MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Soros: Σε «θανάσιμο κίνδυνο» κατάρρευσης λόγω προσφυγικού η ΕΕ - Πλήγμα στην Ελλάδα

«Απεγνωσμένοι» οι αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με τον George Soros 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) αντιμετωπίζει έναν «θανάσιμο κίνδυνο» κατάρρευσης, λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Την άποψη αυτή υιοθέτησε ο δισεκατομμυριούχος μεγαλο-επενδυτής George Soros, επισημαίνοντας ότι απαιτείται μια τεράστια χορήγηση ρευστού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ώστε αυτή να μην οδηγήσει στη διάλυση της ΕΕ.


Παράλληλα, σε σχετική πραγματεία του για το περιοδικό «New York Review of Books», ο Soros εκτιμά ότι στην Ελλάδα «ξεδιπλώνεται» μια ανθρωπιστική καταστροφή.

«Οι αιτούντες άσυλο είναι απεγνωσμένοι. 

Οι νόμιμοι μετανάστες πρέπει να έχουν το δικαίωμα με έναν λογικό τρόπο να προσεγγίσουν τον προορισμό τους στην Ευρώπη», σημειώνει, μεταξύ άλλων ο μεγαλο-επενδυτής.

Και στη συνέχεια προσθέτει: «Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να “αγκαλιάσουν” την ιδέα ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης θα απαιτήσει «κύμα» χρηματοδότησης, και όχι τα ανεπαρκή κεφάλαια που δίνονται κάθε χρόνο. Το να δαπανήσει ένα μεγάλο ποσό από την αρχή, θα επιτρέψει στην ΕΕ να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά σε μερικές από τις πιο επικίνδυνες συνέπειες της κρίσης των προσφύγων».

Ο Soros διατυπώνει την εκτίμηση ότι ο αριθμός των προσφύγων που μπορεί να απορροφήσει η Ευρώπη κάθε χρόνο ανέρχεται σε 300 με 500 χιλιάδες, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει διαμονή σε αυτό τον αριθμό, αλλά και να διασφαλίσει ότι αυτοί που πραγματικά αναζητούν άσυλο δε θα επιστραφούν στις χώρες τους.

Επισήμανε, δε, ότι απαιτούνται δαπάνες τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ τον χρόνο, ώστε η ΕΕ να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο.

«Τα τριάντα δισεκατομμύρια μπορεί να ακούγονται σαν ένα τεράστιο ποσό, αλλά δεν είναι αν τα δει κανείς από τη σωστή προοπτική. 

Κατ 'αρχάς, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η μη παροχή των αναγκαίων κονδυλίων θα κόστιζε στην ΕΕ ακόμη περισσότερο. 

Υπάρχει μια πραγματική απειλή ότι η κρίση των προσφύγων θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση του συστήματος Σένγκεν στην Ευρώπη», αναφέρει.

Τέλος, ο Soros προτείνει πως την έκδοση ομολόγων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για το προσφυγικό, καθώς, όπως γράφει, τα ομόλογα αποτελούν μια ιστορική λύση στις μεγάλες ανάγκες και το προσφυγικό είναι μια τέτοια περίπτωση.

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου