MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Σε λίγο θα λέει ο Νταβούτογλου στον Τσίπρα να μην περπατάει στο Μαξίμου

Το διαβάζαμε και δεν το πιστεύαμε. Λέγαμε ότι είναι υπερβολή των εφημερίδων που θέλουν να κάνουν κακό στον λαοπρόβλητο Αλέξη. Μα είναι δυνατόν να παρενοχλεί η Τουρκία το ελληνικό πρωθυπουργικό αεροσκάφος; Είναι δυνατόν να απαιτεί η Άγκυρα να μην προσγειωθεί το αεροπλάνο που μετέφερε τον Τσίπρα στη Ρόδο, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου; 

Σύμφωνα με άρθρο της Καθημερινής μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας δημιουργήθηκε μίνι ένταση με αφορμή το ταξίδι μετάβασης του πρωθυπουργού και των υπουργών που τον συνόδευαν, στο Ιράν, την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Αθήνα κατέθεσε σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους το οποίο περιελάμβανε μετάβαση μέσω Τουρκίας και προηγούμενη στάση στη Ρόδο: 

Αναχώρηση το Σάββατο 6 Ιανουαρίου το απόγευμα από την Ελευσίνα, στάθμευση στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια πτήση, μέσω Τουρκίας, Συρίας, με προορισμό το Ιράν, καθώς αυτή είναι και η συντομότερη διαδρομή. 

Οι Τούρκοι διεμήνυσαν ότι το πρωθυπουργικό αεροσκάφος είναι στρατιωτικό, υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπ. Εθνικής Άμυνας, έχει στρατιωτικούς πιλότους και πλήρωμα, άρα δεν μπορεί να προσγειωθεί στη Ρόδο, γιατί η Άγκυρα θεωρεί το νησί αποστρατικοποιημένη ζώνη! Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, δεν μπορεί να απογειωθεί από τη Ρόδο για να συνεχίσει πτήση μέσω Τουρκίας. Μάλιστα αντιπρότειναν να καταθέσει η Ελλάδα νέο σχέδιο πτήσης και να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος εναλλακτικά στην Άγκυρα, την Αλεξανδρούπολη ή αλλού. Όπερ εγένετο - το πρωθυπουργικό αεροσκάφος αναχώρησε πράγματι με νέο σχέδιο πτήσης. Η πτήση πραγματοποιήθηκε νότια της Κύπρου, στην συνέχεια πάνω από την Αίγυπτο (όπου κατά πληροφορίες έγινε ο ανεφοδιασμός), την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία για να προσγειωθεί στο Ισφαχάν. Λόγω δε των τεταμένων σχέσεων Σαουδικής Αραβίας - Ιράν, δόθηκε άδεια υπέρπτησης από τον ίδιο τον Σαουδάραβα βασιλιά. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήταν οι Έλληνες διπλωμάτες που πρότειναν αυτή τη λύση, ως μέση, στον πρωθυπουργό, να υπάρξει δηλαδή νέο σχέδιο πτήσης που δεν θα περιλαμβάνει την Τουρκία, καθώς το αντίθετο θα σήμαινε ξεκάθαρη υποχώρηση και κατ’ ουσίαν αναγνώριση της Αθήνας ότι η Ρόδος είναι αποστρατικοποιημένη. 

Με απλά λόγια η Ελλάδα υποχώρησε στις απαιτήσεις της Άγκυρας, την ίδια στιγμή που γίνεται χαμός με παραβιάσεις στο Αιγαίο, η Τουρκία μπουκάρει μέσω του ΝΑΤΟ ενώ προκαλεί συνεχώς θέτοντας θέμα γκρίζων ζωνών. 

Και το χειρότερο; Από τις 6 Ιανουαρίου δεν γνώριζε κανείς για το ντροπιαστικό αυτό επεισόδιο, το μάθαμε από το ρεπορτάζ της εφημερίδας. Και μόλις έγινε ευρέως γνωστό, η κυβέρνηση το βράδυ της Δευτέρας εξαναγκάστηκε να το παραδεχθεί και να δικαιολογηθεί με διάφορες ανοησίες. Πρόκειται για ακόμη μια ντροπιαστική στιγμή στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Είναι τόσο ενδοτικοί οι άνθρωποι που σε λίγο θα λέει ο Νταβούτογλου στον Τσίπρα να μην περπατάει στο Μαξίμου κι αυτός θα το κάνει. 

Μα καλά που πάει αυτή η χώρα με τους απίθανους που θα μας ξεπουλήσουν στα μεμέτια και δεν θα το καταλάβουμε; 

Πηγή : antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου