MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Σοκ στην Ευρώπη – Αναστολή εφαρμογής της Συνθήκης INF για τους πυρηνικούς και βαλλιστικούς πυραύλους

Η ψυχροπολεμική συνθήκη INF, που είχαν υπογράψει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρήγκαν και ο γενικός γραμματέας της ΕΣΣΔ, Μικαίλ Γκορμπατσόφ, τέθηκε σε ισχύ την 1 Ιουνίου το 1988, οδηγούσε στην ελεγχόμενη παράλληλη κατάργηση των επίγειων βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς και των εκτοξευτών τους. Στόχος της συνθήκης ήταν η σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης και η διασφάλιση της σταθερότητας στην Ευρώπη.

Την 1 Φεβρουαρίου του 2019, οι ΗΠΑ μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται από την συνθήκη INF, για 6 μήνες, ενώ ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να επανέλθει, εφόσον η Ρωσία τηρήσει τα συμφωνηθέντα και αποδεχθεί ελέγχους. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα!

Στις 2 Φεβρουαρίου, η Ρωσία ανακοίνωσε, επίσης, ότι αναστέλλει την εφαρμογή της συνθήκης.

Τί είπε ο Β.Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν συγκάλεσε συμβούλιο ασφαλείας και ανακοίνωσε ότι η Μόσχα αναστέλλει τη Συνθήκη INF. Ο Β.Πούτιν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη παραβιάσει τη συμφωνία. 

«Θα προχωρήσουμε ως εξής: Η απάντησή μας θα είναι συμμετρική. Οι Αμερικανοί εταίροι ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στη Συνθήκη (INF) και την αναστέλλουμε κι εμείς επίσης. Ανακοίνωσαν ότι ασχολούνται με την έρευνα και την ανάπτυξη και θα κάνουμε κι εμείς το ίδιο», δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον έχει ήδη παραβιάσει τη Συνθήκη INF. 

Τόνισε ότι οι νέοι μηχανισμοί εκτόξευσης MK 41 που αναπτύχθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πυραύλους Τόμαχοκ, αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης. 

Παρά την υιοθέτηση μέτρων απάντησης στην απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF, η Ρωσία δε θα πρέπει και δε θα στραφεί σε κούρσα εξοπλισμών, σημείωσε ο Πούτιν. 

«Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι δε θα πρέπει και δε θα συρθούμε σε κούρσα εξοπλισμών που είναι δαπανηρή για εμάς», είπε ο Πούτιν στους υπουργούς.

Υπό το πνεύμα αυτό, ο Ρώσος ηγέτης ρώτησε εάν η Ρωσία θα είναι σε θέση να εφαρμόσει μέτρα σε απάντηση των αμερικανικών κινήσεων εντός του προϋπολογισμού που έχει προβλεφθεί για το 2019 και τα επόμενα έτη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου