MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Υπερπλεονάσματα 11 δισ. “ρούφηξαν” από την αγορά την τριετία 2016-2018

Από υπερπλεονάσματα που στραγγίζουν την οικονομία, πάμε καλά. Για τρίτη συνεχή χρονιά η ελληνική οικονομία πέτυχε υπερπλεονάσμα 3,9% του ΑΕΠ, εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών το οποίο επισημαίνει ότι την τριετία 2016-2018 μαζεύτηκαν 13 δισ. ευρώ από υπερπλεονάσματα! (Τα 2 από τα 13 πήγαν σε κοινωνικά μερίσματα), ενώ από τα υπόλοιπα, μέρος θα πάει για την προεξόφληση μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης αναμένεται να κινηθεί στη ζώνη του 3,9% του ΑΕΠ, με όρους ενισχυμένης εποπτείας, ξεπερνώντας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τους δημοσιονομικούς στόχους. Οι επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat αναμένεται να δημοσιευθούν στις 23 Απριλίου. 

«Πρόθεση των αρχών είναι να χρησιμοποιήσουν μέρος των ταμειακών διαθεσίμων που έχουν συσσωρευθεί εξαιτίας της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την πρόωρη αποπληρωμή του πλέον ακριβού τμήματος του δανεισμού του δημοσίου στον επίσημο τομέα». 

Νωρίτερα, το μεσημέρι, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είχε ανάψει πράσινο φως για πρόωρη αποπληρωμή 3,5 δις ευρώ προς το ΔΝΤ τα οποία βαρύνονται με επιτόκιο 5%. 

Στο Οικονομικό Δελτίο επισημαίνεται παράλληλα, μεταξύ άλλων ότι: 

1. Για τη σημερινή απόφαση του Eurogroup αναφέρεται στο δελτίο ότι “επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις μετά το πρόγραμμα και, κατά συνέπεια, ενέκρινε την αποδέσμευση της πρώτης δόσης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους”. 

2. Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν το στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 2,9 δισ. ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2018, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος τους να διαμορφώνεται στα 81,8 δισ. ευρώ. Επίσης οι νέοι στόχοι που υπέβαλαν οι τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) υποδηλώνουν ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα περιοριστεί ελαφρώς κάτω από το 20% έως το τέλος του 2021, ενώ οι προηγούμενοι στόχοι προέβλεπαν μείωση στο 21.2%. 

3. Χθες ο οίκος Moody’s σημείωσε ότι το αναθεωρημένο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι πιστωτικά θετικό για την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες. 

4. Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του έτους ξεπέρασαν τον στόχο κατά 344 εκατ. ευρώ και τα φορολογικά έσοδα κατά 195 εκατ. ευρώ. 
5. Η ανεργία μειώθηκε κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2018 και διαμορφώθηκε στο 18%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου