MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Τίτλοι τέλους

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ
 
Η δημοκρατία κινδυνεύει να αποτελέσει σύντομα παρελθόν στην Ελλάδα - κάτι που προφανώς θα ήταν εξαιρετικά θλιβερό, ιδιαίτερα για εμάς που πιστεύουμε στην άμεση δημοκρατία: σε αυτήν που συμμετέχουν οι Πολίτες στις σημαντικές αποφάσεις της χώρας τους, έχοντας την απαιτούμενη ωριμότητα. 

Εν τούτοις, εν μέσω συνθηκών που πλησιάζουν αυτές στη Βαϊμάρη τη δεκαετία του 1930, οι οποίες «γέννησαν» τον εθνικοσοσιαλισμό, με δημόσιο χρέος που θα υπερβεί γρήγορα το 200% του ΑΕΠ, με μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό που έχει φτάσει στα 200 δις €, με τις κατασχέσεις που θα ακολουθήσουν, με τους πλειστηριασμούς, με τους υπαλλήλους να πληρώνονται σύντομα με παράλληλο νόμισμα, με 1.500.000 ανέργους, με χιλιάδες νέες χρεοκοπίες επιχειρήσεων κοκ., δεν κυβερνάται μία χώρα δημοκρατικά - αφού η δημοκρατία προϋποθέτει σχετικά υγιή οικονομικά και ένα υποφερτό βιοτικό επίπεδο, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν συνετούς, συνειδητοποιημένους και υπεύθυνους Πολίτες. 

Όταν επί πλέον διαπιστώνει κανείς πως η πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική κατάρρευση της Ελλάδας επιταχύνεται, παράλληλα με την εξαθλίωση του πληθυσμού, δεν μπορεί παρά να προβλέψει πως σύντομα θα επικρατήσει η βία - η οποία δεν αντιμετωπίζεται δημοκρατικά, ενώ προετοιμάζει το δρόμο για την έλευση δικτατορικών καθεστώτων. 

Πόσο μάλλον όταν το στελεχιακό δυναμικό της κυβέρνησης είναι κάτι περισσότερο από θλιβερό, με απειροελάχιστες εξαιρέσεις - ενώ, από την άλλη πλευρά, διεκδικούν την ηγεσία της αντιπολίτευσης άτομα που οι προηγούμενοι ηγέτες της δεν θα ενέκριναν ούτε ως κατώτερα διοικητικά στελέχη του κόμματος. 

Ελπίζουμε και ευχόμαστε φυσικά να κάνουμε λάθος, αλλά με ολόκληρη την πολιτική σκηνή απελπιστικά κατώτερη των περιστάσεων, με τις εγχώριες και ξένες συμμορίες να λυμαίνονται τη χώρα, με το μεταναστευτικό πρόβλημα σύντομα στο αποκορύφωμα του, με μνημόνια που εφαρμόζονται χωρίς την παραμικρή λογική κοκ., η Ελλάδα πολύ δύσκολα θα αποφύγει τη μετατροπή της σε ένα αποτυχημένο κράτος - το οποίο δεν κυβερνάται ποτέ δημοκρατικά, το αργότερο όταν αρχίσει να κινδυνεύει από εδαφικές διεκδικήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου