MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Βρυξέλλες: Άγριες συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές - Τραυματίες, δακρυγόνα και συλλήψεις

Τα Βελγικά ΜΑΤ χρησιμοποίησαν κανόνια νερού για να διαλύσουν μία μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο των Βρυξελλών στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας. Τουλάχιστον δύο αστυνομικοί και αρκετοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Ο βασικός... 

διοικητής της αστυνομίας των Βρυξελλών, Pierre Vandersmissen, ήταν μεταξύ των τραυματιών μαζί με έναν άλλο αστυνομικό, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα το αστυνομικό τμήμα της Βελγικής πρωτεύουσας. 

Το κλίμα της αρχικά ειρηνικής πορείας, που συγκέντρωσε, περίπου, 60.000 διαδηλωτές, μετατράπηκε σε βίαιο όταν μία ομάδα, περίπου, 100 κουκουλοφόρων ακτιβιστών ξέφυγε από τον κεντρικό όγκο της διαδήλωσης και άρχισε να ρίχνει αντικείμενα σε αστυνομικούς και να προχωρεί σε βανδαλισμούς σε μία υπαίθρια διαφήμισηκοντά στο νότιο σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών. 

Τότε, όπως αναφέρει το Russia Today, ξέσπασαν συγκρούσεις και η αστυνομία παρενέβη χρησιμοποιώντας κανόνια νερού και σύμφωνα με πληροφορίες, και δακρυγόνα Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τουλάχιστον 10 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής.


Μέχρι εκείνη τη στιγμή η διαδήλωση που οργάνωσαν τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Βελγίου είχε κυλήσει σε χαλαρή, ήρεμη ατμόσφαιρα. Οι διαδηλωτες, που έφτασαν στη βελγική πρωτεύουσα από κάθε γωνιά της χώρας, κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Όχι στην εβδομάδα των 45 ωρών», «Μην αγγίζετε τις συντάξεις μας» και «Όχι στην (εργασιακή) ευελιξία».


Τα συνδικάτα, με την υποστήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης όπως το PS ή το Κόμμα των Εργατών (PTB, ριζοσπαστική αριστερά), τάσσονται κατά της αναγωγής του εργάσιμου χρόνου σε ετήσια βάση, κάτι που θα σήμαινε ότι οι εργοδότες θα μπορούσαν να επιβάλλουν στους υπαλλήλους τους εβδομάδες εργασίας 45 ωρών, ακολουθούμενες από περιόδους με μειωμένο ωράριο εργασίας.


Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ έχει λάβει μέτρα που ενόχλησαν ιδιαίτερα τους κοινωνικούς εταίρους, όπως ήταν το προσωρινό πάγωμα των μισθών και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη μέχρι το 2030. Τα συνδικάτα έχουν ανακοινώσει σειρά κινητοποιήσεων –απεργίες και διαδηλώσεις– μέχρι το φθινόπωρο.




La police repousse les manifestants qui restent nombreux @rtlinfo#manif24maipic.twitter.com/4qxKeP4Nd3

— Nathanaël Pauly (@NathPauly) May 24, 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου