MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Aιώνιοι σκλάβοι σε διαρκή Μνημόνια οι Ελληνες φορολοφούμενοι

ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΧΩΡΑ-ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

Η κυβέρνηση έλαβε ακατάληπτες υποσχέσεις για το χρέος
Αιώνιοι σκλάβοι σε διαρκή Μνημόνια ώστε να εξασφαλίζουμε την κάθε υποδόση. Συμφωνία-λαιμητόμος που προσγειώνει ανώμαλα τους κυβερνώντες ενώ οι πολίτες έντρομοι συνειδητοποιούν ότι θα πεθάνουν φορολογούμενοι εάν δεν εγκαταλείψουν τη χώρα. Ηδη μετά το Eurogroup το πρώτο που σκέφτεται ο κάθε μικρομεσαίος επιχειρηματίας και ελεύθερος επιχειρηματίας είναι σε ποια χώρα να βρει καταφύγιο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ξεκαθάρισε μετά το πέρας του Eurogroup ότι πρέπει να γίνουν ακόμα αρκετά.

«Φθάσαμε σε μία συμφωνία αλλά θα πρέπει να εξετάσουμε λεπτομερειακά όλα τα συμφωνηθέντα. Θα πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά. Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις με το ΔΝΤ για το χρέος αλλά δεν υπάρχει αντιδικία μεταξύ μας. Δεν τσακωνόμαστε μεταξύ μας, χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει κανένα πρόγραμμα», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Για την κριτική που δέχεται το Βερολίνο σχετικά με το αν η ευρωπαϊκή τοποθέτηση στο ελληνικό πρόγραμμα είναι σωστή, είπε πως «χρειαζόμαστε μια πιο ισχυρή και πιο ενωμένη Ευρώπη προκειμένου να ξεπεραστεί κάθε τυχόν πρόβλημα».

Τέλος, αναγνώρισε την αλλαγή στάσης της χώρας μας, σημειώνοντας ότι είναι αλληλέγγυοι: «Η Ελλάδα τους τελευταίους 12 μήνες κατανόησε ότι η λάθος δημοσιότητα δεν βοηθά. Εμείς έχουμε δείξει την αλληλεγγύη μας προς την χώρα», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Κάθε του λέξη-δηλητήριο.

O επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, εξέφρασε μετά το τέλος του Eurogroup, την ικανοποίηση του ΔΝΤ στο ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «το ΔΝΤ έδειξε ευελιξία».

To τι κατάφερε ο Σόιμπλε περιγράφει με σαφή τρόπο ο Γιώργος Παππούς στο άρθρο που ακολουθεί:

Πώς το πέτυχε αυτό; Κρατώντας από τη μια μεριά το ΔΝΤ στο πρόγραμμα με το ένα πόδι και από την άλλη δίνοντας το ελάχιστο για το ελληνικό Χρέος, αφού οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά από τις γερμανικές εκλογές.

Η απάντηση που έδωσε γελώντας ο επικεφαλής του Eurogroup σε σχετική ερώτηση ήταν στην πραγματικότητα όλα τα λεφτά της συνέντευξης. «Το πακέτο ελάφρυνσης είναι φιλόδοξο. Πριν από ένα μήνα δεν θα συμφωνούσαν οι υπουργοί», σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι η συζήτηση για το ελληνικό Χρέος δεν θα γινόταν ξεκινώντας από τα αναγκαία μέτρα ελάφρυνσης- όπως δηλαδή ζητούσε το ΔΝΤ και προσδοκούσε η Αθήνα- αλλά από τις πολιτικές αντοχές στα Κοινοβούλια των υπόλοιπων κρατών- μελών.

Το αρχικό ζητούμενο κυρίως για το Βερολίνο ήταν να μην μείνει εκτός προγράμματος το ΔΝΤ, αφού κάτι τέτοιο θα καθιστούσε απαγορευτική την έγκριση της δόσης από το γερμανικό και άλλα Κοινοβούλια. Τι πέτυχε ο Β. Σόιμπλε; Να συνυπογράψει την τεχνική συμφωνία της αξιολόγησης το Ταμείο, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να ξεκαθαρίζει τη στάση του. Κι εδώ είναι το δεύτερο «μπίνγκο» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Το ΔΝΤ ζητούσε πολύ συγκεκριμένα και απαιτητικά μέτρα ελάφρυνσης και μάλιστα εμπροσθοβαρώς. Στην πραγματικότητα αυτό που έδωσε το Eurogroup είναι μια υποσχετική, καθώς τα σοβαρά μέτρα που ενδεχομένως να εφαρμοστούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, περιγράφονται μεν για πρώτη φορά τόσο αναλυτικά, αλλά η ποσοτικοποίηση θα γίνει σε δεύτερο στάδιο, οπότε τότε θα αποφασίσει το Ταμείο αν θα συνεχίσει ή όχι. Στις επίμονες και εύλογες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πώς το Ταμείο δέχθηκε τις ευρωπαϊκές προτάσεις τη στιγμή που είναι προφανές ότι απέχουν πολύ από τις θέσεις του ΔΝΤ, ο Π. Τόμσεν απλώς και μόνο παρέπεμψε στην ποσοτικοποίηση του πλαισίου, που σε γενικές γραμμές «ακουμπά» τις προτάσεις του ΔΝΤ. Σημειωτέον ότι ανάμεσα στις προτάσεις των Ευρωπαίων είναι η άμεση επαναγορά των «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ, κάτι που προφανώς δεν άφησε… ασυγκίνητη την Κ. Λαγκάρντ.

Ένα ακόμα σημείο που ενισχύει την εκτίμηση ότι το ανακοινωθέν ήταν προϊόν συμβιβασμού με φόντο τις γερμανικές εκλογές το 2017, είναι ότι το Eurogroup δεν «ακούμπησε» καν το επίμαχο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά από το 2018, παραπέμποντας για τότε τις όποιες αποφάσεις, την ώρα που βοά το σύμπαν ότι ο πήχης θα κατέβει περίπου στα επίπεδα που υπολογίζει το ΔΝΤ, δηλαδή κοντά στο 1,5%.

Και η Ελλάδα τι πήρε; Αναμφίβολα το κλείσιμο της αξιολόγησης έφερε ανακούφιση, η οποία δεν θα διαρκέσει πολύ, καθώς αμέσως μετά από την επιστροφή στην Αθήνα, ο Ε. Τσακαλώτος θα πρέπει να διορθώσει το φρεσκοψηφισμένο πολυνομοσχέδιο, προκειμένου να πάρουμε τα πρώτα 7,5 δις ευρώ! Σε πείσμα των κυβερνητικών πηγών που επέμειναν ότι δεν υπάρχει ζήτημα, ο επικεφαλής του ESM απαρίθμησε τα «αγκάθια», χωρίς να κρύψει την ενόχληση του:

Αγορά «κόκκινων» δανείων
Συντάξεις (μάλλον εννοούσε το ΕΚΑΣ)
Αποκρατικοποιήσεις

Η εκταμίευση αναμένεται στο δεύτερο μισό του Ιουνίου, ενώ και από την ανακοίνωση του Eurogroup δεν είναι σαφές εάν τα υπόλοιπα 2,8 δις ευρώ θα δοθούν με μιας ή σε περισσότερες υποδόσεις, με στόχο να ελέγχεται η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου.

Όσον αφορά στο Χρέος, ο πήχης είχε χαμηλώσει προ πολλού και αναμφίβολα η ενεργοποίηση του πρώτου πακέτου μέτρων για την ελάφρυνση μέσω της διαχείρισης, δεν προσφέρει έδαφος για πανηγυρισμούς, καθώς όπως παραδέχθηκαν Ντάισελμπλουμ- Ρέγκλινγκ δεν είναι εύκολο να γίνουν υπολογισμοί για τον άμεσο οικονομικό αντίκτυπο. Από την άλλη, μόνο και μόνο η απαρίθμηση συγκεκριμένων «εργαλείων» για την ελάφρυνση σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα δίνει στις αγορές ένα κλίμα διαφορετικό, αλλά με δύο αστερίσκους:

α) ότι τα μέτρα αυτά δεν «κλειδώνουν» τώρα αλλά το 2018 και μόνο εάν κριθεί αναγκαίο

β) ότι είναι άγνωστο αν το Ταμείο, που έδωσε πολύ συγκεκριμένες και «μαύρες» προβολές για το Χρέος, θα αλλάξει αυτές τις προβλέψεις στο τέλος του έτους, όταν θα αποφασίσει για το αν θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου