MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Ο Ευρωπαϊκός Νότος των Μνημονίων τα Βάζει με τον πλούσιο Βορρά – Ανησυχία στην Γερμανία

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος 

Δεν είναι καινούργια ιστορία ότι πάντα ο νότος ήταν περισσότερο αδικημένος και παραμελημένος σε σχέση με το βορά. Στην ΕΕ ο νότος των μνημονίων, προσπαθεί να βρει τρόπο εδώ και πολύ καιρό να πείσει τον πλούσιο βορρά, να γύρει λίγο η πλάστιγγα και να μπορέσουν οι Νότιοι να πάρουν ανάσα. Ειδικά δε τώρα με το προσφυγικό η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο καθόσον ο νότος καλείται χωρίς ουσιαστική βοήθεια να «βγάλει το φίδι από την τρύπα», ενώ οι βόρειοι δεν θέλουν ούτε καν να ακούσουν για το θέμα. Μέχρι και BREXIT έγινε με κύριο και πρωτεύοντα παράγοντα το μεταναστευτικό. 

Οι νότιοι λοιπόν δεν φαίνεται να έχουν να περιμένουν κάτι και μόνο αν οργανωθούν σε κοινό μέτωπο, όπως το έχουν κάνει οι χώρες ΒΙΣΕΓΚΡΑΝΤ αλλά και η βαλκανική συμμαχία, ίσως μπορέσουν να βελτιώσουν λίγο τα πράγματα. Βέβαια σε αυτή την προοπτική, που πλέον την εξετάζουν πολύ σοβαρά οι χώρες του νότου, είναι ευνόητο ότι η Γερμανία αντιδρά ενώ αναμένεται το ίδιο να κάνουν και άλλοι Βόρειοι. 

Έτσι, σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο, συνάντηση ηγετών κρατών του ευρωπαϊκού Νότου θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα. Προσκεκλημένοι του πρωθυπουργού της Ελλάδας θα είναι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Μάλτας και της Πορτογαλίας, ενώ όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) επικαλούμενο ελληνικούς κυβερνητικούς κύκλους, το μήνυμα θα είναι «Περισσότερη ανάπτυξη αντί για λιτότητα» και θα συζητηθεί «ένας νέος προσανατολισμός της Ευρώπης, σε θέματα κοινωνικής πολιτικής». 

Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται ακόμη η προσφυγική κρίση και η δραματική κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής της συνάντησης θεωρείται η 9η Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως ακόμα να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διευθετήσεις. 

Επισημαίνεται ωστόσο, από την ελληνική πλευρά ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση, να θεωρηθεί ότι με την συνάντηση δημιουργείται μέτωπο εναντίον των κρατών του ευρωπαϊκού Βορρά, ενώ σε ανάρτηση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Facebook, η Ευρώπη πρέπει να επεξεργαστεί «ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο θα εξασφαλίζει την ευημερία των λαών της». 

Σύμφωνα με το «EurActiv.de» έχουν προηγηθεί συζητήσεις μεταξύ των χωρών του Νότου στην κατεύθυνση της δημιουργίας «Συμμαχίας του ευρωπαϊκού Νότου» με αναπτυξιακή ατζέντα, τόσο κατά την συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογο του Ματέο Ρέντσι στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όσο και μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. Στο ίδιο πλαίσιο επισημαίνεται και η κοινή δήλωση των κκ Τσίπρα και Κόστα τον περασμένο Απρίλιο, με την οποία περιγράφεται ως λανθασμένη η πολιτική λιτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Θεωρούμε σημαντική την πρωτοβουλία των χωρών του Νότου που επιτέλους αποφασίσανε να συνεργαστούν για να ασκήσουν πιέσεις στα κοράκια του Βορρά. Στο κάτω – κάτω αν δεν τα βρουν Βορράς και Νότος, μπορεί άνετα να σπάσει η συμμαχία και οι δύο πλευρές να δρουν ανεξάρτητα και να συνεργάζονται όπου οι ίδιοι θεωρούν ότι υπάρχει προοπτική για κάτι τέτοιο. Όσο η σημερινή κατάσταση δεν θα αλλάζει, δεν έχουμε τίποτα διαφορετικό να περιμένουμε από μια ούτως ή άλλως διηρημένη ΕΕ. 

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Πηγή : http://www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου