τελευταία χρόνια το ένα κακό μετά το άλλο, είναι δύσκολο να αντιδράσουν – αφού τα καταστροφικά μνημόνια ακολουθήθηκαν από την προδοσία του 2015, από την ενδοτική παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας, από το βίαιο εποικισμό της χώρας χωρίς να αντιμετωπισθεί από τις κυβερνήσεις της παρά το ότι υπάρχουν λύσεις (ανάλυση), από τον υβριδικό-μεταναστευτικό πόλεμο καλύτερα και σήμερα από την απειλή πολέμου με την Τουρκία (αν και μάλλον «εκτονώθηκε» μετά την επέμβαση του προέδρου Trump). Η βασική αιτία δε είναι η ανόητη πολιτική του κατευνασμού των ελληνικών κυβερνήσεων, σε συνδυασμό με την έρευνα για τα ενεργειακά μας αποθέματα προτού ανακηρυχθεί ΑΟΖ – γεγονός που αποτελεί το αποκορύφωμα της ανοησίας, μεταξύ άλλων επειδή όλοι γνωρίζουν πως ο υπόγειος πλούτος είναι κατάρα παρά ευχή για μία χρεοκοπημένη και ανοχύρωτη χώρα.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, λύσεις φυσικά υπάρχουν ακόμη για την Ελλάδα, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε γεωπολιτικό – όπου όσον αφορά το πρώτο, θυμίζουμε τα λόγια του Γερμανού χρηματιστή, σύμφωνα με τον οποίο τα εξής: «Η Ελλάδα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη…. Η Deutsche Bank τα υπολόγισε το 2012 πάνω από 430 δις €…. Ο Παπανδρέου ήταν εκτελεστική μαριονέτα των ΗΠΑ, η Ντόρα Μπακογιάννη ήξερε για τα πετρέλαια και το ΔΝΤ θέλει να στύψει την Ελλάδα πριν την ξεπουλήσει για τα κοιτάσματά της» (πηγή).

Θυμίζουμε επίσης τις πολεμικές επανορθώσεις που μας οφείλει η Γερμανία, της τάξης των 290 δις € και τις οποίες θα έπρεπε να εγγράψουμε αμέσως στον προϋπολογισμό μας, διεκδικώντας τες ως οφείλουμε – κάτι που ακόμη και οι ίδιοι οι Γερμανοί το θεωρούν εύλογο (ανάλυση). Απαιτούνται όμως ικανές και αποφασιστικές κυβερνήσεις που να αγωνίζονται πραγματικά για τους Έλληνες – όχι να τους εμπαίζουν με κοινωνικά μερίσματα, όπως με το πρόσφατο των 175 εκ. € για 250.000 οικογένειες, όταν οι μετανάστες κοστίζουν ανά 200.000 άτομα ένα ποσόν της τάξης των 1,8 δις €, σύμφωνα με πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς (γράφημα). 


Τέλος, όσον αφορά το γεωπολιτικό επίπεδο, είναι εύλογο πως η Ελλάδα θα πρέπει να υιοθετήσει μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που να μην αποκλείει καμία συνεργασία με τις παγκόσμιες δυνάμεις – γνωρίζοντας πως οι δύο μεγαλύτεροι εχθροί της δεν είναι άλλοι από τη Γερμανία και την Τουρκία που συνεργάζονται μεταξύ τους. Με δεδομένο δε το ότι και οι δύο αυτές χώρες έχουν χάσει όλους τους συμμάχους τους με τη μονόπλευρα ιδιοτελή πολιτική που εφαρμόζουν, η ευκαιρία είναι μεγάλη για την πατρίδα μας – αρκεί να μην καθυστερήσει ακόμη μία φορά. 

Καλά Χριστούγεννα σε όλους, με υγεία και ευτυχία!


Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου